Linkovi

Sjeverna Koreja prebacila TV prijenos sa kineskog na ruski satelit


Građani gledaju izvještaje o lansiranju balističkog projektila (SRBM) Sjeverne Koreje na stanici u Seulu, u Južnoj Koreji,
Građani gledaju izvještaje o lansiranju balističkog projektila (SRBM) Sjeverne Koreje na stanici u Seulu, u Južnoj Koreji,

Sjeverna Koreja je prebacila prijenos državnih TV programa na ruski satelit sa kineskog, saopćilo je u ponedjeljak južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, čime je praćenje takvih emisija postalo izazov za vladine agencije i medije Južne Koreje.

Signale sjevernokorejske centralne korejske televizije prenosi ruski satelit Express 103 od 29. juna umjesto satelita ChinaSat 12, rekao je za Reuters južnokorejski provajder satelitskih antena.

Odbio je da bude imenovan zbog osjetljivosti problema.

Promjena satelita uslijedila je nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji u junu, tokom koje se sastao sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom i potpisao sporazum o produbljivanju saradnje u svim oblastima, uključujući obostrano obećanje odbrane.

Iako je i dalje moguće gledati sjevernokorejsku TV na mreži, signal može kasniti ili je lošeg kvaliteta.

Južnokorejske vladine agencije i mediji prate sjevernokorejske državne medije kao ograničeni izvor informacija iz unutrašnjosti povučene države, unatoč njihovom visoko politiziranom i koreografiranom sadržaju.

"Sjeverna Koreja je prestala koristiti postojeći kineski satelit i počela je da emituje programe preko ruskog satelita, a prijem satelitskog emitiranja je ograničen u nekim područjima s naše strane", rekao je zvaničnik ministarstva ujedinjenja, dodajući da ministarstvo nastoji riješiti tehnički problem.

Ovlaštenim subjektima na jugu potreban je pristup satelitskim uslugama za gledanje sjevernokorejskih emisija, a široj javnosti je zabranjen pristup sjevernokorejskim medijima.

Reuters od ponedjeljka ujutro ne može primati sjevernokorejske TV signale.

Dok su Rusija i Sjeverna Koreja napravile dramatične korake pokazujući produbljivanje veza i obećale da će se oduprijeti Zapadu predvođenom SAD-om, Kina je izbjegavala bilo kakav trilateralni aranžman koji bi mogao zakomplicirati njene odnose s drugim zemljama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG