Linkovi

Sjeverna Koreja odbila pozive SAD na razgovore


Sjevernokorejski grad Keapung vidi se iza vojne ispostave Sjeverne Koreje (u sredini, na dnu), iz objedinjene opservatorije u Pađu, Južna Koreja, 28. septembra 2021.
Sjevernokorejski grad Keapung vidi se iza vojne ispostave Sjeverne Koreje (u sredini, na dnu), iz objedinjene opservatorije u Pađu, Južna Koreja, 28. septembra 2021.

Severnokorejski lider Kim Džong Un odbacio je ponudu Sjedinjenih Država za nastavak dijaloga, ali je poručio da je otvoren za poboljšanje odnosa sa Južnom Korejom.

U govoru objavljenom u četvrtak u sjevernokorejskim državnim medijima, Kim je rekao da je spremnost SAD da održi razgovore bila samo "predstava" za prikrivanje onoga što je nazvao "neprijateljskom politikom" Washingtona.

"Nema nikakve promjene u američkoj vojnoj prijetnji i neprijateljskoj politici prema nama, umjesto toga njihovi izrazi i metode postaju lukavije", rekao je Kim, prenosi državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Administracija predsjednika SAD Joe Bidena više puta je pozivala Sjevernu Koreju da nastavi pregovore o nuklearnom programu zemlje koji su u zastoju od 2019. godine.

Odgovarajući na govor Kima, State Department je u poruci elektronskom poštom Korejskom servisu Glasa Amerike naglasio da SAD "ne gaje neprijateljske namjere“ prema Sjevernoj Koreji, čiji je zvanični naziv Demokratska Narodna Republika Koreja.

"Naša politika poziva na odmjeren, praktičan pristup koji je otvoren i koji će istraživati diplomatiju sa DNRK kako bi se postigao opipljiv napredak koji uvećava bezbjednost Sjedinjenih Država, naših saveznika i naših raspoređenih snaga. Spremni smo da se sastanemo sa DNRK", kaže se u pisanoj izjavi.

Kim je održao govor u srijedu, istog dana kada je Sjeverna Koreja objavila detalje svog posljednjeg testa naoružanja, koji je uključivao novu hipersoničnu raketu koja je očigledno dizajnirana da izbjegne raketnu odbranu SAD.

Sjeverna Koreja je ovog mjeseca sprovela tri testiranja raketa, iako je signalizirala otvorenost za dijalog sa susjednom Južnom Korejom.

U svom govoru, Kim je rekao da će razmotriti ponovno uspostavljanje telefonskih linija za komunikaciju sa Južnom Korejom od početka oktobra.

Pjongjang je otvorio dežurne telefonske linije krajem jula, prvi put nakon godinu dana, ali ih je prekinuo dvije nedelje kasnije, nakon što su SAD i Južna Koreja odlučile da nastave sa godišnjim zajedničkim vojnim vježbama koje Sjeverna Koreja vidi kao provokaciju.

Ranije ove nedelje, Kim Jo Džong, visoka zvaničnica Sjeverne Koreje i sestra Kim Džong Una, rekla je da će Pjongjang takođe razmotriti međukorejski samit, kao i formalnu deklaraciju kojom se okončava Korejski rat koji je aktivno vođen 1950-53.

Ovi potezi stvaraju nezgodnu situaciju za južnokorejskog predsjednika Mun Đae Ina, lijevo orijentisanog političara koji želi da nastavi razgovore sa Sjevernom Korejom prije nego što mu u maju istekne jedini predsjednički mandat.

Strategija Sjevera nije iznenađujuća za mnoge analitičare, koji kažu da Pjongjang želi da izgradi nuklearno odvraćanje i izvrši pritisak na savez SAD i Južne Koreje.

"Ovdje nema ničeg novog", rekla je Dženi Taun, specijalistkinja za Sjevernu Koreju iz Stimson centra u Washingtonu.

Iako nije jasno da li će u narednim mjesecima doći do ponovnog uspostavljanja međukorejskih pregovora, Pjongjang je nagovijestio da neće uskoro prekinuti svoje testove naoružanja.

U govoru u ponedeljak na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, sjevernokorejski diplomata Kim Song branio je napredak svoje zemlje na polju nuklearnih projektila, nazivajući to odgovorom na "neprijateljsku politiku" Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

"Niko ne može da ospori pravedno pravo na samoodbranu (Sjeverne Koreje) da razvija, testira, proizvodi i poseduje oružane sisteme ekvivalentne onima koje posjeduju ili razvijaju" Sjedinjene Države i Južna Koreja, rekao je Kim.

Ambasador Sjeverne Koreje takođe je osudio prisustvo SAD trupa u Južnoj Koreji, nedavne vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje i nagomilavanje vojske Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG