Linkovi

Sjedinjene Države izvele nove napade na ciljeve Huta u Jemenu


Avioni RAF Typhoon vraćaju se u RAF Akrotiri nakon što su pogodili vojne ciljeve u Jemenu tokom koalicione operacije koju predvode SAD, usmjerene protiv Huta.
Avioni RAF Typhoon vraćaju se u RAF Akrotiri nakon što su pogodili vojne ciljeve u Jemenu tokom koalicione operacije koju predvode SAD, usmjerene protiv Huta.

Sjedinjene Države započele su novi napad na ciljeve Huta u Jemenu rano u subotu, nakon što su zvaničnici rekli da nisu zadovoljni prvom rundom zračnih napada izvedenih kasno u četvrtak.

Udar dolazi nešto više od jednog dana nakon što su američke i britanske vojske izvele desetine napada na položaje Huta u Jemenu, kao odmazdu za napade na brodove koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaljev.

Huti su u petak rano ujutru lansirali protivbrodsku balističku raketu, potvrdili su američki vojni zvaničnici, iako ona nije pogodila nijedan brod.

Američki i britanski zvaničnici izrazili su u petak optimizam da su početni udari u četvrtak kasno bili uspješni.

Zvaničnik američke odbrane rekao je u petak za Glas Amerike da početna procjena ukazuje da je prvi talas preciznih udara kasno u četvrtak umanjio sposobnost Huta za daljnje napade.

Zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman kako bi razgovarao o operativnim detaljima, rekao je da je sveobuhvatnija procjena napada još u toku. To mišljenje je potvrdilo druge rane procjene visokih američkih zvaničnika koji su nanesenu štetu usmjerenu protiv Huta opisali kao "značajnu".

"Vrlo smo uvjereni u to gdje je naše streljivo pogodilo", rekao je novinarima u petak general-pukovnik Douglas Sims, šef Zajedničke komande. "Ali u ovom trenutku ne znamo potpunu procjenu ratne štete."

XS
SM
MD
LG