Linkovi

Snažni zapadni napadi vojne mete Hutija, ubijeno najmanje pet boraca


Avion RAF Typhoon polijeće kako bi se pridružio koaliciji koju predvode SAD.
Avion RAF Typhoon polijeće kako bi se pridružio koaliciji koju predvode SAD.

Sjedinjene Države, Britanija i nekolicina drugih saveznika odgovorili su na desetine napada Huta na međunarodne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu nizom snažnih zračnih napada osmišljenih da ozbiljno smanje sposobnosti grupe koju podržava Iran.

Centralna komanda SAD kasno u četvrtak saopćila je da je serija napada pogodila više od 60 ciljeva na 16 lokacija u dijelovima Jemena pod kontrolom Hutija, uključujući komandne i kontrolne čvorove, skladišta municije, lansirne sisteme i proizvodne pogone.

"Pogodili smo ih prilično jako, prilično dobro", rekao je za VOA jedan zvaničnik američke odbrane, koji je želio da ostane anoniman kako bi razgovarao o detaljima operacije, dodajući da su udari ciljali i na radarske instalacije i sisteme protivvazdušne odbrane.

Glasnogovornik pobunjeničke grupe Huti rekao je da je u napadima ubijeno najmanje pet boraca i ranjeno šest drugih, ne precizirajući ciljeve koji su pogođeni.

Američki i britanski udari, izvedeni uz pomoć Australije, Kanade, Holandije i Bahreina, pokrenuti su iz borbenih aviona, površinskih plovila i podmornica, rekao je zvaničnik odbrane.

Samo su SAD bacile više od 100 projektila, rekli su zvaničnici, dok su mornarički brodovi i podmornice ispaljivali rakete Tomahawk Land Attack kako bi uklonili predviđene ciljeve.

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Rishi Sunak potvrdili su izvođenje napada.

Biden je saopštio da su udari sprovedeni uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije.

„Napadi su direktan odgovor na udare Huta na brodove u Crvenom moru. Njima su ugroženi američko ljudstvo, mornari i naši partneri, trgovina i slobodna plovidba. Nećemo oklijevati da primijenimo dalje mjere u zaštiti ljudi i slobodne trgovine”, saopštio je američki predsjednik.

Riječ je o prvom udaru na Hute u Jemenu, od kada su militanti počeli napade na plovila u Crvenom moru, nakon upada ekstremista Hamasa u Izrael 7. oktobra.

Od sredine novembra 2023. počinjeno je 27 napada sa područja Jemena koja pod kontrolom drže Huti.

Prije vojne reakcije, više američkih zvaničnika pozvalo je Hute i Iran na suzdržanost.

„Biće posljedica”, poručio je u četvrtak predstavnik za medije Pentagona general-major Pat Ryder, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike.

„Hute u velikoj mjeri finansira, obučava i oprema Iran. Svjesni smo uloge Irana u ovim bezobzirnim, opasnim i nezakonitim aktivnostima”, rekao je on.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u sredu rezoluciju, pozivajući Hute da hitno obustave napade.

Međutim, upitno je da li će bilo šta odvratiti Teheran.

„Iran ima luksuz da se bori sa veoma malo Iranaca na terenu”, izjavio je bivši komandant američke Centralne komande, penzionisani general Kenneth F. McKenzie.

Međutim, prema njegovim riječima, ukoliko Iran nastavi da ohrabruje Hute da se bore, rizik od šire eskalacije je neznatan.

„Ne vjerujem da će se eskalacija proširiti iz Jemena. I vjerujem da će Iran sopstvene partnere ostaviti svojoj sudbini”, rekao je on.

Protekle sedmice, Sjedinjene Države i dvanaest saveznika upozorili su Hute na moguće posljedice - ukoliko se njihovi napadi u Crvenom moru nastave.

„Šaljemo jasnu poruku: pozivamo na hitan prekid nezakonitih napada i oslobađanje brodova i posada”, navodi se u saopštenju velike Britanije, Australije, Kanade, Njemačke i Japana.

Ovi nije prvi put da su američke snage reagovale povodom napada militanata na brodove i plovila.

U oktobru 2016, američki razarač USS Nitze raketirao je tri lokacije sa radarima duž obale Crvenog mora pod kontrolom Jemena - kako bi onesposobio Hute da prate i gađaju brodove.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG