Linkovi

Ubica Fentanil (1): Vodeći uzrok smrti od predoziranja u SAD-u


Ilustracija: Zavisnost od sintetičkih opijata
Ilustracija: Zavisnost od sintetičkih opijata

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, sintetički opijati su glavni uzrok smrti od predoziranja narkoticima u Americi, a prije svega je u pitanju fentanil, koji može da bude 50 puta jači od heroina.

Američka policija kaže da se fentanil jeftino pravi od hemikalija koje uglavnom dolaze iz Kine, i krijumčare kroz Meksiko do Sjedinjenih Država.

Lucas Beirer je bio aktivan u omladinskoj grupi u svojoj crkvi. Radio je kao instruktor plivanja i igrao fudbal u svojoj srednjoj školi u mirnoj zajednici u okolini Seattlea. Ali kada je 16-godišnjak povrijedio leđa, njegova majka, Olga Davidov-Beirer, kaže da je počeo da uzima lijekove protiv bolova.

U početku nije bila previše zabrinuta, ali kaže da se pobrinula da razgovara o rizicima droge nakon što je jedan od Lucasovih drugara umro od predoziranja.

"Razgovarala sam sa Lucasom poslije sahrane, iako nisam imala pojma da i on kupuje pilule. Ali sam razgovarala sa njim, i rekla: 'Lucase, ne znam šta je bilo u pitanju – jer niko nije pominjao fentanil, govorilo se o pilulama, nije bilo jasno šta je, ali sam rekla - želim da budem sigurna da neću biti majka koja je izgubila svoje dijete'", kaže Olga.

Ubica Fentanil (1): Vodeći uzrok smrti od predoziranja u SAD-u
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Mjesec dana kasnije, istražitelji su rekli da je Lucas uzeo nešto za šta je mislio da je perkoset, veoma jak lijek protiv bolova. To je, međutim, bila falsifikovana pilula pomiješana sa fentanilom. Majka ga je pronašla bez znakova života prvog jutra nove školske godine.

"Čula sam to od njegovih prijatelja - 'Mora da je fentanil, mora da je fentanil', a ja sam pitala šta je fentanil?", prisjeća se ona.

Farmaceutski fentanil je odobren za liječenje jakih bolova. Ilegalni fentanil je često miješan sa heroinom ili kokainom ili se koristi u falsifikovanim tabletama kao što je ona koja je izazvala smrt Lucasa.

Agent američke agencije za borbu protiv opojnih droga Jacob Galvan kaže da laboratorijski testovi pokazuju da se u šest od deset lažnih tableta nalaze potencijalno smrtonosne doze fentanila.

"Kada ih pokažemo našim agentima, oni primjećuju razliku. Pokažemo ga našim ljudima u laboratoriji, oni ne vide razliku – toliko su dobro napravljene", kaže Gealvan.

Olga Beirer misli da to može da se dogodi svakome, jer je profit od fentanila ogroman, a fentanil može da se ubaci u bilo šta.

"Svi treba da znaju da se te stvari prodaju ili distribuiraju na ulici", rekla je ona.

Od tog smrtnog slučaja, u zajednici postoje novi školski programi o opasnostima od fentanila ali i pakovanja sa naloksonom, lijekom protiv predoziranja, da pomognu osoblju da liječi slučajno predoziranje.

"Mislimo da što prije stignemo u škole - to bolje. Bili bismo u osnovnim školama, sve do koledža, ako bi nas primili, jer je toliko važno poslati poruku koliko su smrtonosne te pilule", ističe Galvan.

Sekretarijat za zdravstvo navodi da više od 90 odsto ljudi starijih od 12 godina sa bolešću zloupotrebe opojnih supstanci, ne dobija liječenje.

Lucasova porodica je stvorila grupu volontera koji šire svijest o rizicima fentanila, pomažu porodicama da prepoznaju znake upozorenja i da znaju gdje da zatraže pomoć.

XS
SM
MD
LG