Linkovi

Sindikat novinara Rusije traži mjere protiv YouTubea


Sindikat novinara Rusije u četvrtak je optužio YouTube za "cenzuru" i pozvao na kaznene mjere, jer se strahuje da bi američka kompanija možda bila sljedeća na redu za zabranu u Rusiji, izvještava AFP.

„Pristrasna moderacija i otvorena cenzura digitalnih platformi moraju imati posljedice u skladu sa normama ruskog zakona“, rekao je predsjednik Sindikata novinara Rusije Vladimir Solovjev, a citirala je novinska agencija Interfaks.

„Pozivamo ruske vlasti da reaguju na situaciju i da preduzmu odgovarajuće mjere protiv Googlea i servisa za video hosting YouTube“, rekao je on.

Prema riječima Solovjeva, sindikat će podnijeti relevantan zahtjev ruskim tužiocima, Ministarstvu spoljnih poslova i državnom regulatoru za medije Roskomnadzoru.

Ranije istog dana je najveća ruska medijska holding kompanija i podružnica državnog energetskog giganta Gazproma kritikovala YouTube zbog uklanjanja dva njihgova kanala - TNT i NTV - sa platforme.

„Odluka YouTubea da ih blokira milionima pretplatnika je bila apsolutno iznenađenje“, saopštio je Gazprom-Medija na Telegramu, nazvavši postupke YouTubea „politički pristrasnim i narušavajući interese naših gledalaca“.

Državna medijska grupa Rossiya Segodnya saopštila je da je njena novinska agencija Sputnjik, kojoj je zabranjeno emitovanje programa u Evropskoj uniji, takođe uklonjena sa YouTubea.

„Svi resursi Sputnjika na 32 jezika su nedostupni, YouTube ih je samo blokirao“, rekla je portparolka grupe Ana Starikova, a prenijela je agencija RIA Novosti.

Ruski regulatori su prošle nedjelje optužili američkog tehnološkog giganta Google i njegovu video podružnicu Youtube za „terorističke“ aktivnosti.

Rusija je već blokirala pristup drugim globalnim tehnološkim gigantima, uključujući Facebook, Twitter i Instagram, kao i nekoliko nezavisnih medija.

Kremlj je također proglasio Metu, matičnu kompaniju Facebooka i Instagrama, krivom za "ekstremističke aktivnosti".

XS
SM
MD
LG