Linkovi

YouTube blokirao ruske državne medije globalno


Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)
Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)

YouTube je širom svijeta blokirao pristup kanalima povezanim sa medijima koje finansira ruska država, pozivajući se na politiku kojom se zabranjuje sadržaj kojim se demantuje ili umanjuje značaj nasilnih događaja, saopšteno je u petak.

Najpopularnija svjetska platforma za strimovanje video snimaka, u vlasništvu Googlea, saopštila je da se na rusku invazija na Ukrajinu sada odnosi politika u vezi sa nasilnim događajima, i da će biti uklonjen materijal kojim se ona krši.

Portparl YouTubea rekao je da je blokiranje ruskih medija u skladu sa tom politikom.

YouTube je prethodno blokirao vodeće ruske državne medije, Russia Today (RT) i Sputnjik. Ruski državni mediji ocijenili su da su restrikcije neopravdana cenzura.

"Blokiranje YouTubea je samo novi obrt u užasnom napadu na jedan od osnovnih principa demokratskog društva - slobodu medija", saopštio je u petak Sputnjik.

YouTube je odbio da precizira koji su i koliko je kanala blokirano globalno, i da li će im blokada ikada biti ukinuta.

Zaposleni u Googleu tražili su od Youtubea da preduzme dodatne kaznene mjere protiv ruskih kanala, optužujući ih za širenje lažnog narativa o ukrajinskim liderima i civilnim žrtava tokom rata, prenosi agencija Reuters pozivajući se na neimenovane izvore iz kompanije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG