Linkovi

Paket američke strane pomoći napredovao u Senatu


Kupola Capitola
Kupola Capitola

Američki Senat odlučio je u ključnom proceduralnom glasanju u korist unaprijeđenja velikog paketa pomoći u iznosu od 95 milijardi američkih dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan i stavljanje te mjere na pravi put za usvajanje u Senatu.

Njegova sudbina u Predstavničkom domu sa republikanskom većinom ostaje neizvjesna.

Senat, koji ima vrlo tanku demokratsku većinu, glasao je sa 67 prema 27 za prekid proceduralnog zadržavanja postavljenog na prijedlog zakona, što ga čini gotovo sigurnim da će proći konačno glasanje proste većine kasnije ove sedmice.

Ukrajina će dobiti 61 milijardu dolara za obnavljanje svojih iscrpljenih zaliha municije, oružja i drugih ključnih potreba dok ulazi u treću godinu odbrambenog rata protiv Rusije.

Zakon također uključuje 14 milijardi dolara za Izrael, skoro 5 milijardi dolara za podršku partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući Tajvan, i drugu pomoć.

Neobično je da Senat glasa za vikend, a posebno kada se nedjeljna sjednica poklapa sa fudbalskom utakmicom Nacionalne fudbalske lige poznatom kao Super Bowl.

"Ne mogu da se sjetim kada je Senat posljednji put bio na sjednici u nedelju Super Bowla, ali kao što sam govorio cijele nedelje, nastavićemo da radimo na ovom zakonu dok se posao ne završi," rekao je lider većine u Senatu Chuck Šumer prije glasanja.

"Dok govorimo, invazija [ruskog predsjednika] Vladimira Putina na Ukrajinu učinila je dijelove istočne Evrope ratnom zonom, kakvu u tim regijama nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata", rekao je Schumer.

"Jedini ispravan odgovor na ovu prijetnju je da se Senat nepokolebljivo suoči s tim, usvajanjem ovog zakona što je prije moguće", dodao je on.

Neki desničarski republikanski zastupnici, od kojih su mnogi povezani s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, izrazili su sve veće protivljenje slanju dodatne pomoći Ukrajini za njenu dvogodišnju borbu protiv ruske invazije, ugrožavajući odobrenje pomoći iako je većina demokratskih poslanika favorizira, kao i demokratski predsjednik Joe Biden.

Republikanci su generalno podržavali veću pomoć za izraelski rat protiv militanata Hamasa, iako su mnogi američki zakonodavci, posebno progresivni demokrati, glasno osudili Izrael zbog obima njegove kontraofanzive za koju palestinski zdravstveni zvaničnici kažu da je ubila više od 28.000 ljudi u Gazi nakon terorističkog napada Hamasa u oktobru koji je ubio 1.200 u Izraelu.

Republikanci u Senatu su prošle sedmice blokirali promicanje mjere koja je uključivala stranu pomoć zajedno s odredbama za pooštravanje ograničenja na američko-meksičkoj granici kako bi se pokušao obuzdati priliv hiljada migranata koji svakodnevno prelaze u Sjedinjene Države.

Trump se usprotivio graničnoj mjeri kao nedovoljno oštroj, a republikanski poslanici slijedili su njegov primjer po tom pitanju.

Republikanski senatori bi i dalje mogli pokušati da u paket pomoći uključe neke oštre kontrole migracije, iako nije sigurno da li mogu postići dogovor sa demokratskim poslanicima. Ako Senat usvoji zakon, njegova sudbina je neizvjesna u Predstavničkom domu, gdje je republikansko protivljenje daljnjoj pomoći Ukrajini još izraženije.

"Neuspjeh Kongresa Sjedinjenih Država, ako do njega dođe, da podrži Ukrajinu, blizu je kriminalnog zanemarivanja", rekao je Biden prošle sedmice. "To je nečuveno."

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je: "Bez podrške Sjedinjenih Država, i bez podrške evropskih država, Ukrajina neće imati priliku da brani svoju zemlju."

Neke informacije u ovoj priči stigle su od Associated Pressa, agencije France-Presse i Reutersa.

XS
SM
MD
LG