Linkovi

Putinov razgovor s Tuckerom Carlsonom... i Amerika: Mješavina grubih laži i otrovne propagande


Novinar Tucker Carlson intervjuiše ruskog predsjednika Vladimira Putina
Novinar Tucker Carlson intervjuiše ruskog predsjednika Vladimira Putina

Vladimir Putin, predsjednik Rusije

LAŽ: Ukrajina je započela rat; Cilj Rusije je da to zaustavi. Ukrajinci i dalje sebe smatraju Rusima, ovo što se dešava je element građanskog rata. Državni udar u Ukrajini 2014. godine izvela je opozicija uz pomoć CIA-e. „NATO ima opcije da prizna rusku kontrolu nad novim regionima. Rusija je morala uzeti Krim pod svoju zaštitu 2014. Napravili smo toliko gestova dobre volje, da smo iscrpili sve granice. Na naše gestove dobre volje niko nije odgovorio sličnim gestovima.
Izvor: Tucker Carlson Network, 8. februar 2024.

Uoči martovskih predsjedničkih izbora u Rusiji, predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u Moskvi s Tuckerom Carlsonom, konzervativnim američkim novinarom i bivšim voditeljem Fox Newsa koji sada vodi stranicu za lične vijesti.

Carlson je intervju najavio 6. februara u kontroverznom video-postu na X-u, rekavši da je potrebna hrabrost da se intervju sa Putinom vodi, dok su svi drugi zapadni novinari ignorisali ruskog lidera. Američki narod zaslužuje da sazna istinu iz Rusije, rekao je Carlson i obećao da će njegov intervju s Putinom donijeti tu istinu.

Carlsonov video izazvao je kritike zapadnih kolega i nezavisnih ruskih novinara koji su rekli da su njegove optužbe za pristrasno izvještavanje o Rusiji neosnovane. Mnogi su rekli da je Carlson ignorisao historijsku evidenciju Putinovog režima o cenzuri, ubistvima novinara i zatvaranju.

Carlson je 8. februara objavio unaprijed snimljeni, dvosatni intervju sa Vladimirom Putinom, predstavljajući ga kao „iskreno gledište ruskog lidera”.

Tokom više od 20 godina koliko je vladao Rusijom, Putin je više puta prekršio međunarodne ugovore i svoja obećanja.

Glas Amerike je pregledao Putinove odgovore Carlsonu i otkrio da su mješavina neistina i toksične antiameričke, antiukrajinske propagande i dezinformacija – sve je to više puta razoktrivano provjerom činjenica od Glasa Amerike i drugih.

Evo nešto od onoga što je Putin rekao Carlsonu:

Putin: Ukrajinci sebe i dalje smatraju Rusima. Ovo što se dešava je element građanskog rata.

Ovo je lažno.

Suočeni s gotovo dvije godine ruske agresije koja je ubila stotine hiljada ljudi, uništila čitave gradove i raselila milione, Ukrajinci sve više njeguju svoj jedinstveni nacionalni identitet.

Istraživanja javnog mnijenja sprovedena u Ukrajini tokom godina pokazuju da velika većina Ukrajinaca Ruse smatra drugom etničkom grupom. Početna intervencija Rusije 2014. godine, praćena potpunom invazijom u februaru 2022, izoštrila je nacionalni identitet Ukrajinaca kao odvojenog naroda i povećala negativna osjećanja prema invazijskoj ruskoj naciji.

Putinova karakterizacija rata Rusije protiv Ukrajine kao „građanskog rata” je očigledno lažna. Ukrajina je međunarodno priznata (uključujući i Rusiju) suverena nezavisna država.

Prije invazije, Putin je napisao članak u kojem je Ukrajinu proglasio sastavnim dijelom Rusije i poricao njenu historiju i pravo na suverenitet. Od tada je to gledište potvrdio u svojim javnim obraćanjima i politici.

Putin: Državni udar u Ukrajini 2014. izvela je opozicija uz pomoć CIA-e.
​Ovo je lažno.

U Ukrajini nije bilo puča 2014. Vojska nije igrala gotovo nikakvu ulogu u događajima u Kijevu 2014. Jedna vojna jedinica ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova dobila je naređenje da uđe u Kijev da pomogne u suzbijanju demonstranata na Majdanu, a ne da im pomogne. Pripadnike te jedinice demonstranti su zarobili u svojim kasarnama i nikada nisu stigli do glavnog grada.

Tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nikada nije svrgnut kao što je uobičajeno u puču, ali je napustio svoju funkciju i pobjegao u Rusiju usred masovnih protesta zbog njegovog odbijanja da potpiše sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom.

Osim toga, dok su Putinove optužbe protiv Središnje obavještajne agencije SAD-a ponavljanje dugogodišnjeg propagandnog narativa Kremlja, ni Rusija ni bilo koja druga nacija nikada nisu iznijeli bilo kakve vjerodostojne dokaze da su demonstranti bili „agenti” Sjedinjenih Država ili bilo koje druge zemlje.

Putin: NATO ima opcije da prizna rusku kontrolu nad novim regionima.
Ovo je lažno.

Prema Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, ruski „pokušaj ilegalne aneksije” ukrajinskih regija nema valjanost prema međunarodnom pravu.

Rusija trenutno zauzima dijelove četiri ukrajinske regije i poluostrvo Krim, za koje Moskva lažno tvrdi da su „pridruženi” Rusiji putem plebiscita.

143 svjetske nacije zajednički su osudile ruske „takozvane referendume u regijama unutar međunarodno priznatih granica Ukrajine i pokušaj nezakonite aneksije”.

Putin: Ukrajina je započela rat; Cilj Rusije je da to zaustavi.
Ovo je lažno.

Putin može zaustaviti rat u bilo kom trenutku. Umjesto toga, on nastavlja da šalje trupe u Ukrajinu i donosi zakone kojima se legitimira okupacija ukrajinske teritorije i otmice hiljada ukrajinske djece.

Rusija je započela rat protiv Ukrajine 2014. godine kada je Moskva anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, a zatim poslala tajne vojne jedinice da tajno zauzmu vladine zgrade u Donbasu, čime je efektivno pokrenuta prevlast u ukrajinskim regijama Donjeck i Lugansk.

Ukrajina je odgovorila na ruske aktivne mjere pokretanjem onoga što je Kijev nazvao „antiterorističkom operacijom”. Nakon toga, Rusija je poslala redovne trupe u Donbas i pripojila ga.

Putin je navodno planirao da bude domaćin pobjedničke parade na legendarnom kijevskom trgu Majdan sedmicu nakon što je pokrenuo invaziju u punom obimu u februaru 2022.

Sve do dana invazije, Putin je lagao svoje strane kolege o svojim ratnim planovima, dok su njegove agencije ponovljena upozorenja Sjedinjenih Država o mogućoj invaziji prikazivale kao „rusofobičnu histeriju”.

Osim toga, Rusija ignorira zahtjev UN-a da „odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica”.

Moskva također ignorira preliminarnu odluku Međunarodnog suda pravde UN-a koja je Rusiji naložila da odmah prekine svoje vojne operacije u Ukrajini i svoju podršku oružanim snagama na istoku Ukrajine kako bi se produžio ruski rat.

Putin: Rusija je morala da uzme Krim pod svoju zaštitu 2014.
Ovo je lažno.

Rusija je nezakonito anektirala Krim 2014. godine, poslala trupe u neobilježenim uniformama, organizirajući lažni referendum i ciljajući krimske Tatare kao ekstremiste. Glavni razlog progona? Neslaganje sa ruskom aneksijom.

Ruske vlasti su zabranile predstavništvo krimskih Tatara, Medžlis, i ugasile krimskotatarski TV kanal.

Putin: Napravili smo toliko gestova dobre volje, da smo iscrpili sve granice. Na naše gestove dobre volje niko nije odgovorio sličnim gestovima. (Odgovarajući na pitanje o novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu zatvorenom u Rusiji)
Ovo je lažno.

Hapšenje i inkriminisanje novinara zato što rade svoj posao nije gest dobre volje.

Gershkovich, reporter Wall Street Journala, uhapšen je dok je bio na novinarskom zadatku u gradu Jekaterinburgu na istoku Rusije.

FSB, ruska domaća obavještajna agencija, optužila ga je za prikupljanje tajnih informacija o ruskoj vojsci, ali nikada nije iznijela dokaze koji bi potkrijepili tu optužbu. Journal i Gershkovich su negirali optužbe.

Ipak, ruski sud je izrekao osuđujuću presudu i odbio žalbe.

Sud u Moskvi je 28. novembra produžio pritvor Gershkovichu do kraja januara.

Sjedinjene Države tvrde da je Gershkovich nezakonito pritvoren i nazivaju ga taocem, pozivajući na Gershkovichevo hitno oslobađanje.

„Novinarstvo nije zločin. Osuđujemo kontinuiranu represiju Kremlja nad nezavisnim glasovima u Rusiji i njen tekući rat protiv istine”, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u izjavi.

Glas Amerike je ranije demantovao ruske tvrdnje da Gershkovich „nikada nije bio uključen ni u kakve novinarske aktivnosti u Rusiji”.

XS
SM
MD
LG