Linkovi

Senat izglasao ukidanje trgovinskih povlastica Rusiji i zabranu uvoza ruske nafte


Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/Patrick Semansky)
Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/Patrick Semansky)

Američki Senat je jednoglasno u četvrtak usvojio zakonske prijedloge o ukidanju povlaštenog trgovinskog statusa Rusije i njenog saveznika Bjelorusije, i o zabrani uvoza ruske nafte, zbog invazije na Ukrajinu.

Svih 100 senatora glasalo je za ukidanje takozvanog Stalnog normalnog trgovinskog statusa Rusije (PNTR), a zatim i za embargo na rusku naftu.

Oba prijedloga biće proslijeđena Predstavničkom domu, koji bi o njima trebalo da se izjasni kasnije u četvrtak, a sljedeći korak je da ih potpiše predsjednik Joe Biden.

Donji dom američkog Kongresa je oba zakonska prijedloga usvojio ranije, ali mora ponovo da ih razmotri zbog promjena u senatskim verzijama.

Demokrate u Senatu prvobitno nisu bile stavile zakonski prijedlog o zabrani uvoza ruske nafte na dnevni red, zbog čega su republikanci odbijali da podrže ukidanje povlaštenog trgovinskog statusa Rusije bez garancija o usvajanju naftnog embarga.

Biden je prethodno uredbom zabranio uvoz ruske nafte. Prema zakonu, Kongres mora da odobri promjene u trgovinskom statusu Rusije i Bjelorusije.

Pojedini senatori također nisu bili saglasni u pogledu teksta odredbe zakonskog prijedloga kojom se produžava Magnitski zakon, koji predviđa uvođenje sankcija zbog kršenja ljudskih prava.

Senatori su kasno u srijedu objavili kompromis koji je previđao da se prvo razmatra mjera o trgovini, a zatim o energetici.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG