Linkovi

Estonija i Finska planiraju obustavu uvoza gasa iz Rusije


Estonija će prestati uvoziti ruski plin i umjesto toga će do jeseni zajedno s Finskom zakupiti terminal za uvoz tečnog prirodnog plina (LNG), izjavila je u utorak estonska premijerka Kaja Kallas, prema izvještaju novinske agencije BNS.

Estonija će prestati uvoziti ruski plin i umjesto toga će do jeseni zajedno s Finskom zakupiti terminal za uvoz tečnog prirodnog plina (LNG), izjavila je u utorak estonska premijerka Kaja Kallas, prema izvještaju novinske agencije BNS.

"Moramo prestati da kupujemo gas od Putinovog režima, koji koristi novac u ratu protiv Ukrajine, što je prije moguće", rekla je ona na konferenciji za novinare u Talinu, prenosi BNS.

Ministar za ekonomska pitanja i komunikacije Estonije Taavi Aas i njegov finski kolega Mika Lintila usaglasili su se da će zemlje udružiti svoje resurse za iznajmljivanje plutajućeg terminala za LNG koji bi trebao osigurati sigurnost opskrbe plinom.

Vlada Estonije nije odredila datum za prestanak uvoza iz Rusije, ali estonski mediji navode da je planirano da se izgradnja terminala okonča do jeseni. Do jeseni planiraju i da kupe zalihe u vrijednosti od jednog teravat sata, navodi BNS.

Estonija troši otprilike pet teravat sati gasa godišnje, a Finska otprilike 23 teravat sata.

Plan predviđa da i Estonija i Finska izgrade neophodne privezne molove i između njih iznajme plutajući LNG terminal koji bi se mogao koristiti na obje strane Finskog zaljeva. Molovi će biti izgrađena u Paldiskiju u Estoniji i Inkoou u Finskoj.

Estonski ministar naveo ranije je da je izgradnja pristaništa projekat kompanije Alexela, energetske kompanije iz Estonije koja snabdijeva domaće tržište sa 100% ugljičnim neutralnim gorivom ili LNG-jem.

Finska će zajedno sa Estonijom iznajmiti novi plutajući LNG terminal kako bi stala na kraj isporukama gasa iz Rusije, rekao je novinarima ministar ekonomije Mika Lintila, ne otkrivajući njegovu finansijsku vrijednost.

"Nakon ovoga imat ćemo dovoljno kapaciteta da djelujemo samostalno", rekao je on.

Osim u LNG terminal, ulagaće se u mjere kao što je osiguranje dovoljnih zaliha energije za narednu zimu na sjevernoj hemisferi.

Finska će uložiti do 850 miliona eura kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe i ubrzala oslobađanje od zavisnosti od ruskog snabdijevanja, saopštila je vlada u četvrtak.

Finska, koja je ranije ulagala u nuklearnu energiju, već je manje ovisna o ruskoj energiji od mnogih drugih evropskih zemalja, ali vlada želi prekinuti i posljednje veze.

U 2019. uvoz nafte iznosio je 22% ukupne potrošnje energije u Finskoj, uglja 7% i gasa samo 5%, pokazuju podaci Banke Finske i Statistike Finske.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG