Linkovi

Ko su Putinove kćerke i zašto su pod američkim sankcijama


Katerina Tihonova, jedna od Putinovih kćerki, na Svjetskom prvenstvu u plesu u Krakovu 2014.
Katerina Tihonova, jedna od Putinovih kćerki, na Svjetskom prvenstvu u plesu u Krakovu 2014.

Posljednja runda američkih sankcija Rusiji obuhvatila je i dvije kćerke Vladimira Putina, Katerinu i Mariju, za koje američki zvaničnici sumnjaju da kriju Putinovo bogatstvo.

Putinova kćerka Katerina Vladimirovna Tihonova je direktorica tehnološke kompanije koja sarađuje sa ruskom vladom i odbrambenom industrijom.

Druga kćerka, Marija Vladimirovna Voroncova je na čelu istraživačkih projekata u oblasti genetike, za koje se zna da su dobili milijarde dolara od Kremlja i da ih lično nadgleda Putin.

"Imamo razloga da vjerujemo da Putin, kao i mnogi njegovi saveznici i oligarsi, stavlja dio bogatstva i imovine na ime članova svoje porodice, a onda oni to bogatstvo i nekretnine ubacuju u američki finansijski sistem i druge sisteme u svijetu. Vjerujemo da se Putinova imovina krije iza članova njegove porodice i zato im uvodimo sankcije", rekao je zvaničnik SAD-a koji je želio da ostane anoniman.

Reuters nije uspio da dobije komentar Putinovih kćerki, niti Kremlja.

Koliko je Putin zaista bogat je osjetljivo pitanje u Rusiji. Kremlj je prošle godine demantovao da je Putin vlasnik palate na Crnom moru, za što ga je optužio opozicionar Aleksej Navalni.

Ko su Putinove kćerke

Putinove kćerke nikada nisu javno govorile o tome da im je otac predsjednik Rusije, a ni on nikada nije želio da odgovara na pitanja o njima.

Reutersovo istraživanje iz 2015. pokazalo da Katerina, koja je i rock and roll plesačica, ima dobre veze i uticaj među novom generacijom moskovske elite.

"Dvadesetdevetogodišnja Katerina sebe predstavlja kao suprugu Kirlia Šamalova, sina Nikolaja Šamalova, dugogodišnjeg Putinovog prijatelja. Stariji Šamalov je jedan od vlasnika Banke Rusije, koju američki zvaničnici smatraju ličnom bankom ruske elite", navodi se u istraživaju.

Kiril i Katerina zajedno imaju oko 2 milijarde dolara u kompanijskim obveznicama, pokazuje Reutersova finansijska analiza. Uz to posjeduju i drugu imovinu i novac.

Putinova starija kćerka Marija je studirala biologiju na Univerzitetu u Sankt Petersburgu i medicinu na Moskovskom univerzitetu. Bavi se genetskim istraživanjima, za koje je Putin rekao da su oblast koja će "odrediti budućnost cijelog svijeta". Specijalizirala je endokrinologiju 2015. u Moskvi i jedna je od autora knjige o poremećajima rasta kod djece.

Prema navodima ruskih i zapadnih medija, Marija je udata za holandskog biznismena Jorita Josta Fasena. Njen suprug radi za Gasprombanku koja daje zajmove Putinovim saradnicima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG