Linkovi

Senat usvojio svoj prijedlog budžeta odbrane


Kapitol
Kapitol

Trenutno je prijedlog Senata u kontrastu usvojenog prijedloga Zastupničkog doma, ali uskoro slijedi usklađivanje obje verzije budžeta

Američki Senat u kojem su trenutn o demokrate većina, je usvojio prijedlog o narednom budžetu za obranu, National Defense Authorization Act 86-11, čime se postavlja osnova za vjerovatni sukob kada prijedlog dodje na glasanje Zastupničkom Domu Kongresa, gdje većinu imaju republikanci.

Lider većine u Senatu, demokrata Chuck Schumer, je pohvalio način na koji je vodjena debata izmedju republikanaca i dxemokrata u Senatu oko prijedloga, napominjući da je 98 usvojenih amandmana na inicijalni prijedlog budžeta, zapravo bilo ravnomjerno podijeljeno izmedju republikanskih i demokratskih Senatora.

“Dvostranačka debata i process kroz koji smo prošli u Senatu, bi trebao biti trak nade za američki narod, i svakako znak da su dvostrančka suradnja i dogovor u Senatu živi i zdravi” kazao je Senator Schumer sinoć kasno (četvrtak) kada je debata završena, i prijedlog budžeta za Pentagon usvojen.

Prijedlog usvojen u Senatu je težak $886 milijardi dolara, i u njemu se nalazi nekoliko ključnih odrednica za potrošnju Pentagona, medju njima provizija o ograničenju za američke investicije i američke tehnologije u kineski biznis-sektor, kao što su vještačka intelignecija i polu-provodnici neophodni za njen razvoj, potom 5,2 posto povećanje plaća za pripadnike američkih oružanih snaga, i konačno, dodatnih 300 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

“Prijedlog budžeta za obranu, tj. NDAA, je ključan da se utvrde prioriteti za konkurenciju u odnosu na neprijateljske zemlje, poput Rusije i Kine. Ovo je naša prilika da usmjerimo fokus administracije predsjednika Bidena na ključne misije naše zemlje, kao što su obnova i dodatna izgradnja osnove za obranu – umjesto da se bavimo stranačkim “Woke” ideologijama i prepirkam političkih namještenika,” kazao je vodja republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

Senat je, medjutim, odbio nekoliko odrednica prvobitnog prijedloga, medju kojima je prijedlog potekao od demokratske Senatorice Amy Klobuchar, da se dodjeli permanentni ostanak, tj. Zelena karta, za oko 80 hiljada Afganistanaca koji su pristigli u Ameriku nakon pada vlade u Kabulu prije dvije godine, kada su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu. Ipak, revidirana i nešto više ograničena verzija te odrednice će, moguće je, biti uključena u finalnu verziju prijedloga budžeta.

Republikanski Senator Marco Rubio je bio predložio da se uvede zabrana na penziona investiranja u kineske kompanije od strane vojnih i vladinih uposlenika, no to su demokrati odbili.

“Senat je, eto, imao šansu da spriječi da Kina ima koristi od penzionih fondova naših vojnika i penzioniranih vladinih službenika. No, umjesto toga, dozvolili smo da ovlada pritisak od strane Wall Streeta i drugih specijalnih interesa i da blokira ovaj vrlo razuman prijedlog,” kazao je Senator Rubio nakon odbijanja odrednice.

Nije prošao ni prijedlog Republikanaca da se uspostavi mjesto tzv. generalnog inspektora koji bi bio zadužen za kontrolu američke pomoći Ukrajini. Treba napomenuti da je ovo bio prijedlog za saveznog inspektora, mada zasebne vladine agencije koje su uključene u pomoć Ukrajini, već imaju svoje inspektore koji nadgledaju pomoć.

“Američki naord zaslužuje da zna gdje ide sve i jedan dolar poreskih obveznika, i taj bi predloženi amandman osigurao dugotrajnu bolju i transparentniju kontrolu nad svim aspektima pomoći Ukrajini,” kazao je Senator Jim Risch, vodeći član senatskog odbora za vanjske poslove, dodajući da bi usvajanje te odrednice zaitsa doprinijelo transparentnosti potrošnje poreznih para.

Ranije je u Zastupničkom domu Kongresa, u kojem su većina republikanci, tijesnom većinom usvojio svoju verziju prijedloga budžeta za obranu. U verziji Zastupničkog doma se nalaze i odrednice poput zabrane pripadnicima oružanih snaga da traže abortus u drugim saveznim državama, ukoliko je isti zabranjen u saveznoj državi u kojoj se nalaze, kao i rezanje fondova za zdravstvenu njegu iz oblasti trans-gender zahvata i tretmana.

Senator Schumer je iznio kritike u pogledu verzije budžeta Zastupničkog doma, rekavši kako je ta verzija u velikom neskladu sa kolegijalnim dvostranačkim sporazumom koji stiže iz Senata.

Američki Ustav zahtijeva da sada obje verzije ulaze u process izmirenja i uskladjenja, nakon čega se mora imati dogovor oba doma Kongresa o finalnoj verziji budžeta za Pentagon, a nakon čega bi budžet potpisao predsjednik Biden. Proces se nastavlja u drugoj polovici septembra.

XS
SM
MD
LG