Linkovi

Američki Senat započinje raspravu o potrošnji na odbranu


US Senate Begins Debate on Annual Massive Defense Spending Bill
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Američki Senat započinje raspravu o godišnjem zakonu o potrošnji na odbranu

Američki Senat će u utorak započeti raspravu o zakonu kojim će se odrediti prioriteti potrošnje za američku vojsku za narednu godinu.

Prošlog petka, Predstavnički dom SAD-a pod kontrolom republikanaca usvojio je svoju verziju Zakona o nacionalnoj odbrani vrijednoj 874,2 milijarde dolara (NDAA) glasanjem 219-210.

Konzervativni prioriteti u prijedlogu zakona koji podržava Klub za slobodu Predstavničkog doma znače da nema šanse za prolaz u američkom Senatu koji kontroliraju demokrate. Senatska verzija NDAA prošla je iz Senatskog komiteta za oružane snage sa 25-1 glasanjem ranije ovog mjeseca. Lider većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da se raduje dvostranačkoj debati.

„Da bismo mogli da sačuvamo našu zemlju, da podržimo naše prijatelje u Ukrajini, nadmašimo Kinu i damo našim vojnicima povećanje plata koje s pravom zaslužuju“, rekao je Šumer ranije ovog mjeseca.

Vođa američke većine u Senatu Chuck Schumer (D-NY) obraća se novinarima 11. jula 2023.
Vođa američke većine u Senatu Chuck Schumer (D-NY) obraća se novinarima 11. jula 2023.

Očekuje se da će republikanci u Senatu zatražiti povećanje nivoa finansiranja iz zahtjeva za budžet Bidenove administracije.

"Naše kolege u Komitetu za oružane snage bit će pozvane da pažljivo razmotre zahtjeve koje su identifikovali naši komandanti, a koji su ostali nefinansirani u budžetu predsjednika [Joea] Bidena. Oni bi trebali razmisliti o koracima koji bi mogli poboljšati našu sposobnost da projektujemo moć u Aziji -Pacifiku, ili pomoć koja bi mogla podržati ranjive partnere u regionu", rekao je prošlog mjeseca lider republikanske manjine Mitch McConnell. “Zapamtite, prijetnje sankcijama i stroga diplomatska upozorenja nisu odvratili [ruskog predsjednika] Vladimira Putina u Ukrajini. Samo riječi neće odvratiti kinesku agresiju u Aziji.

"Bidenova administracija može nastaviti da govori tiho. Ali Kongres mora osigurati da Amerika nosi veliki štap", dodao je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy iz Kalifornije, lijevo, pored lidera manjine u Senatu Mitcha McConnella iz Kentuckyja, razgovara s novinarima ispred Bijele kuće, 9. maja 2023.
Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy iz Kalifornije, lijevo, pored lidera manjine u Senatu Mitcha McConnella iz Kentuckyja, razgovara s novinarima ispred Bijele kuće, 9. maja 2023.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy pozdravio je finansiranje u verziji koju je usvojio Predstavnički dom u petak, rekavši da će "najsavremenija tehnologija koja je neophodna za budućnost ove zemlje i očuvanje slobode širom svijeta u usponu Kine i Rusije dobiti više ulaganja nego u prošlosti."

Ali svake godine Dom i Senat moraju pomiriti vlastite verzije NDAA kako bi usvojili konačni paket koji se može poslati Bijeloj kući na potpisivanje zakona.

Republikanski amandmani u verziji NDAA koju je usvojio Dom poništili bi novu politiku Pentagona koja predviđa slobodno vrijeme i finansijsku nadoknadu za pripadnike službe koji moraju putovati van države zbog abortusa, kao i finansiranje vojnih inicijativa za raznolikost i zdravstveno osiguranje za rodnu tranziciju operacija.

"Očigledno je da će mnogi od ovih amandmana vjerovatno biti uklonjeni i Senat će imati malo drugačiju verziju. Ali sveukupno, znate, povećanje potrošnje za odbranu i naše trupe će dobiti povećanje plata. Trenutno je vrlo kritično vrijeme. To je opasan svijet", rekao je novinarima predsjednik Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Michael McCaul.

Pet pokušaja republikanaca predvođenih Predstavničkim domom Doma da se prekine američka pomoć Ukrajini propali su prošle sedmice. Većina republikanaca glasala je sa demokratama da se odobri 300 miliona dolara za finansiranje Ukrajine. Ali konzervativci su ostvarili nekoliko pobjeda protiv Bidenove administracije.

"Novac poreznih obveznika se daje DOD-u [Odjelu odbrane] i ima za cilj da osigura našu nacionalnu odbranu i našu nacionalnu sigurnost. A ne da se promovira i podržava radikalna, nemoralna, pro-abortusna agenda Bidenove administracije," republikanski zakonodavac rekao je Ronny Jackson novinarima u petak.

Republikanci tvrde da državno zdravstveno osiguranje ne bi trebalo da pokriva abortuse za pripadnike vojske i da Pentagon ne bi trebalo da vodi inicijative za raznolikost koje uključuju pristup transrodnim osobama. Ali, demokrati su rekli da su pokušaji republikanaca da ubiju te amandmane još jedan primjer stranačkog ekstremizma.

"Užasno je neodgovorno da su ekstremni MAGA republikanci oteli dvostranački zakon koji je od suštinskog značaja za našu nacionalnu sigurnost i preuzeli ga i naoružavali kako bi svoju ekstremno desničarsku ideologiju zabili u grlo američkog naroda", demokratski lider Hakeem Jeffries je rekao u petak.

Demokrate u Senatu pozvale su na ukidanje blokade republikanskog senatora Tommyja Tubervillea o vojnim nominacijama u znak protesta zbog nove zdravstvene politike Pentagona koja pruža podršku pripadnicima vojske koji moraju putovati van države kako bi izvršili abortus.

XS
SM
MD
LG