Linkovi

Sekretarka za unutrašnju bezbjednost podnijela ostavku


Sekretarka Kirsten Nilsen svjedoči pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu (arhivski snimak)
Sekretarka Kirsten Nilsen svjedoči pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu (arhivski snimak)

"Uprkos napretku koji smo ostvarili u reformisanju unutrašnje bezbjednosti u novo doba, zaključila sam da je sada pravo vrijeme da se povučem", napisala je Nilsen u pismu ostavke predsjedniku Donaldu Trumpu.

Iako nije navela zbog čega tačno podnosi ostavku, Nilsen je napisala da se nada da će sljedeći sekretar "imati podršku Kongresa i sudova u popravljanju zakona koji su oslabili sposobnost vlade da u potpunosti zaštiti američke granice i doprinijeli neslaganju u društvu."

​"Naša zemlja i muškarci i žene u Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost zaslužuju da imaju sva sredstva i resurse na raspolaganju koji su im potrebni da sprovedu misiju koja im je povjerena", dodala je Kirsten Nilsen.

Analitičari navode da je bila frustrirana, kako je to vidjela, nedovoljnom saradnjom Kongresa i sudova u borbi protiv ilegalne imigracije.

Predsjednik Trump na Tviteru je potvrdio da je Nilsen odlazi sa položaja i zahvalio joj se na službi.

On je najavio da će Kevin Mekelinen, sadašnji komesar Službe za carine i zaštitu granica postati vršilac dužnosti novog sekretara za unutrašnju bezbjednost.

Predsjednik Trump je i sam izražavao frustraciju situacijom duž američke granice sa Meksikom, gdje stotine hiljada migranata pokušavaju da pobjegnu od siromaštva i kriminala u centralnoj Americi, u nadi da će ući u SAD.

Izvori iz Bijele kuće prenose da je Trump često vikao na Nilsen što, prema njegovom mišljenju, nije bila dovoljno odlučna u zaustavljanju protoka migranata koji ulaze u zemlju. Oni dodaju da je sekretarka morala da sluša, kako to opisuju, "Trumpove nemoguće zahtjeve."

Aktivisti protestuju zbog politike razdvajanja migrantskih porodica (arhivski snimak)
Aktivisti protestuju zbog politike razdvajanja migrantskih porodica (arhivski snimak)

Uz pritisak iz Bijele kuće, Nilsen je bila suočena sa negativnim stavom javnosti zbog izuzetno nepopularne politike razdvajanja migrantskih porodica po ulasku u SAD, koju sprovodi ova administracija. Hiljade male djece je oduzeto roditeljima i drži se na odvojenim lokacijama, često u uslovima koji su daleko od idealnih. Nilsen je bila odgovorna za sprovođenje te politike dok je ponekad javno demantovala da takva politika uopšte postoji.

Uprkos tim neslaganjima, Nilsen je napisala: "Mogu da sa uvjerenjem kažem da je moja domovina bezbjednija danas nego kada sam se pridružila administraciji. Preduzeli smo do sada neviđene korake da bismo zaštitili Amerikance."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG