Linkovi

Bijela kuća ponovo prijeti da će zatvoriti granicu sa Meksikom


Migranti iz Centralne Amerike u El Pasu, Teksas
Migranti iz Centralne Amerike u El Pasu, Teksas

Trumpova administracija zatražila je u nedjelju od Meksika i tri centralnoameričke države, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, da spriječe hiljade ilegalnih imigranata da dođu do američke granice i ponovo zaprijetila zatvaranjem granice sa Meksikom.

"Potrebna nam je vaša pomoć", rekao je vršilac dužnosti šefa kabineta Bijele kuće Mick Mulvaney​ u intervjuu televiziji ABC News.

On je istakao da bi Meksiko trebalo da pooštri kontrolu na granici sa Gvatemalom i spriječi karavane da dođu do SAD, a da bi tri centralnoameričke zemlje trebalo da spriječe migrante da napuste zemlju.

Mulvaney​ je ostavio otvorenom mogućnost da predsjednik Donald Trump zatvori američku granicu sa Meksikom narednih dana, ističući da nema mnogo opcija zbog izostanka podrške demokrata za poboljšanje pogranične bezbjednosti ili izmjenu imigracionih zakona.

"Suočen sa tim ograničenjima, predsjednik će uraditi sve što može. Ako to znači zatvaranje graničnih prelaza, onda će to i uraditi", istakao je Mulvaney​.

Američka vlada je u subotu ukinula pomoć El Salvadoru, Gvatemali i Hondurasu, nakon što je predsjednik Trump oštro kritikovao centralnoameričke zemlje zbog slanja migranata u Sjedinjene Države i zaprijetio da će zatvoriti američko-meksičku granicu.

Veliki broj azilanta pokušao je prethodnih dana da uđe u SAD, a Trump je optužio tri države da "formiraju" migrantske karavane i šalju ih prema sjeveru.

Američki lider istakao je i da "postoji velika vjerovatnoća" da će naredne nedjelje zatvoriti granicu, ako Meksiko ne spriječi migrante da dođu do SAD. Oni koji često prelaze granicu, među kojima su radnici i studenti, strahuju od posljedica Trumpove pretnje.

Demokratski predsjednički kandidat Beto O'Rourke je na mitingu u pograničnom gradu El Paso, u Teksasu, odbacio Trumpove imigracione mjere kao politiku "straha i podjela".

Granica Meksika i SAD
Granica Meksika i SAD

State Department je saopštio da će sprovesti Trumpovu direktivu, ukidanjem programa pomoći za tri centralnoameričke države i da će u taj proces uključiti Kongres, sugerišući da članovi Kongresa moraju da odobre ukidanje pomoći, vrijedne oko 500 miliona dolara.

Vodeći demokrata u senatskom spoljnopolitičkom odboru, Bob Menendez, je Trumpovu odluku nazvao neodgovornom i pozvao demokrate i republikance da je odbace.

Trump je novinarima u svom ljetovalištu na Floridi rekao da Sjedinjene Države daju ogroman novac za tri države, ali da ništa ne dobijaju zauzvrat.

Ministarstvo inostranih poslova Hondurasa ocijenilo je u subotu da je američka politika "kontradiktorna", ali da su odnosi sa SAD "čvrsti, bliski i pozitivni".

Sekretarica za unutrašnju bezbjednost Kirstjen Nielsen i drugi američki zvaničnici nedavno su upozorili da su pogranične službe preopterećene zbog porasta broja azilanata, među kojima je veliki broj djece i porodica koje bježe od nasilja i ekonomskih problema.

Migranti na granici sa SAD
Migranti na granici sa SAD

Nielsen je upozorila da bi u martu ukupno moglo da bude pritvoreno 100 hiljada migranata, što je najveći broj za jedan mjesec u posljednjih više od 10 godina.

Ona je upozorila Kongres da se vlada suočava sa "sistemskim kolapsom" dok pokušava da zbrine više od 1.200 djece, bez roditeljske pratnje, i 6.600 migrantskih porodica u pritvoru.

Meksički šef diplomatije Marcelo Ebrard pokušao je da umanji prijetnju od zatvaranja granice sa Amerikom, poručio da je Meksiko dobar susjed i da ne djeluje na osnovu prijetnji.

XS
SM
MD
LG