Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe: Trump nema imunitet od tužbi za nasilje 6. januara


Pobunjenici lojalni predsjedniku Donaldu Trumpu pokušavaju da probiju policijsku barijeru oko Kapitola, 6. januara 2021. (Foto: AP/Julio Cortez, ARHIVA)
Pobunjenici lojalni predsjedniku Donaldu Trumpu pokušavaju da probiju policijsku barijeru oko Kapitola, 6. januara 2021. (Foto: AP/Julio Cortez, ARHIVA)

Povrijeđeni pripadnici policije Kapitola i članovi Kongresa iz Demokratske stranke mogu da tuže bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog pobune 6. januara 2021, saopštio je Sekretarijat za pravosuđe.

Sekretarijat za pravosuđe pozvao je apelacioni sud u Vašingtonu da odbaci tvrdnje bivšeg predsjednika da je automatski imun od tužbi u vezi sa napadom njegovih pristalica na Kapitol 6. januara.

Mišljenje su podnijeli advokati iz odseka Sekretarijata za pravosuđe koji zastupa vladine agencije, članove Kongresa i druge federalne službenike, i ono nije povezano sa odvojenom krivičnom istragom koju vodi specijalni tužilac Sekretarijata o tome da li Trump treba da bude krivično gonjen zbog pokušaja da poništi pobjedu demokrate Joe Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Apelacioni sud okruga Kolumbija zatražio je od Sekretarijata za pravosuđe mišljenje dok razmatra da li da dozvoli građanske parnice protiv Trumpa u vezi sa neredima 6. januara.

Trump tvrdi da je djelovao u zvaničnom svojstvu predsjednika kada je grupi pristalica da nikada neće priznati da je izgubio izbore 2020, i da se "bore svom snagom" prije nego što Kongres potvrdi pobjedu Džoa Bajdena na izborima.

Apelacioni sud saslušao je argumente o tom slučaju u decembru.

Bivši predsednik Donalda Tramp u Ohaju, 22. februara 2023. (Foto AP/Matt Freed)
Bivši predsednik Donalda Tramp u Ohaju, 22. februara 2023. (Foto AP/Matt Freed)

Vrhovni sud je 1982. zaključio da predsjednici ne mogu da budu tuženi na građanskim parnicama zbog radnji koje su preduzeli dok su bili na položaju. Međutim, sudija okružnog suda Amit Mehta je prošlog februara zaključila da Trumpov vatreni govor 6. januara ne potpada pod njegove zvanične dužnosti, i dozvolila tužbe. Tramp je uložio žalbu na tu odluku.

Sekretarijat za pravosuđe je u podnesku u četvrtak naveo da ne zauzima stav o tome da li je Trumpov govor podstakao nerede i upad u Kongres. Međutim, iznio je mišljenje da "podsticanje privatnih lica na nasilje" ne spada u predsjednikove zvanične dužnosti.

Trumpovi advokati i podnosioci tužbe nisu odmah bili dostupni za komentar.

Demokrate u Kongresu i pripadnici policije Kapitola podnijeli su nekoliko građanskih tužbi zbog nereda, a neki su iznijeli tvrdnju da je Trump bio umiješan u zavjeru da blokira potvrdu Bidenove pobjede na izborima.

Sekretarijat za pravosuđe je svoje mišljenje izneo i ranije, u parnicama koja se odnosi na ponašanje drugih američkih zvaničnika 6. januara.

2021. godine, odbacio je zahtjev Moa Bruksa, koji je u to vrijeme bio republikanski kongresmen, da ga odbrani od tužbe koju je podnio demokratski kongresmen Erik Svolvel. Sekretarijat za pravosuđe je rekao da navodno podsticanje na napad na američki Kapitol "ne spada u dužnosti nekog člana Kongresa ili službenika federalne vlade."

U isto vreme, Sekretarijat za pravosuđe brani Trumpa u drugom slučaju - tužbi za klevetu koju je podnijela spisateljica E. Džin Kerol, koja je bivšeg predsjednika optužila da ju je silovao sredinom 1990-ih, zbog izjava koje je iznio dok je bio na funkciji, kada je omalovažavao Kerol i njene tvrdnje. Advokati Sekretarijata za pravosuđe smatraju da Trump ima imunitet u parnici za klevetu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG