Linkovi

Šefica USAID Kongresu: Pomoć inostranstvu ključna u suprotstavljanju utjecaju Kine i Rusije


Arhiv - Samantha Power
Arhiv - Samantha Power

Visoki republikanski zakonodavac rekao je u srijedu da prioriteti finansiranja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ne idu dovoljno daleko u rješavanju prijetnje koju predstavlja Komunistička partija Kine (KPK).

Bidenova administracija je zatražila 32 milijarde dolara za USAID i pomoć inostranstvu, što je tri milijarde dolara više od iznosa koji je Kongres izdvojio 2023.

Predsjedavajući Predstavničkog doma za spoljne poslove Michael McCaul rekao je na pretresu sa administratoricom USAID-a Samanthom Power da nije jasno kako ta agencija planira da potroši traženih 400 miliona dolara kroz fond za suzbijanje kineskog uticaja.

Senator Michael McCaul govori pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma, 17. maja 2023, na Capitol Hillu.
Senator Michael McCaul govori pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma, 17. maja 2023, na Capitol Hillu.

"Naša strana pomoć mora da služi kao jasna alternativa KPK i našim protivnicima i da istovremeno spašava živote i projektuje globalno liderstvo SAD širom svijeta", rekao je McCaul.

Pretres sa šefovima agencija o budžetu su praksa na Capitol Hillu svake godine, a zahtjevi za finansiranje služe kao polazna tačka za pregovore.

"Narodna Republika Kina i [ruski predsjednik Vladimir] Putin spremni su da se umiješaju - bilo kroz mutne zajmove pod nepovoljnim uslovima ili uz pomoć plaćenika", rekla je Power Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma. "Međunarodni poredak koji cijeni demokratiju i ljudska prava i poštuje međunarodne granice nije garantovan. Zaista, autoritarni akteri su izazov i cilj im je da ga preoblikuju. Moramo da ulažemo u stabilan i humaniji svijet koji nam je potreban."

Power je rekla zakonodavcima da će budžetsko zakonodavstvo republikanaca u Predstavničkom domu, koji se bavi krizom gornje granice duga nanijeti značajnu štetu misiji USAID-a širom svijeta i američkom globalnom utjecaju. Prošlog mjeseca, Predstavnički dom sa republikanskom većinom usvojio je zakon koji nema šanse da bude usvojen u Senatu SAD sa demokratskom većinom.

Ali njihov prijedlog, ako bude usvojen, povećao bi limit duga u zamjenu za smanjenje vladine potrošnje, uključujući smanjenje finansiranja USAID-a do 22 odsto.

"Kina i Rusija ne smanjuju svoj budžet za međunarodne poslove za skoro jednu trećinu. U stvari, oni rastu i proširuju svoje programe inostrane pomoći kao sredstvo za unapređenje svojih nacionalnih interesa i vršenje uticaja na globalnoj sceni. Gubimo teren", rekao je u srijedu kongresmen iz države New York Gregory Meeks, vodeći demokrata u tom odboru.

McCaul je u nedjelju rekao za ABC News da "neuspjeh nije pravi put kojim se ide..."

"Naši protivnici ovo gledaju veoma pažljivo. Gledaju kada smo podijeljeni... Mislim da ništa više ne bi voljeli, posebno Kina, nego da nas vide da ne ispunimo svoje dužničke obaveze koje su u skladu sa Ustavom", rekao je on.

On je dodao da su republikanci iznijeli plan da to izbjegnu.

"Mislim da smo bili razumni", rekao je McCaul. "Spremni smo da podignemo gornju granicu duga, ali želimo značajna smanjenja potrošnje i ograničavanje potrošnje… na nivo iz 2022."

Power je rekla da se finansiranje USAID-a za 2019. povećalo za polovinu stope rasta programa. Prema istraživanjima javnog mnijenja, mnogi Amerikanci smatraju da su ulaganja u stranu pomoć mnogo veća nego što jesu. Istraživanja dosljedno pokazuju da javnost vjeruje da se 25 odsto budžeta SAD godišnje troši na inostranu pomoć, dok je to u stvari manje od jedan odsto.

"Apsolutno se podrazumijeva da ništa što ovdje predlažem ne bi trebalo da ide na račun odgovarajućih investicija u našu odbranu i u globalno takmičenje u kojem smo sa NRK", rekla je Power zakonodavcima.

U izvještaju su korištene neke informacije AP-a.
XS
SM
MD
LG