Linkovi

Sedam stvari koje su obilježile Bidenov govor o stanju nacije


Predsjednik Joe Biden slikao se sa brojnim članovima Kongresa uoči govora o stanju nacije. (Foto: SHAWN THEW/Pool via REUTERS)
Predsjednik Joe Biden slikao se sa brojnim članovima Kongresa uoči govora o stanju nacije. (Foto: SHAWN THEW/Pool via REUTERS)

Govor o stanju nacije je jedan od važnijih elemenata u obavljanju funkcije predsjednika Sjedinjenih Država, svojevrni forum koji skoro uvijek favorizuje govornika u obraćanju milionima Amerikanaca.

Većina govora se trenutno secira i skoro isto tako brzo zaboravlja. Ali ovo je najneobičnija godina, sa predsjednikom Bideom koji mora da se izjasni ne samo da njegova politika garantuje drugi mandat, već da ima lični kapacitet sa 81 godinom da obavlja taj posao.

On je izložio jasne konture predstojeće kampanje, kritikujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog pobune 6. januara 2021. i pominjući Vrhovni sud, sa prisutnim sudijama, zbog njegove presude kojom je poništena presuda Roe protiv Wadea.

Također, pamtiće se i šala o smanjivanju veličine Snickers čokoladice.

Evo nekoliko ključnih tačaka iz govora.

Onaj kojeg nije imenovao

Biden je govor otvorio žestokim osudama izgrednika koji su upali na Capitol 6. januara 2021. godine, a zatim je izdvojio republikance u sali i republikanskog neprijatelja Trumpa. Ali on je odbio da izgovori Trumpovo ime, rekavši da „moj prethodnik i neki od vas ovde nastoje da zakopaju istinu o 6. januaru”.

Donald Trump (Foto: AP/Alex Brandon)
Donald Trump (Foto: AP/Alex Brandon)

On je to umotao u širu temu da je demokratija ugrožena kao nikad od građanskog rata, označavajući jasnu liniju napada koju će upotrijebiti protiv čovjeka koga ne bi imenovao.

On je također kritikovao „prethodnika” zbog Trumpove tvrdnje da ruski predsjednik Vladimir Putin može „da radi šta god hoće” u odnosu na saveznike u NATO-u, i molio je Kongres da odobri dodatnu pomoć Ukrajini.

Govoreći sa žestinom za koju su njegove pristalice rekle da mu nedostaje, on je označio kontrast između svog internacionalističkog pogleda na svijet i više izolacionističkih sklonosti njegovog „prethodnika”.

Biden je iskoristio skoro govor da pronađe načine da pokuša da ubijedi Amerikance u suprotnosti.

Pitanje starosti

Na pitanje o njegovim godinama i kako to utiče na sposobnost da bude predsjednik, Bidenov odgovor je: „Gledajte me”.

U četvrtak uveče je isporučio ono što su mnogi njegovi pristalice željele. Bio je to energičan, snažan govor, a povremeno je izrugivao republikance šalama. Kada su zamjerili njegovoj podršci dvopartijskom zakonu o bezbjednosti granica, Biden je rekao: „Pogledajte činjenice, znam da znate da čitate”.

Biden dolazi u Kongres. (Foto: Youtube/@whitehouse)
Biden dolazi u Kongres. (Foto: Youtube/@whitehouse)

Biden se zbunio kod nekoliko riječi, a u odgovoru republikanaca, senatorica Katie Britt iz Alabame ga je nazvala „slabim i umanjenih sposobnosti”, ali to je bio energičniji nastup od drugih govora u kojima su se njegove izjave ponekad teško čule.

To je također bio odgovor na kritike da je Biden prestar da bi nastavio da bude predsjednik. Na kraju drugog mandata imao bi 86 godina, a republikanci - iako je Trump samo četiri godine mlađi - uživali su u „sjeckanju” video snimaka predsjednika kako bi on izgledao što slabije na društvenim mrežama.

Biden se oslanjao na svoje godine, pominjući da je rođen tokom Drugog svjetskog rata, ali je branio svoju viziju zemlje kao svježu. „Ne možete voditi Ameriku drevnim idejama koje nas samo vraćaju nazad, rekao je.

Abortus na glasačkom listiću

Predsjednik je rekao da su napori za ograničavanje abortusa „napad na slobodu”, i ismijao je presudu Vrhovnog suda kojom je poništena presuda Roe protiv Wadea, a članovi Vrhovnog suda koji sjedili su samo nekoliko koraka dalje.

Također je poželio dobrodošlicu Kate Cox, majci iz Dallasa čiji je fetus bio u fatalnom stanju koje je dovelo u opasnost njeno zdravlje. Morala je da napusti državu da bi abortirala.

„Bože moj”, rekao je Biden, „koje ćete slobode sljedeće oduzeti?“

Kate Cox (druga s lijeva) tokom Bidenovog govora. (REUTERS/Kevin Lamarque)
Kate Cox (druga s lijeva) tokom Bidenovog govora. (REUTERS/Kevin Lamarque)

Tokom većeg dijela svoje karijere, Biden nije isticao prava na abortus. On je u svom govoru pokazao koliko vjeruje da bi to pitanje moglo da bude ključno za drugi mandat.

Zdravstvo

Vraćamo se na " prethodnika". Biden je rekao da je zakon o zdravstvenoj zaštiti iz vremena Baracka Obame i dalje „velika stvar”, odajući počast trenutku kada je kao potpredsjednik upotrijebio “živopisniji” jezik da bi opisao značajnu pobedu predsednika Obame u politici. I obećao je da će raditi na tome da poreski kredit vezan za zakon postane trajan.

„Za više od 100 miliona, zdravstveno osiguranje ne može sada da bude ukinuto iako ste imali neko prethodno stanje”, rekao je Biden. „Pa, moj prethodnik, kao i mnogi u ovom domu, žele da oduzmu pravo na lijekove koji se izdaju na recept ukidanjem Zakona o pristupačnoj nezi. Neću dozvoliti da se to desi.”

Činilo se da je Biden upao u prepirku o farmaceutskim kompanijama koje prodaju svoje lijekove po nižim cijenama širom svijeta, govoreći publici da bi volio da ih odvede predsjedničkim avionom Air Force One u nekoliko velikih svjetskih gradova, uključujući Moskvu, da vidi koliko će uštedjeti na istim lijekovima.

Biden je potom brzo dodao daje to „vjerovatno” slučaj čak i u Rusiji, i krenuo je dalje sa govorom. „Ponesite svoj recept sa sobom. I obećavam vam da ću vam ga nabaviti za 40 odsto cijene koju plaćate sada.”

Rat u Gazi

Krvavi sukob između Izraela i Hamasa bio je neizbježna pozadina Bidenovog govora. Povorka sa njegovim vozilom krenula je drugim putem do američkog Capitola nakon što su demonstranti blokirali deo AvenijePennsylvania. U zdanju Predstavničkog doma, neki članovi su nosili kefije, crno-bijele karirane šalove koji su simbolizovali solidarnost sa Palestincima.

Članice Kongresa Pennsylvania i Cori Bush sa palestinskim maramama. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Članice Kongresa Pennsylvania i Cori Bush sa palestinskim maramama. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Biden je najavio planove da američka vojska pomogne u uspostavljanju privremenog pristaništa na obali Gaze, napor za koji administracija kaže da bi trebalo značajno da podstakne priliv pomoći u opkoljenu teritoriju.

Razotkrivanje plana bio je možda najsadržajniji element njegovog obraćanja koji se dotakao rata. To je omogućilo Bidenu da pokaže da preduzima poteze suočen sa gnjevom i prkosom nekih demokrata zbog njegove snažne podrške Izraelu čak i kada se broj poginulih Palestinaca povećava. Također dolazi nakon što je Biden prošle nedjelje odobrio američkoj vojsci da vazdušnim putem dostavlja pomoć Gazi.

Privremeno pristanište, rekao je Biden, „omogućiće značajno povećanje humanitarne pomoći koja ulazi u Gazu”.

Ali istovremeno je pozvao Izraelce da učine više da ublaže patnje čak i dok pokušavaju da eliminišu Hamas. „Izraelu kažem da ova humanitarna pomoć ne može biti sekundarno stvar ili ulog u pregovorima”, rekao je Biden.

Joe iz srednje klase

Biden je izneo ekonomsku viziju koja je bila i velika i mala. On je istakao ekonomski oporavak nakon pandemije koji nije „žrtvovao” otvaranje novih radnih mjesta kako bi ukrotio inflaciju. Pošto su cijene stanova i dalje visoke, predložio je poreski kredit koji bi smanjio troškove hipoteke.

Također je žestoko kritikovao republikance zbog poreske politike koja favorizuje bogate. „Provjerite brojeve. Ljudi koji gledate kod kuće, da li neko zaista misli da je poreski zakon pravedan?”, naveo je Biden.

Shawn Fain, predsjednik Sindikata radnika automobilske industrije (UAW), pozdravlja Bidenov govor. (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
Shawn Fain, predsjednik Sindikata radnika automobilske industrije (UAW), pozdravlja Bidenov govor. (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

Biden je rekao da bi trebalo da postoji minimalna poreska stopa od 25 odsto za milijardere, rekavši da „nijedan milijarder ne bi trebalo da plaća nižu federalnu poresku stopu od učitelja, sanitarnog radnika ili medicinske sestre”.

Predsjednik je govorio o suzbijanju naknada za smeće koje mogu uništiti budžete Amerikanaca i kritikovao je prehrambene kompanije zbog „smanjenja”, što znači dobijanje manje proizvoda za istu cijenu.

„Naplaćuje vam se isti iznos i imate oko 10 odsto manje Snickersa”, rekao je Biden.

Obavezno gledanje, ali ne samo na televiziji

Kada je Biden izabran u Senat 1972. godine, govor o stanju nacije bilo je televizijsko obraćanje koje su Amerikanci gledali na tri glavne televizijske mreže.

Sada je to mnogo više od televizijskog događaja. Tradicionalni načini merenja gledanosti pokazuju stalni pad. Bidenovo obraćanje prošle godine imalo je drugu najmanju gledanost za ovaj godišnji događaj u najmanje 30 godina, prema kompaniji Nilsen.

Publika je toliko „rascjepkana” da je Bidenova kampanja pripremljena sa segmentima za ciljanje određene publike na društvenim mrežama. Gosti čije su priče istaknute u govoru obići će lokalne televizijske stanice kako bi pričali o uticaju Bidenove politike na stvarni život. I potražiće Bidena i njegove zamjene da pronađu kreativne načine da prenesu dijelove njegove poruke Amerikancima koji se nisu gledali u četvrtak uveče.

Nekoliko sati prije obraćanja, Biden je na svom nalogu na X-u postavio video snimak na kome dobija savjete o održavanju velikog govora od glumaca, poput Morgana Freemana, Michaela Douglasa i Geene Davis, koji su igrali predsjednike i predsjednice u filmovima i na televiziji.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG