Linkovi

SARAJEVO: Oproštaj od ubijenih policajaca


Bosnia and Herzegovina -- Members of Sarajevo police, family and friends attending the commemoration of the two policemen killed by the robbers at October 26, in Sarajevo, October 29, 2018.
Bosnia and Herzegovina -- Members of Sarajevo police, family and friends attending the commemoration of the two policemen killed by the robbers at October 26, in Sarajevo, October 29, 2018.

Sahrana policajaca biće održana danas, a u cijeloj BiH proglašen je Dan žalosti.

Na komemoraciji ubijenim policajcima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću kolege i prijatelji opraštajući se od njih istakli su kako se radilo o savjesnim policajcima i herojima. Policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović kazao je kako su Adis i Davor pokazali šta znači časno i predano raditi svoj posao.

„Pokazali su koliko je posao policajca težak i opasan. Dali su svoje živote štiteći građane Sarajeva i to nećemo nikada zaboraviti.“ – rekao je Halilović.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije KS Mirza Hadžiabdićrekao je da se oprašta od uzornih policajaca, od očeva, supruga, građana BiH.

„Bijes, gorčinu i prezir osjećamo zbog načina na koji su oni napustili ovaj svijet. Prije svega izborom da budemo policajci mi smo bili na strani dobra, da služimo, štitimo i pomažemo građanima i državi. I oni su birali tako, ali oni, nažalost, nisu s nama, dali su svoje živote za mir, slobodu, za sigurnost Kantona Sarajevo“ – kazao je ovom prilikom Hadžiabdić.

Sahrana policajaca biće održana danas, a u cijeloj BiH proglašen je Dan žalosti.

Zakazan je i mirni protest podrške pripadnicima MUP-a KS.

Iz udruženja Val koje je navedeno kao organizator okupljanja navedeno je kako je „okupljanje i apel vlastima da dopuste policiji veće ovlasti te da učine promjene kojima bi policija bila sigurnija u zaštiti građana i njihove imovine. Okupljanje se indirektno može tumačiti i kao glas građana da neće više tolerirati život u općoj nesigurnosti.

Podsjećamo, u pucnjavi koja se dogodila oko četiri sata ujutro u petak, u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijen je policajac Adis Šehović, dok je teško povrijeđeni Davor Vujinović podlegao povredama na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u sarajevskom naselju Alipašino polje.

Počinioci ubistva nisu pronađeni, a policijske snage oba bh entiteta do sada su ispitali 49 osoba, te izvršili pretrese na 12 lokacija na području Istočnog Sarajeva, kako bi otkrili počinioce.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG