Linkovi

SARAJEVO: Potraga za ubicama. Preminuo i drugi policajac


Mjesto zločina u naselju Alipašino Polje, Sarajevo, 26, oktobar 2018.
Mjesto zločina u naselju Alipašino Polje, Sarajevo, 26, oktobar 2018.

U pucnjavi u sarajevskom naselju Alipašino polje u petak u ranim jutarnjim satima ubijen je policajac MUP-a KS Adis Šehović, dok je drugi, Davor Vujnović povrijeđen i nalazi se u teškom stanju. Mediji javljaju da je Vujnović preminuo u bolnici.

Do pucnjave jedošlo prilikom pokušaja policajaca da spriječe krađu automobila „golf 6“ hrvatskih registarskih oznaka, kada su kradljivci iz automatske puške pucali na policijsku patrolu koja ih je zatekla u krađi vozila.

SARAJEVO: Najbrutalniji napad na policiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Prema riječima kantonalnog policijskog komesara Mevludima Halilovića, na policajce je pucano dok se se vozili u policijskom automobilu bez upaljene rotacije i pokušaja upotrebe oružja.

Nakon ubistva oglasio se i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović koji je pozvao nadležne da što prije otkiju počinitelje.

„Očekujem od nadležnih organa da počinioci ovog gnusnog čina, u najkraćem mogućem roku, budu uhapšeni i procesuirani. Ubistvo policajca na dužnosti je ozbiljan sigurnosni problem. Sve nadležne institucije moraju se koordinisano i na nivou zadatka uključiti, te adekvatno odgovoriti na ovaj, sa sigurnosnog aspekta, krajnje zabrinjavajući događaj“, stoji u saopštenju.

Mjesto zločina u naselju Alipašino polje, Sarajevo, 26. oktobar 2018.
Mjesto zločina u naselju Alipašino polje, Sarajevo, 26. oktobar 2018.

Uviđaj je u toku, a na terenu se nalazi veliki broj pripadnika MUP-a KS. Naselje je blokirano, a saobraćaj u tom dijelu grada blokiran.

Za počiniteljima se traga.

„Napad na policijskog službenika je napad na državu”, kaže kantonalni ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić.

Kantonalni policijski komesar Mevludin Halilović kaže da su kriminalne grupe postale mnogo agresivnije i opasnije prema policajcima, podsjećajući i na slučaj iz maja ove godine kada su automafijaši ranili jednog policajca, dok su drugog udarili automobilom.

Na terenu su četiri sarajevska tužioca, a u potragu sa kriminalcima uključena je Federalna uprava policije, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

RTRS prenosi da je MUP RS angažovao Jedinicu za podršku iz Istočnog Sarajeva i dodatne snage policije radi pretrage terena.

Komesar Halilović poručuje „prevrnut ćemo sve” da pronađemo počionice.

Krađa automobila u Sarajevu je svakodnevnica. Za devet mjeseci ove godine mafijaši su Sarajevu ukrali 230 automobila, a komesar kaže da su policajci posljednjih godina izlagali svoje živote u pokušaju da smanje krađe automobila. Ukradena vozila se prebacuju u Istočno Sarajevo.

Jedna od posljednjih krađa dogodila se prije dva na dana na planini Trebević, kada su kriminalci prijeteći pištoljem oteli „golf 5”.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG