Linkovi

Sarajevo: Ispraćeni tabuti s posmrtnim ostacima 33 žrtve genocida u Srebrenici


Kamion sa posmrtnim ostacima srebreničkog genocida zaustavio se kod Predsjedništva BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Šefika Taljić iz Vlasenice danas je zajedno s građanima Sarajeva ispratila kolonu s posmrtnim ostacima 33 žrtve ubijene tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, koja je jutros iz Visokog krenula put Potočara gdje će 11. jula biti obavljena kolektivna dženaza i ukop.

„Suosjećam s tragedijom moga naroda, jer sam ja istu tu tragediju doživjela. Na vrijeme sam izašla iz Srebrenice, a dva dana iza mene nije izašla ni ptica. Sav moj narod je protjeran u logor Sušica. Petnaestero članova porodice mi je ubijeno, a to su mi prvi rođaci, amidžina i daidžina djeca. To je stravičan zločin. Moja tetka je umrla, a nije našla kćerku i sina koji su joj ubijeni, nikada nisu ni nađeni“, kazala je za Glas Amerike Šefika Taljić.

Kolona sa žrtvama srebreničkog genocida na putu do Potočara zaustavila se u Ilijašu i Vogošći, a ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu su je dočekale porodice žrtava, brojni građani, predstavnici vlasti i drugi.

S obzirom na prisustvo samitu SEECP, ove godine ispraćaju tabuta je prisustvovao i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sa suprugom Emine- Bili su prisutni i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović, američki ambasador u BiH Eric Nelson, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, visoki predstavnik Valentin Inzko i drugi zvaničnici.

Građani okupljeni ispred zgrade Predsjedništva BiH na kamion s tužnom povorkom su stavljali cvijeće te u tišini, uz molitvu ispratili kolonu, koja se kratko zaustavila i ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, na Markalama i onda nastavila put Potočara.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine. U vrijeme kada je ubijen bio je maloljetan i imao je 16 godina.

Najstarija žrtva je Šaha Cvrk koja je imala 82 godine kada je ubijena. Ona je jedina žena koja će ove godine biti ukopana u Potočarima.

XS
SM
MD
LG