Linkovi

Navalni obustavlja štrajk glađu


Protest podrške Alekseju Navalnom.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, saopštio je da će postepeno okončati štrajk glađu koji je započeo zahtijevajući da u zatvoru dobije odgovarajuću zdravstvenu njegu.

Navalni je nagovijestio da je zahvaljujući podršci Zapada kao i unutar same Rusije, dobio veći dio onoga što je zahtijevao.

Navalni štrajkuje glađu već 24 dana, a objavio je da će prestati nakon što je sindikat zdravstvenih radnika apelovao na njega da odmah prekine štrajk glađu.

"Ako nastavi, ugroziće svoje zdravlje i život. Nadamo se da će Aleksej sutra okončati štrajk glađu", rekla je Anastasija Vasiljeva.

Navalni štrajkuje glađu u zatvoru od 31. marta jer mu je odbijena medicinska pomoć zbog bolova u leđima i nozi.

Ruski opozicionar je preživio trovanje za koje je optužio Kremlj. Liječio se u bolnici u Berlinu nekoliko mjeseci, a po povratku u Moskvu je uhapšen i služi dvoipogodišnju zatvorsku kaznu zbog finansijskih malverzacija, za koje tvrdi da su politički namještene.

Zvanična Moskva saopštava da je Navalni dobio svu potrebnu njegu i da pretjeruje kako bi privukao pažnju. Predsjednik Vladimir Putin nikada u javnosti ne pominje Navalnog.

Širom zemlje, Rusi protestuju u znak podrške opozicionaru, a samo u srijedu je uhapšeno više od 1.900 njegovih pristalica.

Vasiljeva je rekla da je Navalni prebačen u civilnu bolnicu, te da su ga pregledali nefrolog, neurolog i neurohirurg.

Ona je dovela u pitanje terapiju koja mu se daje i pozvala ljekare da objave cijeli izvještaj o zdravstvenom stanju Navalnog.

XS
SM
MD
LG