Linkovi

Navalni obustavlja štrajk glađu


Protest podrške Alekseju Navalnom.
Protest podrške Alekseju Navalnom.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, saopštio je da će postepeno okončati štrajk glađu koji je započeo zahtijevajući da u zatvoru dobije odgovarajuću zdravstvenu njegu.

Navalni je nagovijestio da je zahvaljujući podršci Zapada kao i unutar same Rusije, dobio veći dio onoga što je zahtijevao.

Navalni štrajkuje glađu već 24 dana, a objavio je da će prestati nakon što je sindikat zdravstvenih radnika apelovao na njega da odmah prekine štrajk glađu.

"Ako nastavi, ugroziće svoje zdravlje i život. Nadamo se da će Aleksej sutra okončati štrajk glađu", rekla je Anastasija Vasiljeva.

Navalni štrajkuje glađu u zatvoru od 31. marta jer mu je odbijena medicinska pomoć zbog bolova u leđima i nozi.

Ruski opozicionar je preživio trovanje za koje je optužio Kremlj. Liječio se u bolnici u Berlinu nekoliko mjeseci, a po povratku u Moskvu je uhapšen i služi dvoipogodišnju zatvorsku kaznu zbog finansijskih malverzacija, za koje tvrdi da su politički namještene.

Zvanična Moskva saopštava da je Navalni dobio svu potrebnu njegu i da pretjeruje kako bi privukao pažnju. Predsjednik Vladimir Putin nikada u javnosti ne pominje Navalnog.

Širom zemlje, Rusi protestuju u znak podrške opozicionaru, a samo u srijedu je uhapšeno više od 1.900 njegovih pristalica.

Vasiljeva je rekla da je Navalni prebačen u civilnu bolnicu, te da su ga pregledali nefrolog, neurolog i neurohirurg.

Ona je dovela u pitanje terapiju koja mu se daje i pozvala ljekare da objave cijeli izvještaj o zdravstvenom stanju Navalnog.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG