Linkovi

Pad na berzama i skok cijene nafte poslije napada Rusije na Ukrajinu


Berza na Wall Streetu
Berza na Wall Streetu

Akcije na berzama su pale, a cijene nafte skočile za više od 5 dolara po barelu pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio vojni napad na Ukrajinu, zbog čega SAD i EU najavljuju sankcije Moskvi koje mogu da poremete globalnu ekonomiju.

Cijena sirove nafte skočila je na više od 100 dolara za barel u Londonu, prvi put od 2014. godine zbog strahovanja da bi snabdijevanje iz Rusije moglo da bude poremećeno. U SAD je cijena viša od 98 dolara za barel.

Skočile su i cijene pšenice i kukuruza. Rublja je pala za 7,5 odsto u odnosu na dolar.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen​ je najavila "masovne i ciljane sankcije Rusiji".

"Predsjednik Putin će odgovarati za ono što je uradio", rekla je ona.

Putin je rekao da Rusija mora da zaštiti civile u Ukrajini, što Washington tumači kao opravdanje za invaziju.

Predsjednik SAD Joe Biden napad je ocijenio kao "neopravdan i neisprovociran" i najavio da će Moskva odgovarati, što se tumači i kao najava novih sankcija.

SAD, Velika Britanija i Japan su već uveli sankcije ruskim bankama, pojedincima i kompanijama. U opticaju je i da se Rusiji zabrani pristup globalnom sistemu za bankarske transakcije.

Ekonomija u azijskim zemljama je u manjem riziku od Evrope, ali one koje uvoze naftu mogu ubuduće plaćati više cijene zbog poremećaja snabdijevanja iz Rusije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG