Linkovi

Zašto su važni primarni izbori u New Hampshireu?


Glasanje u New Hampshireu 2016.
Glasanje u New Hampshireu 2016.

Primarni izbori u Hampshireu biće održani u utorak uveče i imaće veliki uticaj na to ko će od kandiata Demokratske stranke osvojiti predsjedničku nominaciju. Zašto ova mala savezna država ima tako veliku ulogu u izboru demokratskog predsjedničkog kandiata? 

Zakon propisuje da se primarni izbori održe najmanje sedam dana ranije nego u drugim državama. Zato što je prvi, New Hampshire važi za državu koja ili daje zamah kandidatu ili okončava njegov pokušaj.

Demokratski senator Estes Kefauver​ je 1952. pobijedio predsjednika Harryja Trumana, koji je tada odlučio da ne ide na reizbor.

Iste godine, republikanci su se izjašnjavali o ratnom heroju, generalu Dwightu Eisenhoweru​. Iako nije vodio kampanju u toj državi, pobijedio je na primarnim izborima, a potom osvojio i dva predsjednička mandata.

1968. senator Eugene McCarthy​, koji je bio protiv rata u Vijetnamu, dobio je predsednika Lyndona Johnsona za 8 odsto glasova – što je bilo dovoljno da ubijedi Johnsona da odustane.

Tijesna pobjeda u New Hampshireu pomogla je Jimmyju Carteru da od nepoznatog guvernera iz Georgije postane predsjednički kandidat, pa predsjednik 1976.

Ronald Reagan, koji je imao dva mandata, dobio je skoro 50 odsto glasova u New Hampshireu 1980., a imao je petoricu protivkandidata u Republikanskoj stranci.

Bill Clinton je dobio nadimak “The Comeback Kid” pošto je 1992. osvojio drugo mjesto, što mu je utrlo put ka predsjedničkom mandatu.

Država New Hampshire nalazi se na sjeveroistoku SAD. 45. je po veličini i 41. po broju stanovnika. Ipak, ne oslikava raznolikost stanovništva jer su 93 odsto od 1,3 miliona stanovnika bijelci.

Birači u New Hampshireu brane svoje pravo da prvi glasaju, a imaju i dovoljno vremena da upoznaju kandidate – koji kampanju započinju u toj državi godinu dana prije primarnih izbora.

Prvi kokusi se održavaju u Iowi, ali se tu birači izjašnjavaju javno.

Glasanje u New Hampshireu je tajno, a birališta su otvorena skoro cijeli dan. I ne glasaju samo birači koji su registrovani kao demokrate, već to mogu da učine i republikanci i neopredjeljeni.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG