Linkovi

Samit u Tirani: Proširenje EU na Zapadni Balkan geopolitičko pitanje


Albania -- High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini and members of Bosnian Presidency Milorad Dodik and Sefik Dzaferovic, in Tirana, May 8, 2019.
Albania -- High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini and members of Bosnian Presidency Milorad Dodik and Sefik Dzaferovic, in Tirana, May 8, 2019.

Učesnici samita Procesa Brdo-Brioni pozvali su danas Evropsku uniju (EU) da u procesu proširenja na zemlje Zapadnog Balkana uzme u obzir i geopolitičke razloge, ukazavši da bi puna integracija tih zemalja u evropski sistem vrijednosti bila važna za sveukupnu evropsku stabilnost.


"Pozivamo EU da razmotri svoje proširenje na Zapadni Balkan kao pitanje od geopolitičke važnosti", navodi se u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj na samitu koji je danas završen u Tirani,

U zajedničkoj izjavi učesnici sastanka u Tirani takođe su podržali stav EU da je jedan od uslova za članstvo rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja susjednih zemalja.

"Aktivno ćemo nastojati da se nastavi dijalog i produbi povjerenje u regionu koji predstavljamo. Sva otvorena pitanja biće riješena mirnim putem, u duhu međusobnog uvažavanja i saradnje", stoji u završnoj izjavi.

Učesnici skupa u završnoj izjavi naglasili su i da zemlje kandidati za članstvo u EU moraju ispuniti sve standarde EU i pozvali da se pregovarački proces odvija "fleksibilnije i brže".

Takođe su pozdravili Prespanski sporazum Skoplja i Atine i istakli da je to "primjer koji pokazuje put prema jačanju evropskih i euroatlantskih veza unutar regiona Zapadnog Balkana", navodi se u izjavi.

Na skupu u Tirani je odlučeno da se naredni samit Procesa održi u Sloveniji.

Samit zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija kako bi podstakle evropsku integraciju Zapadnog Balkana ove godine su organizovali albanski predsjednik Iljir Meta i kopredsjednici Inicijative, predsjednici Hrvatske i Slovenije, Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor.

Na samitu su učestvovali čelnici BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i kao specijalni gost poljski predsjednik Andžej Duda.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG