Linkovi

Hahn: Cilj sastanka u Berlinu deblokada dijaloga Beograd-Priština


Johannes Hahn
Johannes Hahn

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn rekao je da glavni cilj sastanka koji lideri Njemačke i Francuske organizuju u Berlinu sa zapadnobalkanskim zvaničnicima treba da bude rješenje blokade dijaloga Beograda i Prištine.

Hahn je pozdravio inicijativu Pariza i Berlina i njihov obnovljen interes za region, ali i upozorio da rješenje tog pitanja ne može biti nametnuto spolja.

"Jasno je da održivo rješenje mora da dođe od dvije zemlje o kojima se radi, koje moraju na kraju da sprovedu mogući sporazum i predstave ga svojim građanima. Spolja nametnuto rješenje ne može da djeluje, rekao je Hahn", u intervjuu za njemačku agenciju DPA, objavljenom na websiteu lista Handelsblat.

Hahn je govorio uoči sastanka u Berlinu koji su za ponedeljak sazvali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana. Skupu će prisustvovati i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hašim Tači.

Iz Bosne i Hercegovine poziv je dobio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Hahn je rekao da takve inicijative redovno pokreću zemlje članice EU, a da je integracija Zapadnog Balkana u EU politički prioritet za cijelu Uniju, što su jednoglasno potvrdile zemlje članice.

"To mora takođe biti signal na ovom sastanku u Berlinu. Rješenje kosovskog pitanja i stabilnost i napredak u drugim zemljama u regionu će biti ostvaren samo ako djelujemo ujedinjeno i vežemo Zapadni Balkan vjerodostojno za EU, kao što je jednoglasno odlučeno", rekao je Han.

Evropski komesar je upozorio na odlaganje otvaranja pristupnih pregovora EU sa zemljama Zapadnog Balkana koje su ostvarile napredak u ispunjavanju datih kriterijuma, kao što je Sjeverna Makedonija, navodeći da to može da destabilizuje cijeli Zapadni Balkan.

"Odlaganje ili nepriznavanje objektivnog napretka zemalja kandidata imalo bi dramatične posljedice za zemlje o kojima je riječ i region u cjelini. To bi skoro izazvalo negativan domino efekat", rekao je Han.

On je upitao kakvu bi onda motivaciju imale zemlje Zapadnog Balkana da sprovode teške reforme ili riješe sukobe kao one između Kosova i Srbije ako se time ne ostvaruje napredak na putu za EU.

"Perspektiva pristupanja EU za svih šest zemalja Zapadnog Balkana jednoglasno su ponovo potvrdile zemlje članice EU na samitu u Sofiji prošle godine. I to je u interesu EU. Jer ako ako ne izvozimo trajno stabilnost našem najbližem susjedstvu mi ćemo uvoziti nestabilnost", rekao je on.

Komesar Hahn je rekao da očekuje da će na kraju maja Evropska komisija dati pozitivnu preporuku za Sjevernu Makedoniju i Albaniju za otvaranje pregovora o članstvu na osnovu kriterijuma koje su jednoglasno usvojile zemlje članice.

Radi se o vjerodostojnosti EU, zemlje članice su postavile juni kao datum za odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i da bi odlaganje ili nepriznavanje napretka imalo pogubne posljedice.

Posebno bi bilo riskantno da se Sjevernoj Makedoniji odbije ili odloži otvaranje pregovora o pristupanju, rekao je Hahn. Dodao je da ako ona sada bude razočarana posle rješenja tridesetogodišnjeg spora oko imena i uprkos sprovedenim reformama postoji rizik unutrašnje destabilizacije sa odgovarajućim posljedicama za celi region.

Zemlje članice EU će donijeti odluku na osnovu sadašnje političke procjene kao što je rješenje dugogodišnjeg spora o imenu sa Grčkom u slučaju Sjeverne Makedonije i napretka u reformi pravosuđa u slučaju Albanije.

"Samo vjerodostojna politika će uspjeti u promovisanju procesa reformi na Zapadnom Balkanu i očuvanja našeg uticaja u regionu, rekao je Hahn.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG