Linkovi

Odobreno sto miliona dolara iz hitnog fonda za afganistanske izbjeglice


Pripadnik bezbednosnih snaga Avganistana na ulicama prestonice Kabula (Foto: AP/Rahmat Gul)
Pripadnik bezbednosnih snaga Avganistana na ulicama prestonice Kabula (Foto: AP/Rahmat Gul)

Američki predsjednik Džozef Bajden odobrio je sumu u iznosu do sto miliona dolara iz hitnog fonda za, kako je obrazloženo, potrebe izbjeglica usljed aktuelne situacije u Afganistanu.

Novoodobreni fondovi odnose se i na afganistanske podnosioce zahtjeva za imigracionu vizu, saopštila je Bijela kuća - objavila je agencija Reuters.

Takođe, kako je navedeno, odobreno je i pružanje usluga i predmeta u iznosu od dvjesta miliona dolara iz zaliha američkih vladinih agencija kako bi se zadovoljile iste potrebe.

Istovremeno, Sjedinjene Države pripremaju se za evakuaciju hiljada podnosilaca zahtjeva za imigracione vize, koji su ugroženi mogućom odmazdom talibana, jer su radili za američku vladu.

Očekuje se da će prva grupa evakuisanih osoba i njihovih porodica biti prebačena prije kraja jula u Fort Li, američku vojnu bazu u Virdžiniji, gdje će sačekati obradu zahtjeva za vizu.

Pentagon je ranije saopštio da bi se moglo raditi o oko 2.500 građana.

Takođe, američka administracija razmatra objekte širom SAD-a i drugim zemljama gdje bi mogli biti smješteni podnosioci zahtjeva i njihove porodice.

Posebne vize dostupne su građanima koji su bili angažovani kao prevodioci ili na drugim poslovima za američku vladu nakon interevencije u Afganistanu koju su SAD predvodile 2001. godine.

Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je usvojio zakon kojim bi broj odobrenih viza bio povećan na 8.000 hiljada – što bi, kako se vjeruje, obuhvatilo sve prijave koje su u pripremi.

Trenutno se obrađuje oko 18.000 takvih prijava, ukazali su američki zvaničnici,

XS
SM
MD
LG