Linkovi

Odobreno sto miliona dolara iz hitnog fonda za afganistanske izbjeglice


Pripadnik bezbednosnih snaga Avganistana na ulicama prestonice Kabula (Foto: AP/Rahmat Gul)
Pripadnik bezbednosnih snaga Avganistana na ulicama prestonice Kabula (Foto: AP/Rahmat Gul)

Američki predsjednik Džozef Bajden odobrio je sumu u iznosu do sto miliona dolara iz hitnog fonda za, kako je obrazloženo, potrebe izbjeglica usljed aktuelne situacije u Afganistanu.

Novoodobreni fondovi odnose se i na afganistanske podnosioce zahtjeva za imigracionu vizu, saopštila je Bijela kuća - objavila je agencija Reuters.

Takođe, kako je navedeno, odobreno je i pružanje usluga i predmeta u iznosu od dvjesta miliona dolara iz zaliha američkih vladinih agencija kako bi se zadovoljile iste potrebe.

Istovremeno, Sjedinjene Države pripremaju se za evakuaciju hiljada podnosilaca zahtjeva za imigracione vize, koji su ugroženi mogućom odmazdom talibana, jer su radili za američku vladu.

Očekuje se da će prva grupa evakuisanih osoba i njihovih porodica biti prebačena prije kraja jula u Fort Li, američku vojnu bazu u Virdžiniji, gdje će sačekati obradu zahtjeva za vizu.

Pentagon je ranije saopštio da bi se moglo raditi o oko 2.500 građana.

Takođe, američka administracija razmatra objekte širom SAD-a i drugim zemljama gdje bi mogli biti smješteni podnosioci zahtjeva i njihove porodice.

Posebne vize dostupne su građanima koji su bili angažovani kao prevodioci ili na drugim poslovima za američku vladu nakon interevencije u Afganistanu koju su SAD predvodile 2001. godine.

Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je usvojio zakon kojim bi broj odobrenih viza bio povećan na 8.000 hiljada – što bi, kako se vjeruje, obuhvatilo sve prijave koje su u pripremi.

Trenutno se obrađuje oko 18.000 takvih prijava, ukazali su američki zvaničnici,

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG