Linkovi

Sekretar za odbranu SAD: Afganistanske snage "da uspore momentum talibana"


Sekretar za odbranu SAD Ostin Lojd govori tokom brifinga za novinare u Pentagonu, 21. jula 2021. (Foto: AP/Kevin Volf)
Sekretar za odbranu SAD Ostin Lojd govori tokom brifinga za novinare u Pentagonu, 21. jula 2021. (Foto: AP/Kevin Volf)

Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin rekao je u subotu da lideri Afganistana konsoliduju snage oko ključnih naseljenih centara uoči napora da povrati teritoriju izgubljenu od talibana dok su Sjedinjene Države povlačile veći dio svojih trupa iz zemlje.

"Prvo što treba da učine je da obezbijede da mogu da uspore zamah, a zatim da budu u mogućnosti da se vrate na položaje koje su talibani uspjeli da preuzmu, neki dio terena koji su izgubili", rekao je Ostin novinarima koji su putovali s njim u vazduhoplovnu bazu Ejlesn na Aljasci.

Ostin je rekao da su afganistanski vojni lideri "posvećeni" i sposobni da zaustave talibanske uspjehe.

"Oni imaju mogućnosti. Oni imaju kapacitet da napreduju i da zaista počnu da otupljuju neka dostignuća Talibana, ali vidjećemo šta će se dogoditi", rekao je.

Talibanski pobunjenici kažu da već kontrolišu 85 odsto zemlje, što je tvrdnja koja se osporava. Međutim, od zvaničnog početka povlačenja 1. maja, talibani su gotovo utrostručili broj okruga koje kontrolišu, sa oko 75 na više od 220 sada, od 407 okruga u Afganistanu, navodi Long vor žurnal Fondacije za odbranu demokratija.

Američka vojska izvela je vazdušne udare za podršku afganistanskim snagama tokom "posljednjih nekoliko dana", prema izjavi sekretara za štampu Pentagona Džona Kirbija.

Američki odbrambeni zvaničnici kažu da su i dalje ovlašcteni da podržavaju afganistansku vladu američkim vazdušnim udarima na talibane do kraja povlačenja američkih trupa, zakazanog za završetak 31. avgusta.

Poslije toga, međutim, američki udari u Afganistanu samo će podržavati antiterorističke operacije protiv al-Kaide i Islamske države, prema riječima šefa američke Centralne komande Franka Mekenzija.

XS
SM
MD
LG