Linkovi

U američkom napadu dronom ubijen vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri


Biden: Najtraženiji terorista na svijetu više nije prijetnja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Biden: Najtraženiji terorista na svijetu više nije prijetnja

Vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri ubijen je u Afganistanu, objavio je predsjednik Sjedinjenih Država Joseph Biden u vanrednom obraćanju u ponedjeljak uvečer.

Biden, koji je u izolaciji zbog zaraze kornavirusom, rekao je da je zračni napad izveden u subotu u prijestonici Afganistana - Kabulu po njegovom naređenju.

"Pravda je zadovoljena. Afganistan nikada neće biti utočište za teroriste", poručio je američki predsjednik u obraćanju.

Operacija je bila uspješna i nije bilo civilnih žrtava. Obavještajna zajednica locirala je Zavahirija ranije tokom godine “, dodao je američki predsjednik.

Zabihulah Mudžahid, portparol talibanskih vlasti u Afganistanu potvrdio je ranije da se napad dogodio u, kako je naveo, rezidencijalnom području Kabula.

Obavještajne i bezbjednosne agencije Islamskog Emirata istražile su incident i utvdrdile da su napad izveli američki dronovi”, objavio je Mudžahid na društvenoj mreži Twitter.

Poternica Federalnog istražnog biroa (FBI) za Ajmanom al Zavahirijem
Poternica Federalnog istražnog biroa (FBI) za Ajmanom al Zavahirijem

Oštro ga je osudio - nazvavši ga kršenjem, kako se izrazio, kršenjem međunarodnih principa.

Ajman Zavahiri, ljekar i hirurg egipatske nacionalnosti, smatra se odgovornim za pomaganje u koordinaciji terorističkih napada 11. septembra 2001. u kojima su oteta četiri civilna aviona koji su srušena ou kule bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, Pentagon u blizini Vašingtona, dok je jedan pao u polje u Pensilvaniji - pošto su putnici osujetili otmičare u njihovoj namjeri. U napadima je ukupno stradalo skoro 3.000 ljudi.

Vjeruje se da je Zavahiri sa drugim visokim članovima Al Kaide oktobra 2000. planirao napad na brod američke Mornarice “USS Cole” u Jemenu. Tada je ubijeno sedamnaest američkih mornara i povrijeđeno njih više od trideset, navodi se na sajtu Nagrade za pravdu (Rewards for justice) Službe za diplomatsku bezbjednost američkog State Departmenta.

On je u Sjedinjenim Državama optužen za učešće u bombaškim napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji avgusta 1998. u kojima su poginule 224 osobe i ranjeno više od 5.000 ljudi.

Bin Laden i Zavahiri uspjeli su da izbjegnu zarobljavanje kada su koalicione snage predvođene SAD srušile afganistansku talibansku vladu krajem 2001. nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra.

Prema procjenama stručnjaka radi se o najvećem udarcu za tu militantnu terorističku grupu od kada je, 2011. godine, ubijen njen osnivač Osama bin Laden u Pakistanu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG