Linkovi

Američke državne i lokalne vlasti u ratu za radnike


Oglas za zapošljavanje na ulazu u zatvorsku ustanovu Odjela za popravne kazne u Missouriju, 13. juli 2023, u Fultonu, Missouri.
Oglas za zapošljavanje na ulazu u zatvorsku ustanovu Odjela za popravne kazne u Missouriju, 13. juli 2023, u Fultonu, Missouri.

Na ulazu u zatvore u Missouriju, veliki natpisi mole za pomoć: "SADA ZAPOŠLJAVAM" ... "ODLIČNA PLAĆA I BENEFICIJE."

Nije potrebno iskustvo. Prijaviti se mogu svi koji imaju 18 i više godina.

Iako bi tvrdnja o "velikim platama" zatvorskih čuvara u prošlosti izgledala sumnjivo, niz državnih povišica plata podstaknutih rasprostranjenim upražnjenim radnim mjestima konačno je napravio razliku. Odjel za popravne kazne u Missouriju postavio je rekord za nove kandidate prošlog mjeseca.

„Nakon što smo dobili povišicu, dolaze nam koji nisu radili neko vrijeme”, rekao je major Albin Narvaez, šef pritvora u prihvatnom i dijagnostičkom centru Fulton, gdje su smješteni novi zatvorenici i procijenjivani.

Albin Narvaez
Albin Narvaez

Poslodavci u javnom sektoru širom SAD-a suočili su se sa sličnim problemima da popune radna mjesta, što je dovelo do jednog od najvećih porasta plaća u državnim upravama u 15 godina. Mnogi gradovi, okruzi i školski distrikti također povećavaju plate kako bi pokušali zadržati i privući radnike usred agresivne konkurencije poslodavaca iz privatnog sektora.

Rat platama dolazi dok vlade i porezni obveznici osjećaju posljedice praznih pozicija.

U Kansas Cityju, Missouri, nedostatak 911 operatera udvostručio je prosječno vrijeme čekanja za ljude koji zovu u hitnim slučajevima. U jednom okrugu Floride neki su školarci često kasnili jer je nedostatak vozača autobusa uzrokovao kašnjenje u redu vožnje. U Arkansasu su zlostavljana i zanemarena djeca dulje ostajala u udomiteljskim porodicama zbog nedostatka službenika. U raznim gradovima i državama, upražnjena radna mjesta u cestovnoj ekipi značila su da je za popravljanje pukotina i rupa trebalo više vremena nego što bi mnogi vozači željeli.

„Mnogi poslovi o kojima govorimo su teški poslovi”, rekla je Leslie Scott Parker, izvršna direktorica Nacionalnog udruženja rukovoditelja državnog osoblja.

Dugotrajna slobodna radna mjesta „konačno utječu na usluge javnosti ili vrijeme odgovora na potrebe”, dodala je.

Nedostatak radne snage pogoršao se u svim vrstama poslova zbog vala umirovljenja i otkaza koji je započeo tokom pandemije. Mnoge kompanije, od restorana do bolnica, spretno su odgovorile višim platama i poticajima za privlačenje zaposlenika. Ali vlade po prirodi sporije djeluju, zahtijevajući povišice plata da prođu kroz zakonodavni proces koji može trajati mjesecima da se dovrši - a zatim mogu potrajati još mjeseci da se pokrene.

U međuvremenu su se gomilala slobodna mjesta.

U Georgiji je 2022. fluktuacija državnih službenika dosegnula visokih 25 posto. Hiljade radnika napustile su Odjel za zatvore, čime je stopa nepopunjenih radnih mjesta u toj državi porasla na oko 50 posto. Država je počela sa povišicama. Ove su godine svi državni službenici i učitelji dobili povišicu od najmanje 2.000 dolara, pri čemu su zatvorski službenici dobili 4.000 dolara, a državni policajci 6.000 dolara.

Odjel za zatvorske ustanove u Georgiji koristio je oglasnu agenciju za poticanje zapošljavanja i održao prosječno 125 sajmova poslova mjesečno. Isplatilo. U prvoj sedmici jula odjel je primio 318 prijava za poslove - što je gotovo dvostruko više od sedmične norme, rekla je direktorica odjela za odnose s javnošću Joan Heath.

Gotovo jedno od četiri radna mjesta – više od 2.500 radnih mjesta – bilo je prazno u Odjelu za popravne kazne u Missouriju krajem prošle godine, što je dvostruko više od stope slobodnih radnih mjesta prije pandemije 2019. godine.

Missouri je državnim radnicima dao povećanje plata od 7,5 posto u 2022. Ovog proljeća, guverner Mike Parson potpisao je zakon o hitnoj potrošnji uz dodatnih 8,7 posto povećanja, plus dodatna dva dolara na sat za ljude koji rade u večernjim i noćnim smjenama u zatvorima, ustanovama za mentalno zdravlje i druge institucije. Stopa upražnjenih radnih mjesta za početnike u kazneno-popravnim ustanovama sada je u padu, a prosječan broj prijava za sva državna mjesta porastao je za 18 posto od početka prošle godine.

Zabrinutost za javnu sigurnost pojavila se i u Kansas Cityju, gdje je obožavatelj country muzike napadnut prije koncerta prošlog mjeseca čekao četiri minuta da se odgovori na poziv hitne pomoći i sat vremena da stigne hitna pomoć. Otprilike jedna četvrtina pozicija u pozivnom centru 911 je upražnjena - "ogromni faktor" u dužem vremenu čekanja da se odgovori na pozive, rekla je Tamara Bazzle, pomoćnica menadžera odjela za komunikacije Policijske uprave Kansas Cityja.

Na nacionalnom nivou, stopa fluktuacije u državnim i lokalnim vlastima dvostruko je veća od prosjeka u prethodne dvije decenije, prema saveznoj statistici rada.

Nekonkurentne plate bile su najčešći razlog odlaska koji se navodi u intervjuima za odlazak, prema istraživanju 249 menadžera ljudskih resursa u državnim i lokalnim vlastima koje je proveo MissionSquare Research Institute, neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu, D.C. Najteže popuniti radna mjesta su policajci i službenici zavoda, ljekari, medicinske sestre, inženjeri i poslovi za koje su potrebne komercijalne vozačke dozvole.

Duž istočne obale Floride, tranzitni sistem okruga Brevard i školski okrug se takmiče za vozače autobusa.

Od 2022. godine, okrug je dva puta podizao plaće vozača autobusa na trenutnu stopu od 17,47 dolara na sat. Školski odbor je nedavno uzvratio povećanjem od 5 dolara na minimalnih 20 dolara po satu za narednu školsku godinu. Cilj je zaposliti dovoljno vozača kako bi se djeca redovno odvodila na nastavu na vrijeme, rekao je direktor komunikacija školskog sistema Russell Bruhn.

U Arkansasu, cilj je da se udomljena djeca smjeste u stalne domove za manje od godinu dana. Ali tokom prva tri mjeseca ove godine, država je ispunila taj cilj za samo 32% udomljene djece – znatno ispod nacionalnog standarda od preko 40%. Više od jedne petine od otprilike 1.400 radnih mjesta u Odsjeku za djecu i porodicu Arkanzasa je upražnjeno.

Mnogi novi zaposlenici odlaze za manje od dvije godine zbog velikog broja predmeta i „veoma teškog, emocionalnog posla”, rekao je poslanicima prošlog mjeseca Mischa Martin, zamjenik sekretara za mlade i porodice Odjela za ljudske usluge.

„Kada bismo imali obrazovanu, iskusnu radnu snagu”, rekla je, „oni bi mogli da rade na slučajevima na bolji način da brže vrate djecu kući”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG