Linkovi

Polovina Amerikanaca upozorena na opasne temperature za vikend


Vrućine u Njujorku (Foto: REUTERS/Mike Segar)
Vrućine u Njujorku (Foto: REUTERS/Mike Segar)

Polovina stanovnika SAD će se za vikend suočiti sa brutalnom toplotom, opasnim temperaturama i vlažnim vazduhom. Skoro 170 miliona Amerikanaca primilo je upozorenja o vrućinama, budući da se očekuje da bude iznad 38 stepeni u subotu, objavila je Nacionalna služba za vremenske prilike.

Pojedini veliki gradovi, kao što su Čikago, Njujork i Filadelfija su otvorili centre za rashlađivanje u javnim bibliotekama i drugim ustanovama za one koji nemaju gde da se sklone od vrućina.

"Ekstremna vrućina može da bude opasna po zdravlje, pa čak i fatalna", navodi se na zvaničnom sajtu Bostona, nakon što je proglašen alarm za vrućine, uz napomenu da će gradski timovi dijeliti vodu na ulicama.

Lokalni zvaničnici u SAD i meteorolozi apeluju na ljude da ne budu napolju dok je vruće, jer je opasno po zdravlje, a pogotovo za one koji moraju da rade napolju, starije od 65 godina, djecu i ljude sa hroničnim bolestima.

"Pijte puno tečnosti, boravite u klimatizovanim prostorijama, klonite se sunca i provjerite kako su vam porodica i susjedi", navodi služba za vremenske prilike.

U Filadelfiji, gdje se očekuje 42 stepena, vlasti su otvorile sve javne bazene i prskaju vodom javne površine. U Njujorku, gdje se očekuje 39 stepeni, vlasti su na društvene mreže postavile snimak u kome upozoravaju vlasnike kućih ljubimaca da im daju dovoljno vode.

Često i jako toplo vreme je posljedica klimatskih promjena na koje je uticao ljudski faktor, navode stručnjaci, uz upozorenje da će se visoke temperature održati tokom avgusta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG