Linkovi

Kongres ponovo privremeno spriječio zatvaranje vlade


Zgrada američkog Kongresa (Foto: REUTERS/Anna Rose Layden)
Zgrada američkog Kongresa (Foto: REUTERS/Anna Rose Layden)

Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je usvojio privremenu zakonsku mjeru za finansiranje federalne vlade do početka marta, čime će biti spriječeno njeno djelimično zatvaranje krajem nedelje. Zakonski prijedlog je proslijeđen predsjedniku Joe Bidenu na potpis.

Za mjeru je glasalo 314 članova donjeg doma Konresa, dok je 108 bilo protiv - među kojima 106 republikanaca i dvoje demokrata.

Prethodno je isti prijedlog usvojio Senat, sa 77 glasova ZA i 18 protiv.

"Imamo dobre vrijesti za Ameriku. Neće biti zatvaranja vlade u petak", rekao je lider demokrata u Senatu Chuck Schumer, prije nego što se glasalo o privremenom finansiranju vlade u gornjem domu.

Oba doma Kongresa ubrzala su proceduru glasanja, zato što je snijeg - koji se prognozira za petak - mogao da spriječi odlazak članova iz Washingtona za vikend.

I Senat i Predstavnički dom još nisu ispunili svoju osnovnu dužnost, a to je usvajanje punog budžeta za fiskalnu godinu koja je počela 1. oktobra. Zbog toga usvajaju privremene mjere za finansiranje vlade, da bi se izbjeglo njeno djelimično zatvaranje.

Schumer i lider republikanaca u Predstavničkom domu Mike Johnson su početkom mjeseca postigli dogovor o nivou diskrecione budžetske potrošnje od hiljadu 590 milijardi dolara za fiskalnu godinu koja se završava 30. septembra.

Međutim, zbog dubokih podjela u Kongresu, dvije stranke sada nisu saglasne u pogledu dogovorene cifre, s obzirom na to da demokrate tvrde da je dogovoreno da budžetski izdaci budu hiljadu 660 milijardi.

Dok traje sporenje između republikanaca u Predstavničkom domu, koji traže veliko rezanje budžetskih troškova, i demokrata, nacionalni dug od 34 hiljade 400 milijardi dolara rapidno raste, što izaziva zabrinutost dijelom i zbog velikih kamata koje plaća Sekretarijat za finansije.

Treća usvojena mjera za privremeno finansiranje vlade predviđa da se prošlogodišnji nivoi potrošnje produže do 1. odnosno 8. marta.

Uoči glasanja, demokratski kongresmen Josh Gotimer upozorio je na moguće posljedice zatvaranja vladinih službi, uključujući pogoršanje zastoja u rješavanju zahtjeva veterana da im se isplate invalidnine, zatim mogući prekid inspekcije sigurnosti aviona, te zamrzavanje zajmova za poljoprivredu. Takođe, više od milion zaposlenih u vojsci ne bi primalo plate.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG