Linkovi

Američka vlada ostaje otvorena, a Ukrajina i Izrael bez pomoći


Capitol Hill
Capitol Hill

Američki Senat otklonio je u sredu rizik od djelimičnog zatvaranja vlade, usvojivši privremeni zakon o budžetu, i poslavši ga predsjedniku Joe Bidenu da ga potpiše prije isteka roka za vikend.

Usvojeni finansijski paket omogućava finansiranje vlade na sadašnjim nivoima do kraja godine, dok ne bude novih pregovara o dugoročnom finansiranju.

Za sljedeću godinu definisana su dva datuma do kojih bi trebalo da budu usvojeni novi zakoni o finansiranju za određene vladine službe - 19. januar za neke i 2. februar za druge - čime su stvorena dva roka u kojima će postojati rizik od ponovne djelimične obustave rada vlade, kada će se članovi Predstavničkog doma i Senata Kongresa i Senata Kongres i Senat biti primorani da se ponovo suoče i na neki način prevaziđu značajne razlike u tome koliko bi sredstava trebalo biti odobreno.

U međuvremenu, ovaj zakon uklanja prijetnju obustave rada vlade nekoliko dana prije nego što bi njeno finansiranje isteklo.

"Ove subote neće biti obustave rada vlade", rekao je lider većine u Senatu, Chuck Schumer, u govoru prije finalnog glasanja.

Schumer je nazvao privremeni plan finansiranja "daleko od savršenog", ali je rekao da će ga podržati jer izbjegava obustavu rada i "da će to učiniti bez surovih rezova ili otrovnih pilula" koje su konzervativci želeli.

Ipak, usvojeni zakon o troškovima ne uključuje gotovo 106 milijardi dolara koje je Bijela kuća tražila za pomoć u ratu za Izrael i Ukrajinu, kao i humanitarnu pomoć Palestincima i druge dodatne zahteve. Zakonodavci će vjerovatno taj zahtjev razmatrati poslije Dana zahvalnosti.

Predsjednik Predstavničkog doma, Mike Johnson, koji je osmislio plan o kratkoročnom finansiranju, obećao je da više neće podržavati privremene mjere finansiranja, i rekao da je predložena mjera samo priprema terena za borbu oko budžeta sa Senatom, u kome većinu imaju demokrate, sljedeće godine.

Prethodno je u utorak predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakonski prijedlog za privremeno finansiranje vlade da bi se sprečilo njeno djelimično zatvaranje u petak u ponoć, nakon čega je uslijedila rasprava u Senatu.

Ovo je treći put ove godine da je vladi prijetilo zatvaranje.

Posljednji put kada je Kongres pokušao da izglasa finansiranje vlade i spreči njeno zatvaranje, to je koštalo predsjednika Predstavničkog doma Kevina NcCarthyja posla.

Novi republikanski predsjednik Predstavničkog doma se suočavao sa istim političkim problemom koji je doveo do smjene McCarthyja, pa je zakonski prijedlog za dalje finansiranje vlade usvojio uz pomoć demokrata.

Šta je zatvaranje vlade?

Zatvaranje vlade u Sjedinjenim Američkim Državama dešava se kada istekne ovlaštenje za trošenje novca vlade, a Kongres nije usvojio budžetske zakone koji bi omogućili finansiranje rada vlade.

U SAD, vlada funkcioniše prema fiskalnoj godini koja počinje 1. oktobra i završava se 30. septembra sljedeće kalendarske godine. Ako Kongres ne usvoji budžet ili privremenu mjeru finansiranja prije nego što isteknu postojeća sredstva, određene savezne agencije i programi mogu biti primorani da obustave svoje aktivnosti zbog nedostatka odobrenih sredstava.

Tokom zatvaranja vlade, pojedini zaposleni mogu biti poslati na privremeni prinudni odmor. Bitne usluge, poput nacionalne bezbjednosti, sprovođenja zakona i hitnih aktivnosti i dalje funkcionišu, ali mnoge vladine funkcije, uključujući recimo nacionalne parkove, muzeje ili razne administrativne usluge, mogu da se zatvore.

Zatvaranja vlade često se dešavaju kada postoji neslaganje između predsednika i Kongresa o budžetskim pitanjima, što dovodi do neuspjeha u usvajanju neophodnog zakonodavstva o finansiranju. Ove situacije mogu proisteći iz rasprava o pitanjima kao što su nivoi potrošnje vlade, imigraciona politika, zdravstvo ili druga kontroverzna pitanja. Posljedice zatvaranja vlade mogu imati širok spektar uticaja na zaposlene u vladi, ekonomiju i opštu javnost.

XS
SM
MD
LG