Linkovi

SAD: Više od 150.000 žrtava koronavirusa


Health care workers work at a walk-up COVID-19 testing site during the coronavirus pandemic, Friday, July 17, 2020, in Miami Beach, Fla.
Health care workers work at a walk-up COVID-19 testing site during the coronavirus pandemic, Friday, July 17, 2020, in Miami Beach, Fla.

Broj preminulih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je 150 hiljada, što je najviše u svijetu, a prema podacima Reutersa porastao je za 10 hiljada za 11 dana.

Zbog širenja zaraze u Arizoni, Californiji, Floridi i Texasu, bolnice su pune, dok radna grupa Bijele kuće za COVID-19 traži od 21 države da uvedu dodatne restriktivne mjere.

Zaraza koronavirusom, koja je teško pogodila jug zemlje, sada se ponovo širi ka sjeveru. Broj hospitalizacija raste u 80 odsto zemlje, u 13 država i u Portoriku se uvode nove restriktivne mjere, a u 13 se obustavljaju ili odlažu planovi za ponovno pokretanje ekonomije. Predsjednik Donald Trump ipak traži od država da ukidaju restrikcije.

"Vjerujem da bi veliki broj guvernera trebalo da otvori svoje države”, kaže predsjednik.

Međutim, prema izvještaju radne grupe Bijele kuće za Kovid 19, do kojeg je došla televizija ABC News, u 21 državi – tri više nego nedjelju ranije – situacija je toliko ozbiljna da su se našle u takozvanoj “crvenoj zoni” – što znači da se od njih traži da uvedu dodatne restriktivne mjere.

Članica radne grupe, doktorka Deborah Bir​x pozvala je građane da izbjegavaju velika okupljanja.

"I dalje postoje velika žarišta koja se povezuju sa proslavama rođendana ili maturama i porodičnim okupljanjima”, rekla je ona.

Sa rastom broja zaraženih, zaoštrava se i debata o otvaranju škola. U Californiji, u školskom okrugu Palm Springsa, pada broj djece koja su upisana u predškolsko. Lokalni zvaničnici brinu kako će to uticati na razvoj djece.

Drugi po veličini sindikat nastavnika – koji ima 1,7 miliona članova – najavio je u utorak da će podržati eventualnu odluku nastavnika da štrajkuju, ako se njihove škole otvore bez adekvatnih bezbjednosnih mjera.

"U većini mjesta širom zemlje, ljudi nisu spremni. Ne mogu da plate za mjere koje su potrebne, iako ih planiraju. Zaštitna oprema, čišćenje, nove rute za autobuse, sve to košta”, rekao je predsjednik Američkog udruženja nastavnika Randi Weingarten​.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG