Linkovi

Johnson: Velika Britanija i SAD imaju 'neuništiv odnos'


President Joe Biden and first lady Jill Biden are greeted and walk with British Prime Minister Boris Johnson and his wife Carrie Johnson, ahead of the G-7 summit, Thursday, June 10, 2021, in Carbis Bay, England. (AP Photo/Patrick Semansky)
President Joe Biden and first lady Jill Biden are greeted and walk with British Prime Minister Boris Johnson and his wife Carrie Johnson, ahead of the G-7 summit, Thursday, June 10, 2021, in Carbis Bay, England. (AP Photo/Patrick Semansky)

Savez između Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije trebalo bi da je poznat kao „neuništivi odnos“, rekao je britanski premijer Boris Johnson, nakon što se prvi put susreo sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Kako je kazao, imao je "sjajne" razgovore sa Bidenom, koji je doputovao u Kornvol na samit svjetskih lidera G7.

Samit započinje kasnije, a na dnevnom redu su vakcine i klimatske promjene.

Johnson je insistirao na tome da mu američki predsjednik nije zamjerio zbog napetosti nakon Brexita u Sjevernoj Irskoj. Međutim, kaže da je Biden "duboko zabrinut" zbog te situacije.

Dvojica lidera sastali su se u četvrtak u zalivu Karbis, u Kornvolu, uoči početka samita G7, na kojem će se prvi put od početka pandemije korona virusa lično okupiti lideri Kanade, EU, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, SAD i Velike Britanije.

Uoči sastanka, Johnson se obavezao da će Velika Britanija u narednih godinu dana donirati više od 100 miliona vakcina siromašnijim zemljama, dok je Biden obećao pola milijarde doza vakcina Pfizer za 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima i Afričku uniju.

Očekuje se da će se države G7 kolektivno složiti da obezbijede milijardu doza vakcine protiv COVID-19 u pokušaju da okončaju pandemiju 2022. godine.

U intervjuu za BBC, Johnson je rekao da Velika Britanija i SAD dijele vjerovanje u ljudska prava, međunarodni poredak zasnovan na pravilima i transatlantski savez.

Rekao je da o udruživanju misli kao o "neuništivom odnosu", odnosno "dubokom i značajnom odnosu". „To je veza koja traje vrlo dugo i bila je važan dio mira i prosperiteta kako u Evropi, tako i širom svijeta“, rekao je on.

Britanski premijer je ranije dao do znanja da preferira novi termin za takozvani "specijalni odnos" između Velike Britanije i SAD-a nakon decenija upotrebe.

Postoji "potpuna harmonija" oko potrebe rješavanja trgovinskih problema u Sjevernoj Irskoj, rekao je i dodao da SAD, Velika Britanija i EU žele zaštititi Sporazum "Dobri petak", kojim je okončano 30 godina sukoba u Sjevernoj Irskoj.

Naime, Sjeverna Irska je dobila poseban status kao rezultat Brexita. Dok Engleska, Škotska i Wales više ne slijede pravila EU, Sjeverna Irska to i dalje čini, jer dijeli kopnenu granicu s Republikom Irskom, članicom EU.

Kako bi se izbjegla fizička granica između dvije zemalja dogovoreno je da se carinske provjere vrše za robu koja u Sjevernu Irsku ulazi iz drugih mjesta u Velikoj Britaniji.

Upitan da li je Biden izrazio zabrinutost, Johnson je rekao: "Ne, predsjednik nije rekao ništa slično."

Britanski premijer je sugerisao da je način na koji EU sprovodi dogovoreni aranžman „pretjerano opterećujući“ i rekao da dok su Velika Britanija, SAD i EU željele da sačuvaju ravnotežu u Sjevernoj Irskoj, vjerovatno da se rješenje ovog pitanja neće naći u narednim danima.

Međutim, dodao je da bi različite strane mogle da to "riješe".

U obraćanju u četvrtak, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je protokol "jedino rješenje" i da ga treba u potpunosti primijeniti. A francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je: „Mislim da nije ozbiljno htjeti da u julu preispitamo ono što smo dovršili nakon godina rasprava i rada u decembru. Imamo trgovinski dogovor - o tome se godinama bolno razgovaralo ... ako šest meseci kasnije kažu: 'Ono o čemu smo pregovarali s vama, ne znamo kako to da poštujemo', onda to znači da ništa nije poštovano više".

Britanski premijer je ukazao na posvećenost Velike Britanije da će u narednih godinu dana donirati 100 miliona viška doza vakcina siromašnijim zemljama, kao i prethodne doze kojima je doprinijela Covaxu - šemi koja distribuira vakcine najsiromašnijim zemljama svijeta.

Imaćemo ogromnu sumu vakcina koje ćemo distribuirati - borba protiv COVID-a ne bi bila moguća bez napora Velike Britanije u vezi vakcina“, rekao je.

U Velikoj Britaniji u petak 11. juna počinje samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, prvi koji se održava uživo od izbijanja pandemije. Lideri G7 na samitu će obećati distribuciju milijarde vakcina protiv COVID-19.

Samit okuplja lidere Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade, Japana i SAD u ljetovalištu Karbis Bej, na jugozapadu Engleske.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG