Linkovi

Šefica američkog trezora: 'Finansijska katastrofa' ako se gornja granica duga ne podigne


Američka ministarka finansija Janet Yellen govori u Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins, 20. aprila 2023., u Washingtonu.
Američka ministarka finansija Janet Yellen govori u Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins, 20. aprila 2023., u Washingtonu.

Šefica američkog trezora Janet Yellen upozorila je u nedjelju na "ekonomsku i finansijsku katastrofu" za Sjedinjene Države i svjetsku ekonomiju ako se predsjednik Joe Biden i Kongres ne mogu dogovoriti o podizanju gornje granice duga zemlje kako bi vlada mogla nastaviti plaćati svoje račune.

"Početkom juna nam ponestaje gotovine" za plaćanje tekućih računa, rekla je Yellen u emisiji "Ova sedmica" na ABC-u, iako je dozvolila da postoji "puno neizvjesnosti" o tome koji bi tačno dan mogao biti.

Američko ministarstvo finansija je već poduzelo "izvanredne mjere" da nastavi s otplatom dugova od dostizanja limita zaduživanja zemlje u januaru od 31,4 biliona dolara, ali Yellen je rekla: "Naša sposobnost da to učinimo je na izmaku i počet ćemo gubiti naš novac."

„Doći će dan kada nećemo moći da plaćamo svoje račune“, rekla je ona.

Biden je u utorak pozvao najviše lidere Kongresa u Bijelu kuću kako bi razgovarali o tome kako spriječiti nadolazeću krizu.

Predsjednik Demokratske stranke mjesecima je pozivao Kongres, uključujući Predstavnički dom koji usko kontrolišu republikanci, da poveća gornju granicu duga bez drugih uslova.

Ali umjesto toga, republikanci u Predstavničkom domu, s razlikom od dva glasa, prošlog mjeseca su odobrili povećanje gornje granice duga na godinu dana uz priložena široka smanjenja vladine potrošnje za socijalne programe i mjere kontrole klime kojima se Biden i demokrate u Kongresu protive.

SAD nikada nisu kasnile sa svojim dugovima — isplate za programe koje je Kongres već odobrio — ali Yellen je upozorila da bi, ako vlada ostane bez gotovine, isplate kamata na američke državne obveznice koje drže Amerikanci i vlade u inostranstvu mogle biti smanjene, mjesečne isplate socijalnog osiguranja starijim ljudima i isplata zdravstvene zaštite njihovim ljekarima mogla bi biti odgođena, a preduzeća bi mogla otpustiti hiljade radnika.

„Moglo bi doći do naglog pada na berzi“, rekla je ona, a kreditna sposobnost zemlje je dovedena u pitanje.

SAD su podigle gornju granicu duga 78 puta, pod predsjednicima demokrata i republikanaca. Usljed trenutne neizvjesnosti, neki analitičari iz Washingtona predviđaju da bi Biden i republikanski protivnici mogli u narednim sedmicama postići sporazum koji bi i jedni i drugi mogli smatrati svojevrsnom pobjedom, uz podizanje gornje granice duga, a Biden se posebno složio da ograniči potrošnju u fiskalnoj godini koja počinje 1. oktobra.

Savjetnici Bijele kuće također su razmatrali da li, po prvi put, da se pozovu na 14. amandman Ustava SAD-a, koji kaže da puna vjera i kredit Sjedinjenih Država neće biti doveden u pitanje. Upotreba odredbe bi gotovo sigurno izazvala pravni izazov od onih koji se protive jednostranom povećanju gornje granice duga.

Yellen nije isključila pozivanje na korištenje ustavne odredbe, ali ju je okarakterisala "među lošim opcijama".

„Ne želim da razmatram opcije za hitne slučajeve“, rekla je.

XS
SM
MD
LG