Linkovi

Bivši direktor agencije u kojoj je i VOA platio milion dolara da istražuje sopstvene zaposlene


Bivšeg direktora Agencije pod kojom je i Glas Amerike Majkla Peka, postavila je Trampova administracija
Bivšeg direktora Agencije pod kojom je i Glas Amerike Majkla Peka, postavila je Trampova administracija

Američka Agencija za globalne medije (USAGM) pod kojom je i Glas Amerike, objavila je dokumenta koja pokazuju da je bivši direktor Majkl Pek (Michael Pack) platio spoljnoj firmi milion dolara da istraži sopstvene zaposlene.

USAGM je dokumente objavio po zahtjevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja (FOIA) koji je podnijelno nekoliko nevladinih organizacija.

Dokumentacija od 107 strana uključuje i prepisku između Peka i advokatske kancelarije Megvajer Vuds koja je trebalo da istraži zaposlene u USAGM, uključujući i Glas Amerike. Za tri mjeseca posla je trebalo da budu plaćeni milion dolara, a očekuje se da troškovi budu i veći jer neki računi tek dolaze na naplatu.

Angažovanje spoljne firme bez tendera je "izuzetno neobično", kaže Dejvid Sid iz organizacije Projekat za odgovornost vlade (GAP), koja štiti uzbunjivače, a zastupala je i više o 20 ljudi iz Glasa Amerike.

"Pozdravljamo odluku Agencije da postupi transparentno i stavi dokumenta na uvid javnosti. Nadamo se da će tako i nastaviti", kaže Sid za Glas Amerike.

Potez USAGM je pozdravila i organizacija Transparensi Internešnel (Transparency International)

"Važno je da javnost razumije kako vladine agencije rade, kako se troši novac, šta su prioriteti", rekao je Geri Kalman, direktor američkog ogranka Transparensija.

Dokumenti pokazuju da je firma Megvajer Vuds angažovana da pročešlja interne propise, uključujući i onaj koji je čuvao uređivačku nezavisnost Glasa Amerike. Takođe je trebalo da istraže i objave zaposlenih na društvenim mrežama, njihove interne komunikacije kao i izvještaj Kancelarije specijalnog istražitelja za koji organizacija GAP tvrdi da je pokazao traćenje novca poreskih obveznika i zloupotrebu položaja od strane bivšeg direktora Peka i njegovih saradnika.

Dokumenti pokazuju da je firma angažovana bez tendera i bez adekvatnog obrazloženja, što je u suprotnosti sa federalnim zakonima, konstatuje GAP. Dodaje se da istraga nije dala nikakav osnov za prinudne odmore na koje je Pek slao osoblje.

Portparolka Agencije za globalne medije Lori Moj rekla je da je sve proslijeđeno Kancelariji generalnog inspektora i da će sarađivati u istrazi.

Pek nije odgovorio na upit za komentar.

U intervjuu od prije mesec dana, Pek je svoje postupke pravdao navodnim bezbjednosnim propustima unutar Agencije koji je trebalo da budu ispravljeni.

Kancelarija specijalnog istražitelja je tražila od Agencije da provjeri navode dvoje uzbunjivača, od kojih se jedan odnosio na angažovanje firme Megvajer Vuds, a drugi na miješanje u uređivačku politiku Glasa Amerike. U oba slučaja, utvrđeno je da postoji velika vjerovatnoća da su zakoni prekršeni.

Direktorka programa Glasa Amerike Kelu Čao, koja je odlaskom Peka postala v.d. direktora Agencije, promijenila je mnoge odluke svog prethodnika. Takođe je svjedočila o njegovom miješanju u uređivačku politiku Glasa Amerike.

Od njenog imenovanja, direktori Radija Slobodne Azije, Radija Slobodna Evropa i Mreže za Bliski istok koji su bili poslati na prinudne odmore, vraćeni su na svoje pozicije, a Fond za otvorenu tehnologiju je ponovo počeo da radi.

Čao je takođe donijela odluku da se ponovo krene sa izdavanjem J1 viza stranim novinarima. Postavila je i Jolandu Lopez za novu direktorku Glasa Amerike.

Neki bivši zvaničnici, koji su došli u Agenciju za vrijeme Trampa, kažu da su ove promjene politički motivisane.

Bivša zamjenica diretora Glasa Amerike Elizabet Robins kazala je da je njeno otpuštanje bilo protivzakonito. U intervjuu za mrežu OANN rekla je da Bajdenova administacija hoće da politizuje Glas Amerike.

Međutim, portparolka Agencije Lori Moj je kazala da je Kelu Čao iskoristia svoja ovlašćenja da vrati direktore na mjesta na koje su zakonito postavljeni. Dodala je da su zahtjevi za produženje viza u skladu sa federalnim propisima.

Veća transparanetnost, kao u slučaju objave ovih dokumenata USAGM, može da igra veliku ulogu u ponovnom uspostavljanju povjerenja, kaže direktor američkog ogranka Transparensija Geri Kalman.

"Ono što se desilo u Glasu Amerike pokrenulo je pitanja o nezavisnosti Agencije. Mislim da je novi, transparentni pristup, od ključne važnosti za ponovno uspostavljanje povjerenja".

XS
SM
MD
LG