Linkovi

SAD upozoravaju Britaniju da ne angažuje Huawei za uvođenje 5G mreže


Arhiva - Reklamni pano Huaweija u centralnom Londonu, Velika Britanija, 29. aprila 2019.
Arhiva - Reklamni pano Huaweija u centralnom Londonu, Velika Britanija, 29. aprila 2019.

Predsjednik SAD Donald Trump upozorio je britanskog premijera Borisa Johnsona na "ozbiljne posljedice" ukoliko odobri kineskom telekomunikacionom gigantu Huaweiju ulogu u izgradnji mobilne telefonske meže 5G u Britaniji, tvrde zvaničnici sa obje strane Atlantika.

Upozorenje je uslijedilo nakon nekoliko mjeseci lobiranja najviših zvaničnika SAD u Downing streetu, koje je za cilj imalo ubjeđivanje britanske vlade da isključi kinesku kompaniju zbog bezbjednosnih pitanja.

Trump je rekao Johnsonu u petak da bi davanje zelenog svjetla Huaweiju, koji je povezan sa kineskim obavještajnim agencijama, izazvalo veliki razdor u prekoatlantskim odnosima i ugrozilo razmjenu obavještajnih podataka između Washingtona i Londona, tvrde zvaničnici SAD. Oni tvrde da će odluka, koja se učekuje u utorak, takođe uticati na perspektivu transatlantskog trgovinskog sporazuma nakog Brexita, koji Britanija željno isčekuje kako bi kompenzovala vjerovatni pad trgovine sa Evropskom unijom.

Sekretar za finansije SAD Steven Mnuchin u subotu je naveo sporazum sa Huaweijem kao prijetnju "ključnoj" infrastrukturi. Ali on je nagovijestio da će ukoliko Downing street ostane na liniji, SAD će "uložiti puno resursa u postizanje trgovinskog sporazuma", koji bi trebalo da se ispregovara i potpiše do kraja godine.

Odluka o Huaweiju takođe se budno prati i na Capitol Hillu. U potezu bez presedana, tri republikanska senatora - Tom Cotton, John Cornyn i Marco Rubio - poslali su pismo britanskom Nacionalnom savjetu za bezbjednost zahtijevajući da Huawei bude isključen iz razvoja 5G.

"Potezi te kompanije predstavljaju jasan dosije predatorskog i problematičnog ponašanja", navode senatori dodajući da bi bilo "u najboljem interesu Ujedinjenog Kraljevstva, posebnih odnosa SAD - Velika Britanija i po zdravlje i u korist funkcionalnog tržišta za 5G tehnologine da se Huawei isključi".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG