Linkovi

Zapadni mediji: 5G mreža u Evropi – sigurnosno i političko pitanje


A 5G logo is displayed at the Huawei campus in Shenzhen city, China, March 6, 2019. Australia’s ban on Huawei’s involvement in its 5G networks and its crackdown on foreign covert interference are testing Beijing’s efforts to project its power overseas.
A 5G logo is displayed at the Huawei campus in Shenzhen city, China, March 6, 2019. Australia’s ban on Huawei’s involvement in its 5G networks and its crackdown on foreign covert interference are testing Beijing’s efforts to project its power overseas.

Ministri komunikacija EU sastaju se u utorak u Briselu da bi razgovarali o mogućoj zaštiti mobilne mreže pete generacije i usaglasili nacrt dokumenta kojim se uspostavljaju temelji za implementaciju 5G.

Zemlje Evropske unije nemaju zajednički stav o korištenju usluga kineske kompanije Huawei u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu u Evropi, što je sigurnosno ali i političko pitanje nakon upozorenja SAD da bi infrastruktura mogla biti iskorištena za špijunažu pod kontrolom Kineske komunističke partije, pišu svjetski mediji ističući da je pitanje već uzrokovalo politički haos, naročito u Berlinu.

Temelji implementacije 5G

Evropska unija smatra da sigurnost nije jedina briga kada je u pitanju nova generacija bežične internetske tehnologije, ukazuje nacrt dokumenta koji bi trebao biti usaglašen na sastanku ministara Evropske unije kojim se postavljaju temelji za implementaciju 5G, ukazuje američki televizijski kanal CNBC.

Prema dokumentu, osim sigurnosnih rizika, evropske vlade bi trebale razmotriti i širu sliku predaje ugovora dobavljačima 5G-a, što bi moglo imati posljedice za Huawei, kao potencijalnog dobavljača.

"Pored tehničkih rizika koji se odnose na kibernetičku sigurnost 5G mreža, treba razmotriti i netehničke faktore poput zakonskog i političkog okvira kojima dobavljači mogu biti podložni u trećim zemljama", ističe se u nacrtu dokumenta pripremljenog uoči sastanka evropskih ministara.

U istom dokumentu istaknuto je da bi evropske zemlje trebale "razmotriti potrebu za raznolikim dobavljačima kako bi se izbjeglo ili ograničilo stvaranje velike ovisnosti o jednom dobavljaču".

Rasprava oko dobavljača 5G tehnologije politizirana je nakon što su zvaničnici Sjedinjenih Država i Ujednjenog Kraljevstva izrazili zabrinutost da bi dobavljači poput Huaweija mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju zbog veza s kineskom vladom, naglašava CNBC. Huawei pak ističe da je nazavisan o kineskoj državi i da neće dozvoliti da se njegova tehnologija koristi za bilo kakav državni nadzor.

Evropska komisija nedavno je objavila izvještaj u kojem ocjenjuje rizike 5G-a. U izvještaju se navodi da se očekuje da će uvođenje 5G mreža "povećati izloženost napadima i više potencijalnih ulaza za napadače". Također je rečeno da će "profil rizika pojedinih dobavljača postati posebno važan, uključujući vjerovatnoću da dobavljač bude pod uticajem zemlje koja nije članica EU".

Arterije informacija 21. vijeka

Portal Politico prenosi mišljenje američkog državnog sekretara Mikea Pompea koji upozorava da bi odluke ministara komunikacija EU u Briselu mogle imati trajan uticaj na sposobnost evropskih zemalja da zaštite privatnost svojih ljudi i njihove slobode.

Pompeo naglašava kako je od presudne važnosti da evropske države ne dozvole da kineski divovi, poput Huaweija ili ZTE-a, imaju kontrolu nad izgradnjom kritične infrastrukture bežične mreže pete generacije, te da "arterije informacija 21. vijeka" trebaju graditi pouzdane kompanije koje imaju sjedište u demokratijama i koje se pridržavaju vladavine zakona i odgovorne su za svoje postupke.

Politico također ističe kako će Evropska komisija, na čelu s novom predsjednicom Ursulom von der Leyen, morati da prije Nove godine dovrši listu mjera koje zemlje EU mogu preduzeti za umanjenje rizika za mreže 5G.

Bivša komisija Jean-Claude Junckera pokrenula je veliku reviziju sigurnosnih pravila za 5G mreže, usred pritiska američkih kolega koji žele da Evropa prestane kupovati opremu od kineskog lidera na tržištu Huaweija naglašava Politico. U oktobru je EU objavila dokument o procjeni rizika od 5G u kojem su označene nacionalne države i hakeri koje podržavaju države kao najveću prijetnju sigurnosti 5G. Kazali su da dobavljači iz zemalja kojima nedostaje vladavina zakona predstavljaju dodatne probleme evropskoj sigurnosti.

Dostizanje konsenzusa do kraja godine o takozvanom "5G sigurnosnom alatu" neće biti lako, ocjenjuje Politico ističući da je to pitanje već uzrokovalo politički haos i podijeljenost u nekoliko glavnih gradova EU, uključujući Berlin.

Rješenja Angele Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je evropske zemlje da se dogovore oko zajedničkog pristupa prema Kini, odnosno o jedinstvenoj politici o uvođenju 5G mreže, ističe Euronews.

Nakon upozorenja Sjedinjenih Država o potencijalnoj špijunaži kineskog Huaweija, neki njemački poslanici žele isključiti ovu kompaniju iz 5G ugovora. Obraćajući se poslanicima Bundestaga, Merkel je rekla da želi vidjeti veću saradnju između glavnih gradova Evrope u rješavanju zabrinutosti za špijuniranje ili će se "poslati mješoviti signali". Istakla je da bi to bilo pogubno - "ne za Kinu, već za nas u Evropi".

Ranije je Francuska najavila da neće pratiti SAD u izuzeću Huweija iz svoje mreže 5G, ali da će u slučaju potencijalne prijetnje sigurnosti moći pregledati sve proizvođače opreme.

Uprkos pritiscima SAD i njenih obavještajnih službi, njemačka kancelarka ne odbija Huawei sve dok kompanija ispunjava određene sigurnosne standarde, ukazuje Bloomberg.

Merkel smatra da bi Evropa trebala osnovati agenciju koja certificira komponente za evropske mobilne mreže pete generacije. Agencija bi, kazala je Merkel, radila po uzoru na Evropsku agenciju za lijekove koja procjenjuje farmaceutske lijekove u Uniji.

Bloomberg podsjeća da bi se evropske države članice trebale složiti do kraja godine o mjerama za ublažavanje rizika koje predstavlja 5G, uključujući zahtjeve za certificiranje, testove ili identificiranje dobavljača koji se smatraju "nesigurnim".

Otpor Evrope

U Njemačkoj raste otpor prema kineskom Huaweiju, što bi se moglo proširiti diljem Evrope, ističe Foreign Policy ukazujući kako bi to moglo poremetiti planove kancelarke Merkel na kraju njenog četvrtog i posljednjeg mandata.

Isključenjem Huaweija uznemirila bi se osjetljiva ravnoteža koju je Merkel pokušavala uspostaviti između Washingtona i Pekinga, dva najveća njemačka trgovinska partnera izvan Evrope. I to bi vjerojatno pokrenulo snažan odgovor Pekinga koji bi mogao potkopati već posustalu privredu Njemačke i pogoditi neke od njenih najvećih kompanija, neumoljivo gurajući zemlju i Evropu niz konfrontacijski put s Pekingom.

Njemački proizvođači automobila i veliki industrijski divovi, od Simensa do hemijske grupacije BASF, uveliko se oslanjaju na kinesko tržište. Već uzdrmani Brexit i Trumpovim prijetnjama uvođenjem tarifa, Njemačka očajnički želi spriječiti još veći udarac: udar iz Kine koji, čini se, proizlazi iz isključenja Huaweija.

Kinesku politiku Angele Merkel nepovratno su odbacili pobunjenici iz njene stranke, ukazuje Foreign Policy ističući da oni ne prihvataju planove da njemačku 5G mrežu izgradi Huawei, kompanija za koju kažu da je pod pritiskom Komunističke partije Kine i čija oprema se koristi u distopijskom nadzoru pritvora za muslimane u kineskom zapadnom dijelu Sinđanga – što Huawei negira.

Iako velika većina evropskih zemalja nije donijela konačnu odluku o tome hoće li Huaveiju dodijeliti ulogu u 5G, neke države poput Mađarske najavile su da hoće, dok će druge, uključujući Poljsku, Estoniju i Dansku, vjerojatno isključiti kinesku kompaniju.

XS
SM
MD
LG