Linkovi

SAD šalju Ukrajini novo oružje vrijedno 400 miliona dolara


ARHIVA - Američki raketni lanser M142 HIMARS (Foto: Giuseppe CACACE / AFP)
ARHIVA - Američki raketni lanser M142 HIMARS (Foto: Giuseppe CACACE / AFP)

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u petak novi paket vojne pomoći Ukrajini, vrijedan do 400 miliona dolara, u kojem su i četiri dodatna brzopokretna artiljerijska raketna sistema (HIMARS) i municija.

Cilj nove pomoći je da se ojača Ukrajina dok se suočava sa žestokim artiljerijskim napadima ruskih snaga, prenosi agencija Reuters.

Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao da će sa isporukom dodatnih HIMARS-a, u Ukrajini biti ukupno 12 tih sistema.

"Ukrajina je sada uspješna u gađanju ruskih položaja, dublje iza linija fronta i remećenju ruske sposobnosti da vodi artiljerijske operacije", rekao je zvaničnik koji se novinarima obratio pod uslovom da ostane anoniman.

Takođe je dodao da je poznata lokacija svih HIMARS-a koji su poslati Ukrajini. Rusko Ministarstvo odbrane je ranije ove nedelje saopštilo da je uništilo dva ta sistema i skladište za municiju u istočnoj Ukrajini.

Sjedinjene Države su počele da šalju precizne raketne sisteme Ukrajini prošlog mjeseca nakon što su dobile uvjeravanja Kijeva da ih neće koristiti za napade na ciljeve na ruskoj teritoriji.

Ukrajina nije koristila sisteme HIMARS za gađanje meta van Ukrajine, rekao je američki zvaničnik.

Najnoviji paket vojne pomoći obuhvata i precizniju municiju za artiljerijske sisteme hovitzer, koja je dostupna američkoj vojsci, ali nije slata Kijevu.

U ruskom ratu u Ukrajini poginule su hiljade ljudi, a milioni su raseljeni.

Dok SAD i njihovi saveznici šalju Ukrajini naprednije oružje, Washington sa Kijevom razgovara o opasnosti eskalacije ako napadne ciljeve na ruskoj teritoriji, kazali su za Reuters američki i diplomatski zvaničnici.

SAD su ukupno izdvojile oko 7,3 mililarde pomoći Ukrajini od početka ruske invazije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG