Linkovi

Amerika šalje dodatnih 275 miliona vojne pomoći Ukrajini


Arhiva - Preuzimanje američke vojne pomoći oružanim snagama Ukrajine (AFP/Sergei SUPINSKY)
Arhiva - Preuzimanje američke vojne pomoći oružanim snagama Ukrajine (AFP/Sergei SUPINSKY)

Sjedinjene Države će Ukrajini za odbranu od ruske agresije uputiti dodatnu pomoć od oko 275 miliona dolara – uključujući 100 miliona dolara za dronove, objavila je Bijela kuća.

Pomoć koju je, kako je saopšteno, odobrio američki predsjednik Joseph Biden Ukrajini će obezbijediti kupovinu 580 bespilotnih letjelica, saopštio je predstavnik za medije Džon Kirbi.

U okviru tog paketa pomoći nalazi se i tranša od oko 175 miliona dolara za sektor odbrane.

Kirbi je poručio i da američki Sekretarijat za odbranu razmatra slanje borbenih aviona Ukrajini, ali to, kako je rekao, nije nešto što bi moglo biti sprovedeno u bliskoj budućnosti.

Portparol Bijele kuće precizirao je da je ukupna američka pomoć Ukrajini dostigla sumu od 8,2 milijarde dolara.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je izjavio da bi ukrajinske trupe mogle nanijeti znatnu štetu Rusiji. Kijev se, kako izvještava agencija Reuters, oslanja na zapadno oružje u planiranim naporima da pokrene protivnapad i povrati ukrajinsku teritoriju koja se nalazi pod ruskom kontrolom.

Rusija je napad na Ukrajinu pokrenula krajem februara i sukobi na njenoj teritoriji traju posljednjih pet mjeseci. Brojni gradovi razrušeni su u ruskom granatiranju, živote su izgubile hiljade ljudi, a prema podacima Ujedinjenih nacija, oko pet miliona ukrajinskih građana izbjeglo je zbog rata iz svojih domova.

XS
SM
MD
LG