Linkovi

Odluka o pomoći Ukrajini tek u januaru, Zelenski vjeruje da SAD "neće izdati" Kijev


Predsejdnik Ukrajine Volodimir Zelenskiy
Predsejdnik Ukrajine Volodimir Zelenskiy

Američki Senat neće glasati o novom paketu pomoći za Ukrajinu, Izrael i jačanje pogranične bezbjednosti do početka naredne godine, dok demokrate i republikanci nastavljaju pregovore, saopštili su u utorak lideri u gornjem domu Kongresa.

"Naši pregovarači radiće veoma marljivo tokom pauze u decembru i januaru, i naš cilj je da završimo nešto čim se vratimo", rekao je novinarima lider demokrata Chuck Schumer.

Jedan od republikanskih lidera, John Tune, takođe je rekao da dogovor neće biti podstignut prije januara.

"Demokrate su toliko odugovlačile da je nemoguće postići sadržajan dogovor o pograničnoj bezbjednosti prije Božića", rekao je Tune.

Iz Bijele kuće je ranije upozoreno da će do kraja godine ostati bez novca za pomoć Ukrajini, ako se u Kongresu ne odobre nova sredstva.

Sjedinjene Države su već izdvojile više od 100 milijardi dolara za naoružavanje i podršku Ukrajini otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog razmjera u februaru 2022. godine, a predsjednik Joe Biden je od Kongresa zatražio da odobri još 60 milijardi dolara. Međutim, republikanci u Kongresu postaju sve skeptičniji u smislu potrebe da se SAD i dalje brinu o odbrani Ukrajine.

Posljednjih sedmica republikanci u Senatu uslovljavali su odobravanje svakog dodatnog novca za Ukrajinu istovremenim pooštravanjem imigracionih pravila s ciljem smanjenja broja ljudi koji ulaze u SAD na njenoj južnoj granici i protjerivanja dijela onih koji su već u zemlji.

Mala grupa zakonodavaca iz dvije stranke, zajedno sa predstavnicima Bidenove administracije, pokušavaju postići sporazum koji može dobiti dovoljnu podršku na obje strane.

Američki Senat trebao je održati posljednju sjednicu za ovu godinu prošlog četvrtka, ali je prilagodio raspored kako bi se omogućilo vrijeme za dalje pregovore. Predstavnički dom je zaustavio zasijedanje do kraja godine, ali ako se postigne dogovor članovi bi mogli biti pozvani nazad u Washington na glasanje.

U ovom trenutku dogovora još nema, a glasanje izgleda sve manje vjerovatno.

Predstavnički dom želi više

Čak i ako sporazum bude usvojen u Senatu, vjerovatno neće proći u Predstavničkom domu, gdje republikanci imaju vrlo tijesnu većinu. Značajna grupa članova te stranke se protivi dodatnoj pomoći Ukrajini, a stranka je nedavno izglasala predsjedavajućeg koji je zakon o privremenom finansiranju vlade usvojio tek nakon dogovora s demokratama.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson, 14. novembra 2023.
Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson, 14. novembra 2023.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson, koji je preuzeo dužnost nakon što je smijenjen Kevin Mccarthy, rekao je da je više izdvajanja za granicu od suštinskog značaja za bilo koji paket pomoći Ukrajini. Dodatno, on takođe želi više uslova za pomoć.

"Ono što se čini da Bidenova administracija traži su milijarde dodatnih dolara bez odgovarajućeg nadzora, bez jasne strategije za pobjedu i bez odgovora za koje mislim da se duguju američkom narodu", rekao je Johnson ove sedmice.

Pomoć EU blokirana; Putin slavi

Brige oko kontinuiranog finansiranja Ukrajine od strane SAD su se u petak zaoštrile nakon što je ugašen još jedan ključni izvor podrške. Evropska unija razmatra paket pomoći vrijedan više od 50 milijardi dolara, ali mađarski premijer Viktor Orban iskoristio je svoj veto da poništi taj plan.

Orban je taj potez napravio samo dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin javno proslavio to što se čini da Ukrajina gubi podršku na Zapadu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, 14. decembra 2023.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin, 14. decembra 2023.

Ukrajina danas ne proizvodi gotovo ništa; oni pokušavaju nešto sačuvati, ali sami ne proizvode praktično ništa i sve unose besplatno“, rekao je Putin. "Ali isporuka besplatnih stvari se može završiti u nekom trenutku i očigledno se bliži kraju malo po malo."

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je siguran da će se nastaviti američka i evropska pomoć.

"Radimo na tome, i siguran sam da nas Sjedinjene Države neće izdati", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu i dodao da očekuje da EU uskoro odobri paket pomoći od 50 milijardi eura.

Dok pojedini često kritikuju pakete pomoći Ukrajini kao ček koji se bez obaveza predaje ukrajinskoj vladi, većina pomoći je u obliku vojne opreme. Cifre u dolarima u paketima pomoći uglavnom predstavljaju novac potrošen u SAD za plaćanje proizvođača oružja za opremu koju SAD isporučuje Ukrajini.

Nema sumnje da bi značajno odlaganje dodatnog finansiranja iz SAD negativno uticalo na Ukrajinu na bojnom polju, ali stručnjaci imaju različita mišljenja oko toga koliko će vremena trebati prije nego što efekti postanu očigledni.

"Moje trenutno razumijevanje je da je još dovoljno novca preostalo u predsjedničkom ovlaštenju za povlačenje fondova, pa Bidenova administracija može da nastavi slati oružje Ukrajini još nekoliko sedmica, dakle do januara", rekao je Nikolas Loker, istraživač-saradnik u Centru za novu američku bezbjednost. "Kada počnete da ulazite u januar, novac će početi da nestaje."

Loker je dodao da Ukrajina već doživljava nestašicu artiljerijskih granata i municije za protivvazdušnu odbranu, te da bi prekid ili značajno kašnjenje pomoći iz SAD pogoršao te nestašice.

Zelenski je u utorak rekao da će vojska zatražiti mobilizaciju dodatnih 450 do 500.000 vojnika, ali da još nije donijeta konačna odluka o tome.

XS
SM
MD
LG