Linkovi

Je li Kongres blizu dogovora o pomoći za Ukrajinu i Izrael?


Capitol
Capitol

Dok su pregovarači američkog Kongresa radili tokom vikenda u pokušaju da naprave hitan dogovor koji bi povezivao u jedan paket pomoć Ukrajini i Izraelu i stavke o novoj pogranično-bezbednosnoj politici, jedan visoko pozicionirani demokrata rekao je da je "veoma optimističan".

"Veoma sam ohrabren. Veoma sam optimističan da se (stvari) kreću na veoma pozitivan način", rekao je za CNN senator Joe Manchin, demokrata koji pripada opciji političkog centra u toj stranci.

On je rekao da je bio u kontaktu sa pregovaračima sa obe strane, kao i sa Belom kućom, i da "oni razumeju da je granica probijena" i da treba da se popravi.

Tri pregovarača iz Senata - nezavisna Kyrsten Sinema, demokrata Chris Murphy i republikanac James Lankford — sastali su se u subotu i trebalo je da se ponovo sastanu u nedelju u potrazi za kompromisom koji bi takođe uključivao pomoć Tajvanu.

Svo troje su naveli da je načinjen napredak nakon subotnjih razgovora, preneo je Politiko.

Ali najmanje jedan visoki republikanski senator, Lindsey Graham, zvučao je opreznije, navodeći da su neki zakonodavci obuzdavali pritisak da bude postignut brz dogovor.

"Suština ovdje je da se osjećamo kao da smo zaglavljeni", rekao je Graham za NBC. "Nismo ni blizu dogovora. Ući ćemo u sljedeću godinu".

Bidenova administracija je naglasila hitnost odobravanja nove pomoći, posebno pošto se Ukrajina suočava sa još jednom zimom pod ruskim napadima.

Demokrate podržavaju predloženi paket vojne, humanitarne i makroekonomske pomoći vredan 61 milijardu dolara.

Ali Graham i drugi republikanci insistiraju na tome da Kongres prvo mora da pojača bezbednost granica SAD kako bi zaustavio kontinuirani priliv migranata.

On je rekao da je kompromis moguć, ali je upozorio demokrate da "neću pomoći Ukrajini, Tajvanu ili Izraelu dok ne obezbedimo granicu koja je izbrisana".

Trebalo je da zakonodavci odu na pauzu u četvrtak uveče.

Ali, lider demokrata u Senatu Chuck Schumer rekao je u četvrtak da će se vijeće vratiti u ponedeljak, dajući pregovaračima vremena da postignu "okvirni sporazum".

Svaki dogovor postignut u Senatu takođe bi morao da prođe Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca, koji je počeo prazničnu pauzu. Njihovi članovi teoretski mogu biti pozvani u Washington da glasaju ako se postigne dogovor.

XS
SM
MD
LG