Linkovi

Kongres usvojio zakonski prijedlog o pomoći Ukrajini i Izraelu, Biden potpisao


Aktivisti sa ukrajinskim zastavama ispred zgrade američkog Kongresa (Foto: Mandel NGAN / AFP)
Aktivisti sa ukrajinskim zastavama ispred zgrade američkog Kongresa (Foto: Mandel NGAN / AFP)

Američki Kongres je u utorak uvečer, poslije višemjesečnog zastoja, usvojio sveobuhvatni paket strane pomoći vrijedan 95 milijardi dolara, čime je otvoren put da se Ukrajini pošalje novo oružje u svijetlu napredovanja ruskih snaga i nestašica vojnih zaliha u toj zemlji.

Senat je sa 79 glasova za i 18 protiv usvojio četiri zakonska prijedloga koja je protekle subote odobrio Predstavnički dom, nakon što su republikanski lideri prošle nedelje dozvolili da se glasa o vojnoj pomoći Ukrajini, Izraelu, Tajvanu i američkim partnerima u Indo-pacifiku.

Četiri zakonska prijedloga su u Senatu usvojena u jednom paketu. Predsjednik Joe Biden najavio je da će zakonski prijedlog potpisati u srijedu.

"Potpisaću ovaj zakonski prijedlog čim stigne na moj sto i obratiti se Amerikancima, kako bi počeli da šaljemo oružje i opremu Ukrajini ove nedelje. Potreba je hitna: za Ukrajinu koja se suočava sa neumoljivim bombardovanjem Rusije, Izrael koji je upravo bio sučen sa napadom Irana bez presedana, za izbjeglice i one pogođene konfliktima i prirodnim katastrofama širom svijeta, uključujući u Gazi, Sudanu, Haitiju", poručio je Biden u saopštenju.

Predsjednik SAD zakon je potpisa u srijedu čime je on postao operativan.

Najveći priijedlog predviđa da se izdvoji 61 milijarda dolara za Ukrajinu, drugi 26 milijardi za Izrael i humanitarnu pomoć za civile u konfliktnim zonama širom svijeta, treći obezbjeđuje 8,12 milijardi za "suprostavljanje komunističkoj Kini" u Indo-pacifiku dok četvrti obuhvata potencijalnu zabranu aplikacije TikTok, mjere da se zamrznuta ruska imovina prebaci Ukrajini i nove sankcije Iranu.

"Ovaj zakonski prijedlog o nacionalnoj bezbjednosti je jedna od najvažnijih mjera koju je Kongres usvojio poslije dugo vremena da bi zaštitio američku bezbjednost i sigurnost zapadne demokratije", poručio je lider demokrata u Senatu Chuk Schumer na konferenciji za novinare poslije usvajanje prijedloga.

On je rekao da je u utorak uvečer ostavio poruku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom: Završili smo. Sada pobijedite.

Lider republikanaca Mich McConnell, koji se snažno zalagao za pomoć Ukrajini, izrazio je ranije tokom dana žaljenje zbog odlaganja koje je uglavnom bilo rezultat protivljenja ektremne republikanske desnice dodatnoj pomoći Kijevu.

"Mislim da smo se odmakli od izolacionističkog pokreta", rekao je McConnell.

Usvajanjem zakonskih prijedloga otvoren je put da se vojna pomoć Ukrajini počne isporučivati za nekoliko dana, što bi poboljšalo moral trupa koje se bore protiv ruskih snaga. Nove isporuke oružja trebalo bi da poboljšaju šanse Kijeva da spriječi veliki ruski proboj na istoku, kažu analitičari, mada je mogao da bude više od pomoći da je usvojen prošle godine kada je to Biden tražio, prenosi agencija Reuters.

Zvaničnici Pentagona su uoči usvajanja pomoći za Glas Amerike naveli da Sjedinjene Države pripremaju novi paket oružja Ukrajini do milijardu dolara, prvi koji bi trebalo da bude finansiran iz usvojenog zakona.

Paket obuhvata borbena oklopna vozila Bredley, municiju za protivvazdušne sisteme Stinger, dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme HIMARS, artiljerijsku municiju od 155 milimetara, municiju za protivtenkovsko oružje Jevelin i TOW i drugo oružje koje može odmah da se koristi na ratištu, naveli su zvaničnici koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Dio oružja biti vrlo brzo isporučen na ratištu - u nekim slučajevima za nekoliko dana - dok će biti potrebno duže vremena za isporuke drugih komada, prenijela je agencija AP pozivajući se na američke zvaničnike.

Visoki zvaničnik Bijele kuće rekao je za Glas Amerike da je prije usvajanja zakonskog prijedloga o pomoći predsjednik Biden naložio Pentagonu da pošalje vojnu opremu u Poljsku i Njemačku da bi osigurao da bude brzo isporučena Ukrajini.

Senat je bezbjednosnu pomoć za Ukrajinu, Izrael i Indo-pacifik usvojio prije više od dva mjeseca, sa podrškom i republikanaca i demokrata. Međutim, u Predstavničkom domu je bio višemjesečni zastoj u pogledu usvajanja tog prijedloga, prije nego što je odobren kao paket od četiri zakona.

Da bi postao zakon, prijedlog je morao u istom obliku da bude usvojen u oba doma Kongresa prije nego što ga potpiše predsjednik.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je Biden rekao ukrajinskom predsjedniku tokom telefonskog razgovora u ponedeljak da će njegova administracija obezbijediti novu bezbjednosnu pomoć "da bi se zadovoljile ukrajinske hitne potrebe na ratištu i u protivvazdušnoj odbrani", čim potpiše usvojene zakonske prijedloge.

Nove isporuke američkog oružja pripremaju se u trenutku kada je Velika Britanija u utorak najavila da će izdvojiti još 620 miliona dolara za paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući rakete dugog dometa i četiri miliona komada municije.

Nije poznato kako će pomoć Izraelu uticati na konflikt sa Hamasom u Gazi, s obzirom na to da ta zemlja već dobija bezbjednosnu pomoć od Amerike od više milijardi dolara. Paket obuhvata humanitarnu pomoć za koju se pristalice nadaju da će pomoći Palestincima u Gazi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG