Linkovi

Georgia otvorila krivičnu istragu protiv Trumpa zbog pokušaja da poništi izborne rezultate


Outgoing US President Donald Trump and US First Lady Melania Trump arrive at Palm Beach International Airport in West Palm Beach, Florida, on January 20, 2021.
Outgoing US President Donald Trump and US First Lady Melania Trump arrive at Palm Beach International Airport in West Palm Beach, Florida, on January 20, 2021.

Tužioci u okrugu Fulton u Georgiji istražuju pokušaj bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020, prema sadržaju pisma u koji je uvid imala agencija Reuters. Vijest da je otvorena istraga u Georgiji prvo je objavio New York Times.

Ovo je druga krivična istraga protiv bivšeg predsjednika Trumpa.

Tužiteljica okruga Fulton, Fani Willis​, uputila je pismo zvaničnicima državne vlade pozivajući ih da sačuvaju dokumenta, uključujući ona koja se odnose na poziv tadašnjeg predsjednika Trumpa republikanskom državnom sekretaru Bradu Raffenspergeru, kada je vršio pritisask na njega da "pronađe još glasova."

"Ovo je pitanje od visokog prioriteta i uvjerena sam da ćemo, kao kolege - zvaničnici za sprovođenje reda, koji smo položili zakletvu da ćemo braniti Ustav Sjedinjenih Država i Ustav Georgije, naići na saradnju u prikupljanju informacija i dokaza o mogućim krivičnim djelima kroz intervjue, dokumenta, video snimke i elektronske zapise", navodi se u pismu datiranom na 10. februar.

"Ovo pismo je obavještenje da svi zapisi koji se potencijalno odnose na sprovođenje opštih izbora 2020. moraju da budu sačuvani, i da se sa posebnom brigom i pažnjom odvoje i sačuvaju oni koji mogu da budu dokaz pokušaja da se utiče na osobe koje su učestvovale u sprovođenju izbora."

Predstavnici okružnog tužilaštva nisu odmah odgovorili na upite novinara, a vijest nisu komentarisali ni predstavnici Donalda Trumpa.

U ponedjeljak, Raffenspergerova kancelarija je otvorila sopstvenu istragu o Trumpovom telefonskom pozivu državnom sekretaru 2. januara, u kome je izvršio pritisak na njega da poništi pobjedu demokrate Joe Bidena na izborima 3. novembra u toj državi, zbog nedokazanih tvrdnji o izbornim prevarama.

Kao glavni izborni zvaničnik Georgije, Raffensperger je nadzirao nekoliko ponovljenih brojanja glasova od 3. novembra, a svako novo prebrojavanje je imalo isti rezultat - da je južna američka država tijesnom većinom podržala demokratskog predsjedničkog kandidata, prvi put u skoro 30 godina.

Tužioci iz New Yorka su takođe otvorili krivične i građanske istrage o Trumpu zbog pitanja njegovog poslovanja.

U okrugu Fulton nalazi se Atlanta, koja je glavni grad Georgije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG