Linkovi

Trump pomilovao još bivših saradnika


Pol Manafort dolazi u sudnicu u Njujorku, 27. juna 2019. (AP/Seth Wenig)
Pol Manafort dolazi u sudnicu u Njujorku, 27. juna 2019. (AP/Seth Wenig)

Predsjednik Donald Trump u srijedu je dao puno pomilovanje bivšem menadžeru svoje kampanje Polu Manafortu i bivšem savjetniku Rodžeru Stounu, čime je praktično "obrisao" najvažnije sudske presude donijete u okviru duge istrage o miješanju Rusije u američke izbore 2016.

Trump je takođe pomilovao Čarlsa Kušnera, trgovca nekretninama i oca Džereda Kušnera, koji je oženjen predsjednikovom kćerkom Ivankom.

To je druga serija pomilovanja koja je Trump izdao u dva dana. Vijest je objavljena nakon što je predsjednik stigao u Palm Beach na Floridi, gdje će provesti praznike, a sa njim je putovao i Džered Kušner.

Trump je ukupno izdao pomilovanja 26 pojedinaca i djelimično ili kompletno ukinuo kazne još tri osobe. Bližeći se kraju svog mandata, 20. januara, Trump je sada izdao puno pomilovanje četiri optuženika iz istrage koju je vodio specijalni tužilac Robert Maler.

Pored Manaforta i Stouna, Trump je pomilovao bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina i bivšeg savjetnika Džordža Papadopulosa.

Kancelarija okružnog tužioca na Menhetnu, koja pokušava da podigne optužnicu protiv Manaforta u Njujorku zbog finansijskih malverzacija i drugih krivičnih djela, saopštila je da će nastaviti da ulaže žalbe i traže podizanje optužnice. Taj zahtjev je bio odbačen zbog pravila da istoj osobi ne može dva puta da se sudi po istoj ili sličnoj optužnici, nakon što su jednom oslobođeni optužbi.

Trumpovim pomilovanjem, Manafort, dugogodišnji republikanski operativac, pošteđen je služenja većeg dijela zatvorske kazne od sedam i po godina.

70-godišnji Manafort bio je prvi čovjek iz Trampovog užeg kruga protiv koga je Maler podigao optužnicu u okviru istrage ruskog miješanja u izbore. U saopštenju koje je objavio njegov advokat, Manafort je izrazio zahvalnost Trumpu.

"Gospodine predsjedniče, moja porodica i ja vam zahvaljujemo na predsjedničkom pomilovanju koje ste mi dali. Riječi ne mogu da iskažu našu zahvalnost."

Stoun je osuđen u novembru 2019. u Vašingtonu, pošto je lagao pod zakletvom članove Kongresa koji su takođe istraživali rusko miješanje u izbore 2016.

Tramp ga je pomilovao u julu, dan prije nego što je trebalo da počne da služi zatvorsku kaznu od tri godine i četiri mjeseca. U svom saopštenju, Stoun se zahvalio Trumpu što je potpuno "obrisao krivičnu presudu kojoj je bio podvrgnut na suđenju u stilu sovjetske ere, na osnovu politički motivisanih optužbi."

Visoki savetnik Bele kuće Džered Kušner i predsednikova ćerka Ivanka Tramp u bašti Bele kuće 18. oktobra 2019.
Visoki savetnik Bele kuće Džered Kušner i predsednikova ćerka Ivanka Tramp u bašti Bele kuće 18. oktobra 2019.

Čarls Kušner je bio osuđen na dvije godine zatvora nakon što je 2004. godine priznao krivicu za 18 tački izbjegavanja plaćanja poreza, vršenja uticaja na svjedoke i davanja nezakonitih političkih donacija. Čovjek koji je tada bio tužilac i vodio postupak protiv Čarlsa Kušnera bio je Kris Kristi, sada bivši guverner Nju Džersija, koji je takođe bio Trumpov savjetnik.

Kako podsjeća CNN, Kristi je izjavio da je Kušnerov slučaj bio jedno od "najdegutantnijih krivičnih djela" kojima se bavio u karijeri tužioca. Tokom suđenja, Čarls Kušner je priznao da je, da bi se osvetio svom zetu koji je sarađivao sa tužilaštvom, iznajmio prostitutku da ima seks sa njim u motelskoj sobi a zatim poslao video snimak svojoj sestri.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG