Linkovi

Trump pomilovao 15 osuđenika, uključujući i svoje republikanske saveznike


Arhiva - Predsjednik Donald Trump na južnom travnjaku Bijele kuće u Washingtonu, 12. decembra 2020.
Arhiva - Predsjednik Donald Trump na južnom travnjaku Bijele kuće u Washingtonu, 12. decembra 2020.

Predsjednik Donald Trump u utorak je pomilovao 15 ljudi, uključujući i svoje republikanske saveznike, zvaničnika kampanje 2016. uhapšenog u istrazi saradnje sa Rusijom i bivše vladine ugovorce osuđene zbog masakra u Bagdadu 2007. godine.

Trump je takođe ublažio kazne za pet osoba. Iako nije neuobičajeno da odlazeći predsjednici "sa vrata" daju pomilovanja, Trump je jasno stavio do znanja da se ne plaši da interveniše u slučajevima koji su vođeni protiv njegovih prijatelja i saveznika za koje smatra da su nepravedno tretirani.

Uprkos spekulacijama, na listi nisu bili članovi njegove porodice, njegov lični advokat Rudi Đulijani, kao ni sam predsjednik.

Među pomilovanima su bili bivši republikanski zakonodavci, Dankan Hanter iz Kalifornije i Kris Kolins iz Njujorka. Trump je ublažio kaznu bivšem zakonodavcu Stivu Stokmanu iz Teksasa.

Kolins, prvi član Kongresa koji je podržao Trumpa da bude predsjednik, osuđen je na dvije godine i dva mjeseca federalnog zatvora nakon što je priznao da je pomogao sinu i drugima da izbjegnu 800.000 američkih dolara gubitaka na berzi kada je saznao da sudski proces o lijeku koji je vodila jedna mala farmaceutska kompanija nije uspio.

Hanter je osuđen na 11 mjeseci zatvora nakon što se izjasnio krivim za krađu sredstava za kampanju i trošenje novca na razne stvari, od izleta sa prijateljima do proslave rođendana svoje kćerke.

Trump je takođe objavio pomilovanje za svoje saveznike uhapšene u istrazi saradnje sa Rusijom. Jedan od njih je Džordž Papadopoulos, njegov savjetnik kampanje iz 2016. godine, čiji je razgovor pomogao pokretanje istrage o saradnji sa Rusijom koja je pratila Trumpovo predsjednikovanje skoro dvije godine.

Takođe je pomilovao Aleka van der Zvana, holandskog advokata koji je osuđen na 30 dana zatvora zbog laganja istražiteljima tokom istrage koju je sprovodio specijalni tužilac Robert Malera.

Van der Zvan i Papadopoulos su treći i četvrti optuženi u istrazi saradnje sa Rusijom kojima je odobreno pomilovanje. Pomilovavši ih, Trump je još jednom naciljao Malerovu istragu i podstakao širi napor da poništi rezultate istrage koja je podnijela krivične prijave protiv šest njegovih saradnika.

Prošlog mjeseca, Trump je pomilovao bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Majkla Flina, koji se dva puta izjasnio krivim zbog laganja FBI-u, a nekoliko mjeseci ranije izmijenio je kaznu drugom saradniku Rodžeru Stounu, nekoliko dana prije nego što je trebalo da se javi u zatvor.

U grupi koja je objavljena u utorak navečer su i četvorica bivših vladinih ugovoraca osuđena zbog masakra u Bagdadu 2007. godine, u kojem je ubijeno 14 iračkih civila i koji je izazvao međunarodni gnjev zbog upotrebe privatnih obezbjeđenja u ratnoj zoni.

Pristalice Nikolasa Slatena, Pola Sloua, Evana Libertija i Dastina Hera, bivših ugovoraca u kompaniji Bekvoter vorldvajd (Blackvater Worldwid), lobirale su za pomilovanje, tvrdeći da su ti ljudi bili preoštro kažnjeni u istrazi i tužbi za koje tvrde da su obilježeni problemima i da su im uskraćeni oslobađajući dokazi. Sva četvorica su bila na izdržavanju dugotrajnih zatvorskih kazni.

Prošlog novembra, Trump je pomilovao bivšeg komandosa američke vojske kome je naredne godine trebalo da se sudi za ubistvo osumnjičenog afganistanskog proizvođača bombi i bivšeg poručnika vojske osuđenog za ubistvo, optuženog da je naredio svojim ljudima da pucaju na trojicu Afganistanaca.

"Paul Slaug i njegove kolege nisu zaslužili da provedu jedan minut u zatvoru“, rekao je Brajan Heberlig, advokat jednog od četvorice oproštenih optuženih za Blekvoter. "Obuzele su me emocije zbog ove fantastične vijesti".

Slučaj Blekvoter krenuo je komplikovanim putem od ubistava na bagdadskom trgu Nisor u septembru 2007. godine, kada su muškarci, bivši veterani koji rade kao ugovorci State Departmenta, otvorili vatru na prepuni saobraćajni krug.

Tužioci su ustvrdili da je teško naoružani konvoj Blekvotera započeo ničim izazvan napad snajperskom vatrom, automatskim oružjem i bacačima granata.

Advokati odbrane tvrdili su da su njihovi klijenti uzvratili vatru nakon što su ih irački pobunjenici dočekali u zasjedi.

Oni su osuđeni 2014. godine nakon višemjesečnog suđenja pred federalnim sudom u Vašingtonu, a svaki čovek je prkosno tvrdio da je nevin na ročištu za izricanje presude sljedeće godine.

"Osjećam se krajnje izdano od iste vlade u kojoj sam časno služio", rekao je Slou sudu na saslušanju kojem je prisustvovalo skoro 100 njegovih prijatelja i rođaka.

Slou i još dvojica, Evan Liberti i Dastin Herd, osuđeni su na 30 godina zatvora, mada su im, nakon što je federalni apelacioni sud naložio ponovno izricanje presude, izrečene znatno kraće kazne.

Četvrti, Nikolas Slaten, kojeg su tužioci krivi za otvaranje vatre, osuđen je na doživotni zatvor.

Federalni apelacioni sud kasnije je ukinuo Slatenovu prvostepenu osuđujuću presudu za ubistvo, ali Ministarstvo pravde mu je ponovo sudilo i obezbijedilo još jednu doživotnu kaznu prošle godine.

Suđenje je održano godinama nakon što je prva optužnica protiv muškaraca odbačena kada je sudija presudio da je Ministarstvo pravde uskraćivalo dokaze velike porote i kršilo ustavna prava ugovorca. Ukidanje je razbjesnilo mnoge Iračane, koji su govorili da to pokazuje da Amerikanci sebe smatraju iznad zakona.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG