Linkovi

Najnovije

Ministarstvo pravosuđa istražuje moguću šemu podmićivanja za pomilovanja Bijele kuće

Bijela kuća
Bijela kuća

Američko Ministarstvo pravosuđa istražuje potencijalni zločin koji uključuje mito i predsjedničko pomilovanje, prema sudskim dokumentima otpečaćenim u utorak.

Dokument koji je objavio glavni sudac američkog Okružnog suda za Okrug Columbia, teško je redigovan s imenima upletenih ljudi koji su zatamnjeni.

Opisuje savezne tužitelje koji su krajem avgusta tražili pristup sadržaju digitalnih uređaja koje je zaplijenila vlada.

Dopuštenje suda bilo je potrebno, jer sadržaj uređaja uključuje razgovore putem e-pošte s advokatom i možda je zaštićen privilegijom advokata i klijenta. Tužitelji su tvrdili da je ta privilegija prekršena kad su materijali pokazani trećim stranama.

Tužitelji su rekli sudu da su očekivali da će pronaći dokaze da su se pojedine osobe ilegalno "ponašale kao lobisti visokih dužnosnika Bijele kuće... kako bi osigurale pomilovanje ili odgodu kazne" za nekoga čije je ime, takođe, redigovano u dokumentu.

Dokument, takođe, navodi "povezanu šemu zavjere za podmićivanje" koja uključuje nuđenje "značajnog političkog doprinosa u zamjenu za pomilovanje ili odgodu kazne".

Dokument ukazuje da su tužitelji dobili dozvolu za pristup uređajima kako bi se materijal koristio za suočavanje s bilo kojim predmetom ili ciljem istrage. Međutim, do danas nije bilo javnog izvještavanja koje bi sugeriralo da je neko optužen za zločin povezan s istragom.

Bijela kuća odbila je zahtjev Glasa Amerike za komentar po tom pitanju. Nekoliko sati kasnije, Trump je na Twitteru objavio: "Istraga o pomilovanju je lažna vijest!".

New York Times je utorak izvijestio da je predsjednik Donald Trump razgovarao sa savjetnicima o mogućnosti davanja preventivnih pomilovanja njegovim sinovima Ericu i Donaldu mlađem, kao i njegovoj kćeri Ivanki i ličnom advokatu Rudyju Giulianiju.

ABC News u utorak je, takođe, izvijestio da su Trumpovi pomoćnici razgovarali o takvim pomilovanjima.

Međutim, Giuliani je u tweetu porekao da je s Trumpom razgovarao o potencijalnom preventivnom pomilovanju za sebe.

"NYT ponovno laže. Nikad nisam imao diskusiju koju lažno pripisuju anonimnom izvoru", objavio je Giuliani.

Giuliani, kao i Trumpovi nisu optuženi za savezni zločin, a nejasno je i kako bi se tačno pravno podržalo preventivno pomilovanje. Predsjednik može izdati pomilovanja za savezne zločine, ali ne i za državne ili lokalne zločine.

Trump je izdao nekoliko pomilovanja i komutacija za svoje saveznike.

Prošle sedmice je pomilovao Michaela Flynna, koji je na početku Trumpovog mandata kratko bio na dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost. U julu je Trump ublažio kaznu svom dugogodišnjem savjetniku Rogeru Stoneu.

See all News Updates of the Day

Američke demokrate potiču Bidena da prekine svoju kampanju za reizbor

Predsjednik Joe Biden silazi niz stepenice Air Force One u zračnoj bazi Dover u Delawareu, 17. jula 2024. Biden se vraćao svojoj kući u Rehoboth Beach, Delaware, kako bi se samoizolirao nakon što je testiran pozitivan na COVID-19.
Predsjednik Joe Biden silazi niz stepenice Air Force One u zračnoj bazi Dover u Delawareu, 17. jula 2024. Biden se vraćao svojoj kući u Rehoboth Beach, Delaware, kako bi se samoizolirao nakon što je testiran pozitivan na COVID-19.

Vodeće ličnosti u Demokratskoj stranci Joea Bidena potiču predsjednika SAD-a da odustane od kampanje za reizbor, govoreći mu posljednjih dana da su njegove šanse za pobjedu na izborima u novembru sve manje i da bi mogući gubitak mogao ugroziti nade stranke da osvoji oba doma Kongresa.

Bivši predsjednik Barack Obama, kojem je Biden bio potpredsjednik osam godina, navodno je rekao političkim saveznicima da se Bidenove šanse za pobjedu smanjuju i da misli da Biden treba duboko razmotriti održivost svoje kandidature.

Ali Biden, 81, insistirao je da će biti demokratski predstavnik na izborima 5. novembra i nije pokazao nikakve znakove da će odustati, vjerovatno u korist potpredsjednice Kamale Harris.

Američki novinski izvještaji, međutim, govore da je on s vremena na vrijeme posljednjih dana slušao zabrinutost kolega demokrata da njegova kampanja protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa posustaje.

Biden, koji se sada suočava sa svojim trećim napadom COVID-19, izolovan je u četvrtak u svojoj kući za odmor u Rehoboth Beachu u Delaveru, bez planiranih javnih nastupa. Trump je u večernjim satima prihvatio republikansku predsjedničku nominaciju kako bi se ponovo kandidirao protiv Bidena nakon što je izgubio od njega 2020. godine.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer i demokratski lider Hakeem Jeffries u Predstavničkom domu su na slici ispred Bijele kuće, 17. januara 2024. Oni su se odvojeno sastali s predsjednikom Joeom Bidenom ove sedmice kako bi razgovarali o njegovim izgledima za izbore '24.
Lider većine u Senatu Chuck Schumer i demokratski lider Hakeem Jeffries u Predstavničkom domu su na slici ispred Bijele kuće, 17. januara 2024. Oni su se odvojeno sastali s predsjednikom Joeom Bidenom ove sedmice kako bi razgovarali o njegovim izgledima za izbore '24.

Lider manjine u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries i lider većine u Senatu Chuck Schumer, na odvojenim privatnim sastancima s Bidenom prošle sedmice, rekli su mu da će demokrate imati težak posao da osvoje bilo koji dom Kongresa ako on ostane predsjednički kandidat stranke.

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates rekao je u izjavi da je Biden rekao dvojici demokratskih zakonodavnih lidera da je "on kandidat stranke, da planira pobijediti, i raduje se što će raditi s obojicom kako bi ispunio svoj plan od 100 tačaka, koji bi pomogao radne porodice."

Ukupno 20 demokratskih poslanika javno je pozvalo Bidena da prekine svoju kandidaturu za reizbor, iako je mnogo više njih privatno izrazilo zabrinutost za njegovu političku sudbinu. Predstavnik Kalifornije Adam Schiff, jedan od najglasnijih Trumpovih kritičara i bliski saveznik bivše predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, pozvao je Bidena da napusti utrku ranije ove sedmice.

Drugo Trumpovo predsedništvo će potkopati same temelje naše demokratije, a ja imam ozbiljnu zabrinutost da li predsjednik može da pobijedi Donalda Trumpa u novembru“, rekao je u saopštenju.

Proteklih dana holivudski glumac George Clooney, koji je prošlog mjeseca bio domaćin raskošne akcije prikupljanja sredstava za Bidena, pozvao ga je da prekine svoju kampanju, dok je ključni Bidenov prikupljač sredstava Jeffrey Katzenberg upozorio predsjednika na sastanku u Las Vegasu ove sedmice da veliki donatori ne žele zadržati finansiranje njegove kampanje.

Gotovo svaki demokrata koji je pozvao Bidena da prekine svoju kampanju naveo je njegov slab nastup na prošlomjesečnoj debati s Trumpom, kada je Biden izgledao umorno, često je gubio tok misli i nije uspio dosljedno iznositi svoje argumente protiv Trumpa ili braniti svoje 3½ -godišnji mandat u Bijeloj kući.

Uprkos pozivima da se povuče, Quentin Fulks, zamjenik menadžera Bidenove kampanje, rekao je novinarima u četvrtak: "Naša kampanja ne radi ni na jednom scenariju u kojem Biden nije na vrhu liste." Fulks je rekao da se Biden raduje prihvatanju nominacije stranke na njenoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu sljedećeg mjeseca.

Potpredsjednica Kamala Harris govori o ekonomiji na godišnjoj konferenciji 100 Black Men of America Inc. u Atlanti, 14. juna 2024.
Potpredsjednica Kamala Harris govori o ekonomiji na godišnjoj konferenciji 100 Black Men of America Inc. u Atlanti, 14. juna 2024.

Kako bi spriječila zbrku i političku borbu na konvenciji, stranka planira da delegati počnu glasati za Bidena kao svog predsjedničkog kandidata početkom avgusta, dvije sedmice prije zvanične konvencije o imenovanju.

Ali ako bi Biden okončao svoju kandidaturu prije toga, Harris bi mogla biti unaprijeđena za demokratskog predstavnika, ili bi demokrate mogle održati otvorenu konvenciju i izabrati kandidata između nekoliko kandidata.

Većina nacionalnih anketa pokazuje da Trump ima konstantnu prednost od 1 do 3 procentna poena u odnosu na Bidena. Što je još važnije, ankete pokazuju prednosti te veličine ili više u ključnim državama koje oba kandidata moraju osvojiti da bi osvojili predsjednički mandat za još jedan četverogodišnji mandat koji počinje sljedećeg januara.

Demokrate su tiho testirale ankete između Harris i Trumpa, pri čemu je potpredsjednica s vremena na vrijeme, ali ne uvijek, prošla bolje od Bidena, čak i malo vodi ispred Trumpa.

Izbori su u suštini 50 državnih takmičenja, pri čemu pobjednik u svim državama osim u dvije prikuplja sve takozvane elektorske glasove te države. Ti izborni glasovi se dodjeljuju državama proporcionalno njihovom broju stanovnika.

Godine 2020, Biden je na nacionalnom nivou dobio 7 miliona glasova više od Trumpa, ali je imao četiri tijesno suprotstavljene države sa kolektivnom razlikom od samo oko 123.000 glasova. Da su te države krenule drugim putem, Trump bi bio ponovo izabran.

Očekuje se da će takmičenje 2024. biti slično blizu u nekolicini država, dok se od Bidena i Trumpa očekuje da nagomilaju velike biračke razlike i lako pobijede države koje predvidivo glasaju za jednu ili drugu stranku.

Uprkos tome što je više puta insistirao da ostaje u takmičenju, Biden je ponudio tri scenarija u kojima bi odustao.

Jednom je rekao da bi rezultati glasanja mogli da ga natjeraju da odustane, a drugi put je rekao da će odustati "ako se pojavi neko zdravstveno stanje, ako mi doktori priđu i kažu: 'Imaš ovaj problem i taj problem.'

Drugom prilkom, Biden, pobožni katolik, rekao je za ABC News da će, ako "svemogući Bog" zatraži od njega da prekine svoju kampanju, on to učiniti.

Teorije zavjere i dezinformacije bujaju nakon napada na Trumpa

Teorije zavjere i dezinformacije bujaju nakon napada na Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Nakon pokušaja atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, mediji rade na provjeravanju detalja napada i na suzbijanju brzog širenja dezinformacija. Stručnjaci za etiku razmatraju kako je napad dezinformacijama osmišljen.

Evropski lideri pozivaju na jedinstvo uz Ukrajinu

Britanski premijer Keir Starmer, drugi desno, i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy, drugi lijevo, poziraju za fotografiju sa drugim liderima tokom samita Evropske političke zajednice u Blenheim Palace u Woodstocku, Britanija, 18. jula 2024.
Britanski premijer Keir Starmer, drugi desno, i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy, drugi lijevo, poziraju za fotografiju sa drugim liderima tokom samita Evropske političke zajednice u Blenheim Palace u Woodstocku, Britanija, 18. jula 2024.

Evropski lideri otvorili su samit u Britaniji pozivajući na jedinstvo u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije, dok je ukrajinski predsjednik bacio "slabo prikriveni udarac" mađarskom premijeru Orbanu zbog njegovog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi ranije ovog mjeseca.

Britanski premijer Keir Starmer otvorio je samit Evropske političke zajednice u palati Blenheim blizu Oksforda pozivom u četvrtak Evropi da potvrdi svoju podršku Ukrajini i da se ujedini protiv agresije Rusije.

"Zato što prijetnja iz Rusije seže pravo širom Evrope", rekao je Starmer, "mnogi od nas su vidjeli napade na našu vlastitu demokratiju. Ciljane ljude na našim ulicama. Vojni avioni ulaze u naš zračni prostor. Brodovi koji patroliraju našim obalama", rekao je, dodajući "ovo je trenutak da svi učinimo više."

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy, ključni gost samita, govorio je ubrzo nakon toga, hvaleći evropsku podršku Ukrajini, rekavši: "Putin ne može održati odnose sa istinski jakim liderima. I to je naša prednost".

Ali Zelenskyy je upozorio: "To ostaje prednost samo dok smo ujedinjeni."

Zelenskyy je, ne pominjući premijera Orbana po imenu, prozvao nedavnu posjetu mađarskog lidera Moskvi.

„Ako neko u Evropi pokuša da rešava probleme iza leđa drugih, ili čak na račun nekog drugog“, rekao je Zelenski, „ako neko želi da ode u glavni grad rata da razgovara i možda obeća nešto protiv naših zajedničkih interesa , ili na račun Ukrajine ili drugih zemalja, zašto bismo onda razmatrali takvu osobu?"

Mađarska je 1. jula preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom, a 5. jula Orban je otputovao u Moskvu, gdje se sastao s Putinom u, kako je rekao, "mirovnoj misiji". Orban je posjetio i Kijev, gdje se sastao sa Zelenskim, te putovao u Peking i Sjedinjene Države, gdje se sastao s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Orban takođe prisustvuje samitu u Britaniji. On je po dolasku rekao novinarima da podržava Ukrajinu, ali je dodao da ne vjeruje da Ukrajina može pobijediti Rusiju i da se sukob ne može riješiti na bojnom polju. Rekao je da podržava prekid vatre i pregovore o okončanju rata.

Uoči sastanka, na svom službenom nalogu na platformi društvenih medija X, Zelenskyy je rekao dok je u Britaniji, da će održati odvojeni sastanak sa Starmerom, a oni će "potpisati međuvladin sporazum o podršci ukrajinskom odbrambenom i industrijskom kompleksu", kao i razgovarati o budućoj saradnji u oblasti odbrane.

Zelenski je rekao da će se sastati i sa kraljem Čarlsom.

Vojnici stoje u redu na obuci za održavanje tenkova Leopard 1 A5, u bazi Bundeswehra njemačke vojske, u sklopu Misije vojne pomoći EU za podršku Ukrajini u Klietz-u, Njemačka, 23. februara 2024.
Vojnici stoje u redu na obuci za održavanje tenkova Leopard 1 A5, u bazi Bundeswehra njemačke vojske, u sklopu Misije vojne pomoći EU za podršku Ukrajini u Klietz-u, Njemačka, 23. februara 2024.

Nova komanda NATO-a za Ukrajinu

Uoči sastanka, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da će nova komanda alijanse za koordinaciju vojne pomoći i obuke za ukrajinsku vojsku – koja će se nalaziti u Njemačkoj – biti operativna u septembru. Komandu će predvoditi general sa tri zvjezdice sa timom od 700 ljudi.

Lideri NATO-a složili su se na samitu ranije ovog mjeseca da pokrenu napore, s ciljem bolje koordinacije napora pomoći Ukrajini.

Stoltenberg je govorio uoči sastanka oko 50 evropskih lidera u Britaniji. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy također je učestvovao na samitu i rekao da očekuje potpisivanje novih sigurnosnih sporazuma.

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da je presrela 16 ruskih dronova i dvije vođene rakete koje su gađale Ukrajinu u napadima tokom noći.

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da su presretanja obavljena iznad regiona Dnjepropetrovsk, Harkov, Kijev, Poltava i Zaporožja.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je u srijedu na Aspenskom sigurnosnom forumu da 500.000 ruskih vojnika okružuje Ukrajinu i da Rusija želi da u narednim mjesecima poveća još 200.000 do 300.000 vojnika.

On je na godišnjem sastanku u Aspenu u Koloradu rekao da je do sada u dvogodišnjem ratu ubijeno ili ranjeno 550.000 Rusa i da se Rusija u velikoj meri oslanja na plaćenike, uključujući i one iz Afrike.

Dopisnik Glasa Amerike za nacionalnu sigurnost Jeff Seldin doprinio je ovoj priči. Neke informacije za ovu priču dali su The Associated Press i Reuters.

Izraelski parlament glasao protiv formiranja palestinske države

Izraelski ministri i članovi parlamenta pripremaju se za glasanje u Knesetu, izraelskom parlamentu, u Jerusalimu, 29. maja 2019. Knesset od 120 članova glasao je 17. jula 2024. da se protivi formiranju palestinske države.
Izraelski ministri i članovi parlamenta pripremaju se za glasanje u Knesetu, izraelskom parlamentu, u Jerusalimu, 29. maja 2019. Knesset od 120 članova glasao je 17. jula 2024. da se protivi formiranju palestinske države.

Izraelski parlament glasao je za suprotstavljanje palestinskoj državi kao "egzistencijalnoj prijetnji", što je u četvrtak izazvalo palestinske i međunarodne kritike.

120-člani Knesset kasno u srijedu glasao je sa 68 prema 9 za usvajanje rezolucije u kojoj se navodi da će palestinska država na zemlji koju je okupirao Izrael "održati izraelsko-palestinski sukob i destabilizirati regiju".

Rezolucija je simbolična, ali postavlja biljeg samo nekoliko dana prije nego što premijer Benjamin Netanyahu posjeti Washington. Takođe dolazi pred mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti izraelske okupacije Zapadne obale.

"Knesset se čvrsto protivi stvaranju palestinske države [na kopnu] zapadno od Jordana", navodi se u rezoluciji, misleći na Zapadnu obalu i pojas Gaze, koji je razoren ratom pokrenutim Hamasovim napadima 7. oktobra.

"Stvaranje palestinske države u srcu zemlje Izraela predstavljalo bi egzistencijalnu opasnost za državu Izrael i njene građane, produžilo bi izraelsko-palestinski sukob i destabiliziralo region."

Predviđa se da će Hamas preuzeti državu i pretvoriti je u "radikalnu islamsku terorističku bazu" koja želi uništiti Izrael.

U rezoluciji se navodi da je "promoviranje" palestinske države "nagrada za terorizam i da će samo ohrabriti Hamas i njegove pristalice" nakon napada 7. oktobra.

Palestinske vlasti saopštile su da "neće biti mira ni sigurnosti za bilo koga bez uspostavljanja palestinske države". Optužile su izraelsku vladajuću koaliciju da je region "gurnula u ambis".

Francusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "konsternaciju" rezolucijom, za koju je rečeno da je "u suprotnosti s rezolucijama koje je usvojio Vijeće sigurnosti UN-a".

Knesset je još većom većinom u februaru glasao protiv zemalja koje jednostrano podržavaju palestinsku državu. Španija, Irska, Norveška i Jermenija su od tada rekle da priznaju palestinsku državu.

Najnoviju rezoluciju Knesseta predložio je desničarski poslanik u opoziciji Netanyahuovoj koaliciji konzervativnih i krajnje desnih stranaka. Međutim, zastupnici koalicije i neki poslanici iz centra glasali su za.

Demokrate namjeravaju da nominuju Bidena početkom avgusta, dok ga neki pozivaju da izađe iz trke

Američki predstavnik Adam Schiff, D-Kalifornija, razgovara s novinarima na Capitol Hillu u Washingtonu, 3. marta 2020. Schiff je 17. jula 2024. pozvao predsjednika Joea Bidena da odustane od svoje kandidature za reizbor 2024. godine.
Američki predstavnik Adam Schiff, D-Kalifornija, razgovara s novinarima na Capitol Hillu u Washingtonu, 3. marta 2020. Schiff je 17. jula 2024. pozvao predsjednika Joea Bidena da odustane od svoje kandidature za reizbor 2024. godine.

Kongresmen Adam Schiff iz Kalifornije postao demokrata najvišeg profila koji je pozvao predsjednika Joea Bidena da odustane od kandidature, a stranka je nastavila s planovima da formalno nominuje Bidena putem virtuelnog glasanja početkom avgusta prije stranačke konvencije dvije sedmice kasnije.

Potez za zakazivanje glasanja uslijedio je nakon što je gotovo 20 demokrata u Kongresu pozvalo Bidena da napusti predsjedničku utrku nakon slabog nastupa u debati protiv bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa prošlog mjeseca.

Među demokratima širom zemlje, skoro dvije trećine kaže da bi Biden trebao dozvoliti svojoj stranci da imenuje drugog kandidata, prema anketi AP-NORC Centra za istraživanje javnih poslova objavljenoj u srijedu, oštro potkopavajući njegovu tvrdnju nakon debate da su "prosječne demokrate" još uvijek uz njega čak i ako se neka "velika imena" okreću protiv njega.

"Iako je izbor da se povuče iz kampanje samo na predsjedniku Bidenu, vjerujem da je vrijeme da on preda štafetu", rekao je Schiff u izjavi, "i na taj način osiguramo svoje naslijeđe vodstva dozvoljavajući nam da porazimo Donalda Trampa na predstojećim izborima.

Ohrabruje se odlaganje

Najava Schiffa, koji se ove jeseni kandiduje za američki Senat, uslijedila je nakon što su vođa većine u Senatu Chuck Schumer i lider demokrata Hakeem Jeffries ohrabrili Nacionalnu konvenciju demokrata da odgodi planove za virtualno glasanje za ponovno imenovanje Bidena za sedmicu dana, prema riječima dvoje ljudi upoznatih sa situacijom koji su pod uvjetom anonimnosti razgovarali o privatnim razgovorima.

Sada će se odbor za pravila Demokratske nacionalne konvencije sastati u petak kako bi razgovarali o virtualnim planovima glasanja i finalizirat će ih sljedeće sedmice, navodi se u pismu koje je članovima poslao u srijedu Associated Press.

U pismu kopredsjedavajućih biskupa Leah D. Daughtry i guvernera Minnesote Tima Walza se navodi da se virtualno prozivno glasanje neće održati prije 1. avgusta, ali da je stranka i dalje posvećena održavanju glasanja prije 7. avgusta, što je ranije bilo krajnji rok za podnošenje zahtjeva za ulazak na predsjednički listić u Ohaju.

Nećemo implementirati ubrzani proces virtuelnog glasanja,” napisali su Daughtry i Walz, “iako ćemo započeti naše važno razmatranje kako bi virtualni proces glasanja funkcionirao.”

Demokratska konvencija se otvara 19. avgusta u Čikagu, ali je stranka u maju objavila da će održati ranu prozivku kako bi osigurala da se Biden kvalifikovao za glasanje u Ohaju.

Ohajo je prvobitno imao rok do 7. avgusta, ali je od tada promijenio pravila. Bidenova kampanja insistira na tome da stranka mora djelovati prema početnim pravilima Ohaja kako bi se osiguralo da republikanski zakonodavci ne mogu postavljati pravne izazove kako bi spriječili predsjednika da glasa.

Nije odlučeno

Čak i ako demokrate provedu virtualno prozivno glasanje prije svoje konvencije, u međuvremenu, to ne bi nužno zaključalo Bidena u nominaciji.

Odjel za donošenje pravila Demokratskog nacionalnog komiteta mogao bi glasati za održavanje lične prozivke u Čikagu, rekla je Elaine Kamarck, dugogodišnja članica tog odbora i stručnjakinja za partijski proces nominiranja. Ali budući da zakon u Ohaju ne stupa na snagu do 1. septembra, pojavljivanje Bidena na državnim glasačkim listićima ostaje stvarna zabrinutost, rekao je Kamarck.

"Ovo je sigurno za demokrate", rekao je Kamarck, dodajući da je "konvencija najviši autoritet" u procesu nominovanja.

Anketa AP-NORC-a je također pokazala da je samo oko 3 od 10 demokrata bilo izuzetno ili vrlo uvjereno da ima mentalne sposobnosti da efikasno služi kao predsjednik, što je pad u odnosu na 40% u anketi AP-NORC-a u februaru.

Pismo Daughtryja i Walza stiglo je dan nakon što je kontingent demokrata u Predstavničkom domu koji je bio oprezan od brzog imenovanja Bidena, proširio još jedno pismo u kojem je izrazio "ozbiljnu zabrinutost" u vezi s planovima za virtuelnu prozivku. U njihovom pismu DNC-u, koje nije poslano, navodi se da bi bila "užasna ideja" ugušiti raspravu o kandidatu stranke prijevremenim prozivkom.

"To bi moglo duboko potkopati moral i jedinstvo demokrata", navodi se u pismu do kojeg je došao AP.

Glasnogovornik je rekao da je predstavnik Kalifornije Jared Huffman, koji je bio među onima koji su predvodili napore da se skupe potpisi na pismo, zadovoljan je odlukom da se odgodi i da će odgoditi slanje pisma demokrata u Predstavničkom domu dok nastavljaju pratiti situaciju.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG