Linkovi

Nedostaje sedam sati Trumpovih razgovora na dan napada na Kongres


ARHIVA: Predsjednik Donald Trump razgovara telefonom u Ovalnoj kancelariji Bijele kuće.
ARHIVA: Predsjednik Donald Trump razgovara telefonom u Ovalnoj kancelariji Bijele kuće.

Podaci Bijele kuće sadrže prazninu od više od sedam sati u bilješkama o  zvaničnim telefonskim razgovorima koje je bivši predsjednik Donald Trump  vodio 6. januara 2021. godine, na dan kada se odigrao smrtonosni upad u Kapitol, objavili su u utorak Washington post i TV mreža CBS. 

Logovi predati komisiji Predstavničkog doma koja istražuje napad pokazuju da Trump nije vodio nijedan telefonski razgovor između 11:17 sati ujutru i 6:54 popodne, u vrijeme kada su njegove pristalice upale u Kongres dok su članovi Kongresa glasali o potvrdi pobjede demokrate Džoa Bajdena na izborima 2020.

Podaci na 11 stranica predati članovima komisije pokazuju da je Trump telefonom razgovarao sa najmanje osam osoba prije te pauze, i sa 11 osoba poslije toga, objavili su Post i CBS.

Predstavnici odbora i Trump nisu bili dostupni novinarima koji traže komentar na izvještaj.

U brojnim dosadašnjim javnim izvještajima pominje se više razgovora koje je Tramp vodio 6. januara sa svojim saradnicima i članovima Kongresa, zbog čega komisija istražuje da li je tokom dana vodio komunikacije kroz nezvanične kanale, navodi se u medijskom izvještaju, koji se poziva na izjave dvije osobe upućene u kongresnu istragu.

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarati prošle godine je opisao kako je tokom nereda razgovarao sa predsjednikom i apelovao na njega da pozove svoje pristalice da se povuku, i prizna izborni poraz.

"Bio sam veoma jasan kada sam nazvao predsjednika", rekao je u to vrijeme Mekarti za CBS. "Ovo mora da prestane, mora da izađe pred građane Amerike i poruči pristalicama da prestanu sa tim što rade."

New York Times je u utorak objavio da se kongresni istražitelji, zajedno sa federalnim tužiocima, koncentrišu na Trumpov tvit od 19. decembra 2020, u kome je pozvao pristalice da odu u Vašington 6. januara navodeći da će "biti ludo".

Komisija Predstavničkog doma u ponedeljak je jednoglasno glasala za podizanje optužbe za nepoštovanje Kongresa protiv Pitera Navara, bivšeg savjetnika za trgovinu predsjednika Trampa, i Danijela Skavina, koji je bio zamjenik Trampovog šefa kabineta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG